GündemHamilelik hakkında sıkça sorulan sorular

Hamilelik hakkında sıkça sorulan sorular

30.04.2018 - 09:57 | Son Güncellenme:

Hamilelik, vücudunuzda meydana gelen garip ve bir o kadar da harika değişikliklerle dolu. Şüphesiz ki bir sürü soru beliriyor kafanızda. İşte bu süreçte en çok merak edilip sorulan dokuz soru...

Hamilelik hakkında sıkça sorulan sorular

Beni bekleyen ilk belirtiler neler?

Haberin Devamı

Hamile olup olmadığını merak ediyor musun? Kan testi kesin olarak bilmenin yoludur. Ama ya doğru sonuç için çok erken ise? Hamilelik belirtileri; yorgunluk, mide bulantısı, sık idrara çıkma, normalde sevdiğiniz yiyeceklere olan olumsuzluklar, sabah bulantısı, göğüs şişmesi ve hassasiyeti olarak sıralanabilir.

Bebeğimin doğacağı zamanı nasıl bilebilirim?

Hamileliğiniz için tebrikler! Şimdi bebeğinizi ne kadar süre bekleyeceğinizi nasıl hesaplayabilirsiniz? Ortalama hamilelik, son adet döneminden 280 gün veya daha doğrusu, son ovülasyon döngüsünden (ya da yaklaşık 40 haftadan) sonra 266 gün sürer. Unutmayın ki bu bir tahmindir ve kesinlik olmayacaktır.

Hamilelikte cinsel ilişkiye girmek güvenli midir?

Haberin Devamı

Tıbbi bir uyarı almadıysanız, ilişkinin bebeğinize zarar vereceği korkusunu bir kenara koyun. Rahim boynundaki amniyotik kese, rahim ve mukus tıkacı, bebeğinize güçlü bir koruma sağlar. Bununla birlikte, erken hamilelik riskiniz varsa ya da vajinal kanama gibi nedenlerden dolayı doktorunuzun hamile kaldığınız süre boyunca cinsel ilişkiden kaçınmanızı isteyebileceği bazı durumlar olabilir.

İlk muayeneden ne beklemeliyim?

İlk muayene sırasında sizi bekleyen aşamalar;

  • Hamile olduğunuzu onaylamak için bir kan ve idrar testi
  • Detaylı bir tıbbi öykü incelemesi
  • Kilo, tansiyon, kalp, akciğer ve memeyi incelemek için genel bir sağlık muayenesi.
  • Anemi, var olan cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve herhangi bir genetik bozukluğu ortadan kaldıran antikorları (tıbbi geçmişinizde bulunuyorsa) kontrol etmek için bir kan testi
  • Vajinal enfeksiyonun ve kanserin kontrol edilmesi
  • Enfeksiyonu kontrol etmenin yanı sıra şeker ve protein seviyelerini ölçmek için bir idrar testi
  • Beslenme ve yaşam tarzınızla ilgili danışma olarak özetlenebilir.

Doğum öncesi vitamin almak ne kadar önemlidir?

Prenatal (doğum öncesi) vitaminler, gebeliğin artan talepleri sonrasında hayati öneme sahiptir. Vücudunuzda yeni bir insanı büyütmek kolay değildir ve sağlıklı bir hamilelik, sağlıklı bir bebek için diyetinizde ek vitaminler ve mineraller (folik asit, kalsiyum ve demir gibi) gerektirir. Sadece doğum öncesi bir vitamin seçmekten ziyade, özel bir formülasyona (yani anemi veya beslenme yetersizliği durumunda) ihtiyacınız varsa tablet, kapsül veya sıvı doğum öncesi vitaminler kullanacaksanız doktorunuzla veya ebe ile konuşmanızda fayda vardır.

Mide ekşimesini önlemek için ne yapabilirim?

Mide ekşimesi, rahim boynundan dolayı kadınları en çok bekleyen hastalıktır. Bu hormon, vücudu hamileliğe hazır hale getirmek için (mide valfi dahil) kasları gevşeten bir hormondur. Bununla birlikte, daha küçük ve daha sık yemek yemek, yemeklerden sonra yürüyüşe çıkma, uyurken başınızı ve göğsünüzü yüksek tutma, rahat kıyafetler giyme, zencefil kökü çayı içmek, hazımsızlık ve gazı hafifletmek için antasitler gibi bazı şeyleri kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çatlak izlerini nasıl önleyebilirim?

Gebe kadınların yaklaşık yüzde 90’ında, mide, uyluk, kalça ve göğüslerde hamilelik sırasında büyüdükçe çatlaklar oluşur. Çoğunluğun içinde olmak zorunda değilsiniz! Cildinizi nemlendirmek için bol su içerek gerdirme izlerini önlemek için, cildinizi günlük olarak nemlendirici veya A, E vitamini (örneğin Kakao yağı) ile nemlendirebilirsiniz. Dolaşım ve doku onarımı için E, C, A ve çinko içeren, cildi destekleyen vitaminler açısından zengin bir diyet yapabilirsiniz.

Hamile kadınlar için hangi spor aktiviteleri güvenlidir?

Bebeğinizin gelişini beklerken aktif, formda ve güvende kalmanın yolları vardır. Doktorunuz aksini önermediği sürece, yüzme, aqua, aerobik, yürüyüş, yoga, pilates, tai chi ve dans gibi hafif ve düşük etkili egzersizler tamamen güvenlidir. Sadece atlama veya sallanma hareketleriyle ilgili faaliyetlerden uzak durunuz. Düşme, çarpma veya yaralanma riskleri yaratan sporları hamileliğiniz bittikten sonra tercih etmeniz sizin ve bebeğinizin sağlığı için uygun olur.

Haberin Devamı

Doktorum neden diyabet taraması yapıyor?

Birçok doktor, 25 yaşından büyük gebe kadınlarda gebelik diyabeti için rutin testler yapar, aile öyküsüne veya duruma yatkın olan bir etnik kökene sahip mi? Obeziteye yatkınlık var mı? Gibi sorulara yanıt arar. Bu durum tüm hamileliklerin yaklaşık olarak yüzde 10’unu etkilemektedir ve hem anne hem de bebeği etkileyebilecek olan glikoz fazlalığına yol açan hormonal kaymalardan kaynaklanmaktadır.