30.08.2015 - 09:21 | Son Güncellenme:
Çalışan vatandaşlar emekli olabilmek için her ay düzenli olarak bağlı oldukları kuruma düzenli olarak prim ve sigorta yatırmaktadırlar. Vatandaşların yatırdıkları bu prim ve sigortalar sayesinde ayrıca bağlı oldukları kurum vatandaşların kaza ve hastane masraflarını da karşılamaktadır. Yatırılan primler ve sigortaları yatırmadığınız zaman veya herhangi bir gecikme olduğu zaman vatandaşların bağlı oldukları kuruma borçları oluşmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek bu borcu sorgulayabilirsiniz. Günümüzde gelişen internet teknolojisi sayesinde Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşlara online olarak kullanabilecekleri bazı programlar geliştirmiştir. Bu programlar sayesinde Sosyal Güvenlik Kurumuna gitmeden internet üzerinden bazı işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. . GSS ve Bağ-Kur borç sorgulama işlemini Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek yapabildiğimiz gibi internet üzerinden de 2 farklı şekilde sorgulama işlemini gerçekleştirebiliriz. İnternet üzerinden şifresiz olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun online web tahsilat uygulaması ile GSS ve Bağ-Kur borç sorgulama işlemini gerçekleştirebiliriz. Şifresiz olarak gerçekleştirebildiğimiz gibi E-Devlet şifresi ile E-Devlet uygulamasından GSS ve Bağ-Kur borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
SGK BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
BAĞKUR BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
GSS BORÇ SORGULAMAİÇİN TIKLAYINIZ!
İnternet üzerinden GSS ve Bağ-Kur borç sorgulama işlemini şifresiz olarak gerçekleştirmek için ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun geliştirmiş olduğu online web tahsilat uygulamasına giriş yapılmalıdır. Bu uygulamaya giriş yaptığınızda bağlı olduğunuz kuruma göre sorgu türünüzü seçerek sorgulama işleminde devam edebilirsiniz. SSK kurumuna bağlı şekilde çalışan vatandaşlar sorgulama işlemi için sorgu türü seçeneğine 4A işveren ödemeleri, sorgu tipi seçeneğine ise işi ile ilgili olan seçeneği seçmelidir. SSK sicil numarası ve güvenlik kodu bilgileri gerekli yere girildikten sonra sorgulama işlemi tamamlanır. Bağ-Kur kurumuna bağlı olan vatandaşlar sorgu türü seçeneğine 4B sigortalı ödemeleri, sorgu tipi seçeneğini de bağ-kur geçmiş dönem seçenekleri seçilmelidir. T.C. kimlik numarası ve güvenlik kodu sisteme girildikten sonra sorgulama işlemi tamamlanır. Genel Sağlık Sigortası borç sorgulama işlemi için sorgu türü seçeneğine diğer ödemeler, sorgu tipi seçeneğine ise GSS prim seçeneği seçilmelidir. T.C. kimlik numarası ve güvenlik kodu girildikten sonra sorgulama işlemi tamamlanır.
E-Devlet sistemi üzerinden GSS ve Bağ-Kur borç sorgulama işlemi için ilk olarak sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. E-Devlet ana sayfasının sağ tarafında bulunan sisteme giriş linki tıklandıktan sonra karşınıza 4 farklı sisteme giriş yolu gelecektir. Bu giriş yollarından herhangi bir tanesini seçerek sisteme girişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Vatandaşlar genellikle daha kolay olduğu için E-Devlet ile giriş yolunu seçmektedir. Bu giriş yolunu seçtiğiniz zaman sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Bu bilgileri girdikten sonra E-devlet sistemine giriş yapmış olursunuz. E-Devlet şifreniz yok ise istediğiniz PTT şubesine üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu bit nüfus kağıdı ile E-Devlet şifrenizi 2 TL karşılığında alabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler altında Sosyal Güvenlik Kurumunu bulmalısınız. SGK borç sorgulama işlemini bağlı olduğunuz kuruma göre yapabilirsiniz. Bağ-Kur kurumuna bağlı olan vatandaşlar 4B hizmetleri, GSS borç sorgulama işlemini de alt seçeneklerinden gerçekleştirebilirsiniz.