Güllaç tatlısı malzemeleri
- 10 yaprak güllaç
- 2 su bardağı şeker
- 1,5 litre süt
- 2 yemek kaşığı gül suyu
- Çekilmiş ceviz
Üzeri için:
- Nar tanesi
- Ceviz
- File fıstık
Güllaç tatlısı yapılışı
- Şekeri ve sütü genişçe bir tencereye alın. Şekerler tamamen eriyene kadar ısıtın.
- Sütü ocaktan aldıktan sonra oda sıcaklığında ılımaya bırakılır.
- Süt kaynar olmamalı çünkü tatlınız hamur olabilir. Bu sebeple sütünüz lımalı ve el yakmayacak seviyede olmalıdır.
- Derince bir tepsiye alıp, güllaç yapraklarının parlak yüzeyleri üste gelecek şekilde tepsiye diziniz.
- Tepsiye serdiğimiz yaprakların üzerine, her yeri tamamen ıslanacak şekilde iki kaşık süt karışımını döküyoruz.
- Bu işlemi 5 güllaç yaprağı için de tekrarlayalın ve son katı da ıslattıktan sonra üzerine ceviz serpin, kalan 5 güllaç yaprağını da aynı işlemle döşeyin.
- Şekerli süt karışımından bir su bardağı kadar kenara ayırın.
- Kenara ayırdığınız bu karışımın içerisine 2 yemek kaşığı doğal gül suyu ekleyin ve bunu karıştırıp tatlının üzerinde gezdiriniz.
- Hazırladığımız tepsiyi buzdolabına koyunuz.
- En az 2-3 saat tatlıyı dolapta dinlendirip, üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Güllaç tatlısı püf noktaları
- Güllaç yapraklarını ıslatacağınız sütün sıcaklığını iyi ayarlamak gerekir çünkü çok sıcak olması durumunda hamur olma riski ya da soğuk olmadı durumunda da ıslanmama riski vardır.
- Güllaç tatlısının en önemli özelliği içerisine gül suyu konulmasıdır. Hakiki güllaç tatlısı organik gül suyu ile yapılır.
- Güllaç tatlınızın tadının bozulmaması ve cevizin renk vermemesi için tatlınızı çok fazla bekletmeden hemen tüketmeniz daha iyi olacaktır.
Güllaç tatlısının faydaları
- Katkı maddesi içeren bir ürün ile yapılmadığı için güllaç tatlısının herhangi bir tehlikesi bulunmaz.
- Çoğu tatlı yüksek miktarda karbonhidrat içerir ancak güllaç sütlü bir tatlıdır ve içerisindeki sütten dolayı yüksek oranda protein barındırır.
- Ramazan ayı içerisinde yenen güllaç tüm gün aç kalındığı için düşen şekeri içerisinde bulunan süt ile dengelemektedir.
Güllaç tatlısı kaç kalori?
- Orta boy 1 dilim güllaç tatlısı ortalama 250 kaloriye denk gelmektedir.