GündemGSS borcunuzu internetten öğrenebilirsiniz!

GSS borcunuzu internetten öğrenebilirsiniz!

06.12.2016 - 09:46 | Son Güncellenme:

2012 yılında uygulamaya alınan Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında prim borcu olup, olmadığı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) online hizmetleri aracılığı il yapılabilen GSS borç sorgulama işlemi ile mümkün oluyor. İnternette GSS borç sorgulama işlemi için sunulan 2 farklı sorgulama alternatifi bulunuyor. Vatandaş, internete GSS borç sorgulama işlemini ilk alternatifte SGK web tahsilat ekranından, ikinci alternatifte doğrudan e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor.

GSS borcunuzu internetten öğrenebilirsiniz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) bünyesinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 2012 yılında faaliyete geçirilen Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile Türkiye’deki sağlık güvencesi bulunmayan tüm vatandaşların sağlık güvencesi altına alınması sağlandı. Ancak bu çerçevede vatandaşların belirli koşullar altında zorunlu olarak geçiş yaptıkları GSS sistemi için gelir testi yaptırması gerekiyordu. Ancak pek çok vatandaşın gelir testi yaptırmaması, Sosyal Güvenlik Kurumu’na Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borçlarının oluşmasına neden oluyor. İşte Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu aşamada internet ortamında sunduğu online GSS borç sorgulama işlem imkanı da milyonlarca vatandaşın kuruma olan GSS prim borç durumunu kolay ve hızlı bir şekilde öğrenebilmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Sosyal Güvenlik Kurumu, zaten son birkaç yıldır mükelleflerine ve vatandaşlara sunduğu hizmetleri sırasında 21.yüzyıl dünyasının en önemli teknolojik imkanı olan internet altyapısını fazlasıyla aktif şekilde kullanıyordu. Bu çerçeve Türkiye’de milyonlarca Genel Sağlık Sigortası prim borçlusunun bulunması ve bu vatandaşların prim borç durumlarını öğrenebilmek için SGK il veya merkez müdürlüklerine başvuruda bulunmaları durumunda zaten Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağkur ve Emekli Sandığı sigorta sistemleri gibi işlemler dolayısı ile yoğun olan kurumun çok ciddi bir iş yüküyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Aynı zamanda vatandaşında GSS borç sorgulama işlemlerini çok uzun süreler içerisinde ve çok daha zahmetli işlem trafiği sonrasında öğrenebilmek durumunda kalmalarına yol açabiliyor. Özellikle büyük kentlerde ikamet eden vatandaşlar açısından ciddi sorunlara yol açabilecek bu duruma yönelik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu online GSS borç sorgulama dönemini başlattı.

İnternette kurum tarafından hizmete açılan e-SGK ağı uygulamaları aracılığı ile GSS borç sorgulama işlemleri 7 gün 24 saat ücretsiz olarak gerçekleştirilebiliyor ve her zaman Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcu olup, olmadığı veya olan GSS prim borçlarının ayrıntılı bilgileri alınabiliyor. Bu çerçevede Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internette bulunan e-SGK ağı uygulamaları ile erişilebilen SGK web tahsilat uygulaması üzerinden veya doğrudan e-Devlet sistemi üzerindeki e-SGK ağı uygulamalarını kullanarak GSS borç sorgulama işlemleri yapılabiliyor.

Tamamen vatandaşların tercihine göre aralarında herhangi bir bilgi sunum farkı bulunmayan bu 2 farklı online GSS borç sorgulama alternatifinin her ikisinde de vatandaşların e-Devlet sisteminden kimlik doğrulaması yapması zorunluluğu bulunuyor. E-Devlet sistemine ‘sisteme giriş’ penceresinde’ yer alan 5 farklı yüksek güvenlikli giriş yönteminden herhangi birisi kullanarak, giriş yapılması ile bu işlem gerçekleştirilebiliyor. Bu çerçeve bu iki alternatif arasında ilk olarak SGK web tahsilat uygulaması üzerinden sorgulamanın yapılmasının tercih edilmesi durumunda ‘Diğer Ödemeler’ ve ‘GSS Prim’ seçimleri sonrasında sorgulanan kişinin T.C. kimlik numarası girilmesi gerekiyor. Bu noktada vatandaşlar farklı T.C. kimlik numaraları ile farklı kişilere ait GSS borç durumunu da sorgulayabiliyor.

E-Devlet sistemi üzerinde ise GSS borç sorgulama işlemleri ‘e-hizmetler’ kategorisinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait dijital hizmet listesi içerisinde ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranından herhangi ek bir bilgi girilmeden gerçekleştirilebiliyor.