10.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Nil Kural - Venedik
Venedik Film Festivali’nin ‘Klasikler’ bölümünde Yılmaz Güney’in yönettiği Türkiye sinemasının başyapıtlarından kabul edilen filmi ‘Umut’ yer alıyor. Filmin gösteriminden önce konuştuğumuz Fatoş Güney, “1970 yılında henüz yeni evliyken gittiğimiz Çukurova’da çektiği ‘Umut’ filmi onun babasının hikayesi. Yılmaz Güney’in özelliği ülkesinin toplumunun yansıtıcısı olmak. Filmi, Venedik’te restore edilmiş haliyle görmek gerçekten heyecan verici” diye konuştu.
‘Umut’un Türkiye’deki sosyal gerçekçilik akımının bir dönüm noktası olduğunu belirten Güney, Yılmaz Güney filmlerinin güncelliğini koruduğunu söyledi: “Düşünce, demokrasi ve özgürlükler alanında bugün tartışılan şeyleri Yılmaz Güney 40 yıl önce söyledi. Bunları söylediği için 100 yıl cezaya çarpıtılıp ülkesinden ayrılmak zorunda bırakıldı. Ama söylediği şeyler şu anda gündemde. Kürt gerçeği, Türkiye’deki demokrasi ve özgürlükler meselesi olsun... Ama ne yazık ki kıymeti bilinmedi. Nâzım ve diğer değerlerimiz gibi.”
Cannes’da gösterilmişti
Çekildiği dönemde sansüre uğrayan ve kaçak olarak ilk kez Cannes Film Festivali’nde gösterilen filmin yaşadığı bu süreçle ilgili yapımcı Keskiner, “Cannes’a gitti diye mahkemelerde süründük. Şimdi bakanlık destekli stantlarla burada gösteriliyor” dedi. Fatoş Güney ise yasakların devam ettiğini anlattı: “Filmleri hala büyük kanallarda gösterilmiyor. Üzerindeki baskılar, sansür hâlâ sürüyor.