GündemHangi çöp hangi kutuya atılacak? ‘SIFIR ATIK’ta ikincil düzenleme

Hangi çöp hangi kutuya atılacak? ‘SIFIR ATIK’ta ikincil düzenleme

11.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ayrıştırılmış atık toplama kutuları cadde ve sokaklara konulacak. Kâğıt ve karton mavi kutuya, ıslak mendil gri kutulara atılacak. Sıfır atık yönetim sistemine geçilmesi için son tarih ise 31 Aralık 2022

Hangi çöp hangi kutuya atılacak ‘SIFIR ATIK’ta ikincil düzenleme

Sıfır atık projesinde konutlarda çöpleri ayrıştırmanın detayları belli oldu. Düzenleme atık oluşumunun önlenmesi ya da en aza indirilmesi, atıkların özelliklerine göre biriktirilmesi, atıkların geri kazanımı ya da temiz şekilde nihai bertarafının gerçekleştirilmesini amaçlıyor. Projeye göre, ayrıştırma konutlardan atık toplanırken başlayacak. Cadde, sokak gibi yerlere en az ikili set halinde atık toplama ekipmanları yerleştirilecek. Bu ekipmanlarda mavi ve gri renk kullanılacak. İhtiyaca göre cam atıklar için yerleştirilecek ekipmanlarda yeşil renk kullanılacak. Meyve ve sebze atıklarının toplandığı kutular da bu atıkların yoğun olduğu yerlere yerleştirilecek.

Haberin Devamı

Her çöp ayrı kutuya atılacak

Kamu kurumları ve belediyeler için sıfır atık belgesi düzenlenecek. Konutlar ise belediyelerin sıfır atık yönetim sistemi içinde değerlendirilecek, ayrıca sıfır atık belgesi düzenlenmeyecek. Düzenlemeyle her atık, özelliklerine göre depolarda biriktirilecek.

- Mavi Kutu: Kağıt ve karton kutular, gazeteler, dergiler, kitaplar, yazı ve çizim kağıtları, plastik şişeler, plastik kutular, metal (alüminyum) içecek kutuları, metal (çelik) gıda kutuları, cam içecek ve gıda şişeleri, cam kavanozlar.

- Gri Kutu: Karışık belediye atıkları, süprüntü temizleme kalıntıları, ıslak havlu ve mendiller, seramik ve porselen gibi mutfak ve aksesuar eşya atıkları.

- Kahrevengi Kutu: Meyve ve sebze atıkları, çay ve kahve posaları, her türlü yiyecek atığı, park ve bahçe bakımından kaynaklı yeşil çimen, yaprak, çiçek vb atıklar.

Haberin Devamı

Bunun dışında atık piller, yenilebilir sıvı ve katı yağlar, kullanılmış kızartmalık yağlar ile floresan lambalar, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları aynı şekilde depolanacak.

Son tarih ne zaman?

Yönetmelik, yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girecek. Sıfır atık yönetim sistemine geçilmesi gereken son tarihler şöyle:

- Büyükşehir ilçe belediyeleri (250 bin nüfus ve üzeri) için 31 Aralık 2020.

- Büyükşehir ilçe belediyeleri (250 bin nüfus altı), büyükşehir dışındaki il, ilçe, belde belediyeleri il merkez ilçe belediyeleri, belediye birlikleri için 31 Aralık 2021.

- Büyükşehir dışındaki il, ilçe, belde belediyeleri, il merkez ilçe belediyeleri dışındaki diğer belediyeler, il özel idareleri (mücavir alan dışı) için 31 Aralık 2022.

- Kamu kurum ve kuruluşları için 1 Haziran 2020.

- Organize sanayi bölgeleri, havalimanları, yat limanı ve gemi limanı, iş merkezi ve ticari plazalar (100 ve üzeri ofis/büro kapasiteli), alışveriş merkezleri (5000 metrekare ve üzeri), eğitim kurumları ve yurtlar (250 ve fazla öğrencisi bulunanlar), turizm işletmeleri (100 oda ve üstü konaklama kapasiteli), sağlık kuruluşları (100 yatak ve üzeri kapasiteli), akaryakıt istasyonları (50 m3 ve üzeri akaryakıt tank kapasitesine sahip olanlar) için 31 Aralık 2020.

Haberin Devamı

- Alışveriş merkezleri (1000-4999 metrekare), iş merkezi ve ticari plazalar (20-99 arası ofis/büro kapasiteli), tren ve otobüs terminalleri, eğitim kurumları ve yurtlar (50-249 arası öğrencisi bulunanlar), turizm işletmeleri (50-99 arası oda konaklama
kapasiteli), sağlık kuruluşları (50-99 arası yatak kapasiteli), akaryakıt istasyonları (10-49 m3 arası akaryakıt tank kapasitesine sahip olanlar) için 31 Aralık 2021.

- Eğitim kurumları ve yurtlar (50’den az öğrencisi bulunanlar), turizm işletmeleri (50’den az oda konaklama kapasiteli), sağlık kuruluşları (50’den az yatak kapasiteli) için 31 Aralık 2022.