05.01.2024 - 21:47 | Son Güncellenme:
Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, CNN Türk ekranlarında açıklamalarda bulunuyor. Bayraktar'ın açıklamaları özetle şöyle: Baykar Türkiye'nin ve dünyanın en büyüklerinden. Afrika'dan Asya'ya kadar 33 ülkeye ihracat yapan bir firma. Son 20 yılda yaptığımız gelirlerin çok büyük bölümü ihracattan. Önceden parasını verip ABD'den satın alamıyorduk. Şimdi Türkiye bu teknolojiyi üretip kendi ihtiyaçlarını karşılıyor. Hem de ihracat yapıyor. SİHA ne zaman başarılı olsa bir karalama kampanyasına maruz kalıyor ve bu maalesef seçim dönemleri öncesi ortaya çıkıyor.
Vergi vermek suç mu?
Bu ülkede vergi vermek kutsaldır ve biz ihracattan aldığımız geliri vergi veriyoruz. Neden en fazla vergiyi Baykar veriyor? Türkiye'nin savunmacılık ihracatının yüzde 30'unu Baykar yapıyor bu kadar basit. Tekelleşme diyorlar ya, Baykar firmasının dünyada örneği yok. Bir firma düşünün, hayatında bir kere kredi kullanmamış, nakit hibe almamış. Ülke savunmasını 2 tane ürünle, savunma ihracatının yüzde 30'unu yapan firma Baykar. Türk savunma harcamalarına baktığınız zaman, bu kaynakların yüzde 1'i bile Baykar'a verilmiyor. Nasıl tekel oluyor Baykar. Bu cehalet.
'Baykar 33 farklı ülkeye ihracat yapıyor'
Tekel ne zaman olur? Bir firma verilen hizmet ve ürünlerde rakibi olmaz. Türkiye'de savunma sanayinde rekabet deniyor. Bundan 20 yıl önce 100 firma bile yoktu, bu gün 3 binden fazla var. Yerli kaynak yüzde 1 bile değil. Çünkü Baykar ürettiği ürünlerin çok büyük bölümünü ihraç eden bir firma. Baykar 33 farklı ülkeye ihraç yapıyor içinde NATO ülkeleri var. Dünyadaki en büyük ihracatı yapan firmaya tekelleşme iftirası atılabilir mi?
"Dünyada hiçbir firmada duydunuz mu kendi imkanları ile bir KIZILELMA yapsın"
Biz CHP'den HDP'den sistematik şekilde iftira kampanyasına maruz kalıyoruz. Bizim işimiz bunun açıklamasını yapmak değil ama maalesef böyle iftiralara karşı cevap vermek zorunda kalıyoruz. Ben rakamlarla konuşuyorum. Böyle bir şey kabul edilemez. Bu kadar dünyada ses getirmiş bir firma, bize ülkelerde madalya veriliyor, marşlar yapılıyor. Böyle bir iftiraya maruz kalıyoruz. Dünyada hiçbir firmada duydunuz mu kendi imkanları ile bir KIZILELMA yapsın. Bunu Baykar ihracattan elde ettiği kaynak ile yapıyor.
'Vergi vermek bizim için bir gururdur'
Bizimle ilgili ne zaman bir haber çıksa, yalanlar iftiralara maruz kaldığımız için gündeme gelmek istemiyorum. Bu yüzden ben vergi rekortmenliği listesinde açıklanmak istemedim. Vergi vermek kutsal bir görevdir ve bizim için de bir gururdur. Bizim Baykar olarak tek hedefimiz savunma sanayinde ülkemizi tam bağımsız bir ülke yapmaktır. Kendi kaynaklarımızla insansız hava uçağı geliştiriyoruz, KIZILELMA gibi. Hedefimiz bu sene KIZILELMA'yı seri üretime almak. TB3 de bizim kendi öz kaynaklarımız ile geliştirdiğimiz bir teknoloji.
CHP Genel Başkan Yardımcısı'nın iddialarına Haluk Bayraktar'dan sert yanıt: Birazcık yüzleri kızarır mı acaba?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun Okakın'ın Baykar'la ilgili olarak ortaya attığı 'teşvik' iddialarına Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar'dan cevap gelmişti. Bayraktar açıklamasında "Bugüne kadar defalarca açıkladık. Baykar olarak ne bir lira nakit ve hibe desteği aldık ne de bir kuruş banka kredisi kullandık. Savunma sektörüne sunulan proje bazlı teşviklerde nakit ve hibe desteği almayan tek firmayız." ifadelerine yer verdi.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bayraktar şu ifadeleri kullanmıştı:
Hakikatten utanırlar mı, birazcık yüzleri kızarır mı acaba? Yalan ve iftira rüzgarı diner mi? Alıştık. Bu ne ilk, ne de son...
Bugüne kadar defalarca açıkladık. Baykar olarak ne bir lira nakit ve hibe desteği aldık ne de bir kuruş banka kredisi kullandık. Savunma sektörüne sunulan proje bazlı teşviklerde nakit ve hibe desteği almayan tek firmayız.
S/İHA Ar-Ge projelerimizin başlangıcından bugüne kadar geçen 20 yıllık süreçte tüm gelirlerimizin %83'ünü, son yıllarda ise %90'dan fazlasını ihracattan elde ettik. Sektörümüzün açık ara ihracat lideriyiz. Yurt dışında kazanıp ülkemize getiriyoruz. Helal kazancımızın vergisini ödemekten de onur duyuyoruz.
Yüksek teknolojiye sahip tüm yatırımlarımızı bugüne kadar 1 adet dahi sipariş garantisi almadan, ihracattan kazandığımız öz kaynaklarımızla finanse ettik. Yatırım teşviği kapsamındaki tüm yatırımlarımızı aynı şekilde ihracattan kazandığımız öz kaynaklarımızla gerçekleştirdik.
Yabancı yatırımcı hem tüm teşviklerden hem de tüm nakit ve hibe desteğinden faydalanırken bu destekleri kullanmayan milli bir firmaya bu tepki niye? Yatırıma hem de stratejik yatırıma düşmanlığın sonu yok.
Türkiye tam bağımsız ve refaha sahip bir ülke haline gelmek için yüksek teknoloji geliştirmeye ve üretmeye devam etmeli. Dünyadaki her devletin yaptığı gibi ülkemiz de bu yatırımlara elinden geldiğince destek vermeli. MilliTeknolojiHamlesi hareketi akamete uğramadan başarıya ulaşmalı.