Gündem Hayalet ağları onlar topladı

Hayalet ağları onlar topladı

19.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Balıkçıların çeşitli nedenlerle suyun altında bıraktığı yüksek teknoloji ürünü hayalet ağlar, derinlerde avlanmaya devam ederken canlıları tehdit ediyor.

Hayalet ağları onlar topladı

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Üzerini kapladıkları kayalık alanı ya da resifleri yaşanmaz kılan hayalet ağlar insan kaynaklı deniz sorunları içinde başı çekiyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nin çalışmaları sonucu Balıkesir’in Marmara ve Ege denizi kıyılarında büyük temizlik yapıldı. Üç yıl önce başlatılan çalışmalar balıkçılığın yoğun olduğu yerlerden seçildi. Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün desteğiyle tamamlanan çalışmalarda 50 bin metrekare ağ derinlerden çıkartıldı.

Haberin Devamı

‘Hayalet Ağların Temizlenmesi Projesi’ kapsamında Ayvalık Cunda Adası civarında tek seferde 1500 metrekare büyüklüğünde ağ bulunması dikkat çekti. Gırgır ağının yanında 400 metre uzunluğunda uzatma ağı denizden çıkarılırken Ege ve Marmara’da toplam yaklaşık 50 bin metrekare büyüklüğünde hayalet ağın denizlerden toplandığı öğrenildi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmak için hayalet ağ avcılarımız denizin dibinde saatlerce görev yapıyor. Üç yılda 50 bin metrekare hayalet ağ çıkaran, yaptıkları çalışmalarla binlerce deniz canlısının hayatını kurtaran tüm ekibe çok teşekkür ediyorum. Körfezimi temizlemeye devam ediyoruz” dedi.