26.06.2015 - 14:42 | Son Güncellenme:
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun online hizmetleri ile birlikte sigorta mükellefleri çok daha pratik ve çok daha kolay bir şekilde güncel sigorta durumu bilgisine erişim sağlayabiliyor. Özellikle de internet üzerinde yer alan SGK borç sorgulama hizmet uygulaması web tahsilat üzerinden son derece pratik bir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu’na Genel Sağlık Sigortası, BAĞ-KUR ve SSK sigortaları için herhangi bir prim ya da diğer tür borcun olup olmadığını öğrenebilme imkanı bulunuyor. Sigorta mükellefleri, 2006 yılında Türkiye’deki sigorta hizmetlerinin daha modern ve daha çağdaş standartlara ulaştırılabilmesi amacı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet üzerinde oluşturduğu geniş online hizmet ağını kullanarak, güncel sigorta bilgilerini öğrenebiliyor ve pek çok sigorta işlemini internet kolaylığında yapabiliyor.
SGK BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
BAĞKUR BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
GSS BORÇ SORGULAMAİÇİN TIKLAYINIZ!
İnternet üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi borç sorgulama servisi web tahsilat uygulaması sayesinde vatandaş GSS, BAĞ-KUR ve SSK sigortalarına ilişkin olarak kuruma herhangi bir borcunun bulunup bulunmadığını öğrenebiliyor. Türkiye’de sosyal güvencesi olmayan kalmasın mantığı çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geliştirilen Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir tespiti yaptırmayarak, en üst düzey GSS priminden borçlandırılan veya GSS prim ödemelerinde aksama yaşayan vatandaşların kuruma ne kadar GSS prim borcu olduğunu öğrenebilecekleri GSS borç sorgulama işlemlerini bu uygulamada yapabiliyor. Dijital platform üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web tahsilat uygulamasında GSS prim borç sorgulama işlemlerini en güvenli şekilde yapabilmek mümkündür.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet üzerindeki resmi web sitesinde yer alan online hizmetler menüsünden veya doğrudan onlinetahsilat.sgk.gov.tr/WebTahsilat/index.jsf adresinden web tahsilat uygulamasına erişim sağlanarak GSS borç sorgulama yapılabiliyor. Vatandaşın web tahsilat uygulamasında gerçekleştirilen e-Devlet sisteme giriş sayfası yönlendirmesinde ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapmaları gerekiyor. Böylelikle yeniden web tahsilat sorgulama ekranına yönlendirilen vatandaşın, bu ekranda GSS borç sorgulama işlemi için öncelikle sorgu türü kısmında ‘diğer ödemeler’, sorgu tipi kısmında ‘GSS PRİM’ seçeneklerini seçmeleri, T.C. kimlik numaraları ile birlikte sayfadaki güvenlik kodu karakterlerini girmeleri gerekiyor. Böylelikle GSS prim borç durumunu internet kolaylığında öğrenebiliyorlar.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web tahsilat uygulaması üzerinde SSK sigortalısının SGK borç sorgulama işlemlerini de yapabilmeleri mümkündür. Özellikle de GSS sorgulamasında olduğu gibi web tahsilat uygulamasındaki e-Devlet yönlendirmesinde sisteme giriş yapmaları gerekiyor. Daha sonrasında ise SSK sigortalısının SGK borç sorgulama işlemleri için öncelikli olarak sorgu türü kısmında ‘4A işveren ödemeleri’, sorgu tipi kısmında yapacakları borç sorgulama türünü girmeleri gerekiyor. Ayrıca T.C. kimlik numarası veya SSK sicil numarası ile birlikte sayfadaki güvenlik kodu karakterlerini girmeleri gerekiyor. Böylelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bir SSK prim veya diğer tür borcun bulunup bulunmadığı internet kolaylığında öğrenilebiliyor.
BAĞ-KUR sigortalısı da web tahsilat uygulamasından borç durumunu öğrenebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web tahsilat uygulamasında BAĞ-KUR borç sorgulama işlemleri için e-Devlet girişinin ardından sorgu türü kısmında ‘4B sigortalı ödemeleri’, sorgu tipi kısmında yapacakları borç sorgulama tipini seçmeleri ve en son olarak BAĞ-KUR sicil numarası ile birlikte sayfadaki güvenlik kodu karakterlerini girmeleri gerekiyor.