02.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Hande Atılgan - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 100 bin civarında sağlıkçı 2 günlük greve başlarken hekim ve hekim dışı personele gönderdiği mektuplarla seslendi. Koca’nın sağlıkta şiddete karşı yeni önlemler alınacak müjdesini beğenmeyen grevdeki hekimler sahada, “Göğsümüzü gere gere hekimim, hemşireyim, ebeyim, sağlık çalışanıyım demeyi geçtik, çalışanlar olarak memurum demekten utanır hale geldik” diye yanıt verdi.
Grevler sırasında 2022’de 14 Mart Tıp Bayramı öncesinde gönderdiği mektupla, çalışma şartlarının düzenlendiği Beyaz Reform sürecini anlatan Koca, önceki akşam gönderdiği mektuplarla da reformların ikinci aşamasına geçileceği mesajını verdi.
‘Sabır’ çağrısı yaptı
Malpraktis düzenlemesinden, yeni ek ödeme sistemine geçilmesine kadar son dönem yapılan atılımları işaret eden Koca, sabırlı olunması çağrısı yaptı ve dün başlayan iş bırakma eyleminin başlıca sebeplerinden olan sağlıkta şiddete karşı atılacak yeni adımları duyurdu. Buna göre, “Sağlıkta Şiddete Karşı Eylem Planı” yakında uygulamaya konulacak, sağlıkçıların şiddetle karşılaştığında kullandığı Beyaz Kod sistemine kolluk kuvvetleriyle irtibatı artıracak bir alt yazılım eklenecek ve hastanelerde görevli olacak ya da yakın çalışan ilgili polis ve güvenlik görevlisi sayısı da artırılacak.
Öte yandan Bakan’ın verdiği “Dönemsel haletiruhiyemizin, sorun çözme amacı yerine başka amaçlar güttüğünden pek emin olamayacağımız taraflarca fırsat bilinmesine izin vermemeliyiz. Kendini ‘sokak’ yoluyla ifade eden taleplerin ‘yerinde’ bulunmayacağı kanısındayım” mesajı dikkat çekti.
Geçen yılki mektubun hemen öncesinde, Bakanlık iş bırakma eylemlerine karşı disiplin soruşturmaları başlatılması talimatı vermişti.
Açıklama yaptılar
81 ilde iş bırakan SABİM altında örgütlü 100 bin civarındaki sağlıkçı, ortak açıklama yaptı. Bir grup sağlıkçının, Sağlık Bakanlığı önünde gerçekleştirdiği açıklamada, “Tırnak makasıyla AVM’lere dahi girilemeyen bir zamanda, silahla polikliniğe girip sağa sola ateş edebilen kişilerle iç içeyiz. Çeşitli kalemler altında ödenen ve emekliliğe yansıtılmayan ek ödemelerle avutuluyoruz, kandırılıyoruz. Demokratik tepkimizi meşru zeminde göstererek, hakkımızı verin diyeceğiz” denildi.
Aile hekimlerinden yönetmelik tepkisi
HANDE ATILGAN Ankara - Toplu sözleşme görüşmeleri başlarken, sahada iş bırakan sağlıkçı kesiminin arasında idareye en tepkili olanlar aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanları oldu. Aile hekimleri başta önce “ceza yönetmeliği” dedikleri, geçen hafta yapılan değişiklikle de “yamalı yönetmelik” diye eleştirdikleri disiplin uygulamaları ve ekonomik koşullara tepki gösterdi.
Grev için sahada olan SABİM paydaşlarından Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı, aile hekimi Dr. Derya Mengücük, eyleme ilişkin Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ndeki değişikliğe dikkat çekti. Mengücük, düzenlemenin “Aile hekimliğini daha da karmaşa ve çıkmaza sürüklediğini” savundu.
Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan da, eylemdeki aile hekimlerinin taleplerine ilişkin, “Stratejik personel olarak ilan edildik, selde ve depremde izinlerimiz durduruldu ama bizleri koruyamıyorsunuz. Emekliliğe yansımayan 5 parça maaşı kabul etmiyoruz. Bizler de sizin kadar inatçıyız siz ne kadar haksızlık hukuksuzluk konusunda direniyorsanız biz de en az sizin kadar hak arama noktasında inatçıyız” dedi.