18.04.2018 - 11:15 | Son Güncellenme:
Malzemeler
• 2 su bardağı esmer kısırlık bulgur
• 1 su bardağı ılık su
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• 1 buçuk yemek kaşığı domates salçası
• 1 yemek kaşığı pul biber
• 2 yemek kaşığı isot
• 1 çay bardağı zeytinyağı
• 2 yemek kaşığı nar ekşisi
•Yarım limon suyu
• 1 dış sarımsak
• 4 dal taze soğan
• Yarım demet maydanoz
• 1 avuç taze nane
• 1 çay kaşığı kimyon
Yapılışı
Büyük bir kabın içerisine bulguru koyun ve üzerine bir su bardağı ılık suyu ilave edip karıştırın. Daha sonra kabın üzerini bir tepsi yardımıyla kapatın ve bulgurun 15-20 dakika boyunca şişmesini bekleyin. Bulgurunuz şiştikten sonra içerisine domates salçasını, biber salçasını, pul biberi, isotu ve yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar da tuzu ekleyip iyice harmanlayın. Daha sonra elinizi ıslatarak karışımı iyice yoğurun.
İyice homojen bir kıvam alana kadar yoğurduktan sonra içerisine sarımsağı rendeleyiniz ve limon suyu, nar ekşisi, kimyonu ilave ederek tekrardan yoğurun. Daha sonra soğan, maydanoz ve naneleri ince ince doğrayın. Doğradığınız sebzeleri de karışımın içerisine ilave edip bir çay bardağı zeytinyağını üzerine gezdirin. Karıştırmaya devam edin.
Hatay usulü kısırınız hazır. İstediğiniz şekli vererek tabaklara servis edin ve arzuya göre yanına turşu ve marul da ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Klasik kısır tarifi
Misafiriniz geldiğinde maksimum 10 dakika içerisinde servis yapabileceğiniz pratik bir kısır tarifi.
Yapılışı
• 4 çay bardağı ince bulgur
• 1 buçuk yemek kaşığı domates salçası
• 1 buçuk yemek kaşığı biber salçası
• Yarım su bardağı zeytinyağı
• 10 dal yeşil soğan
• Yarım demet maydanoz
• 1 tane kuru soğan
• Alacağı kadar sıcak su
• Karabiber, kimyon, pul biber, tuz
• Yarım limonun suyu
• 2 yemek kaşığı nar ekşisi
Yapılışı
Genişçe bir kabın içerisine bulgur ve üzerini geçecek kadar su konup kap bir kapak kapatılır. Bu sayede bulgurun şişmesi sağlanır. Daha sonra soğan ve salçalar kavrulur. Onlar soğuyana kadar yeşillikler küçük küçük doğranır. Daha sonra şişen bulgura tavada kavurduğumuz karışım ve yeşillikler eklenerek yoğrulur. İsteğe bağlı olarak nar ekşisi, limon suyu, zeytinyağı ve baharatlar da eklenerek karıştırılır ve servis edilir.
Afiyet olsun.