Gündem ‘GKRY, İsrail’in üssü oldu’

‘GKRY, İsrail’in üssü oldu’

25.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün akşam katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı. Fidan, özetle şunları söyledi:

‘GKRY, İsrail’in üssü oldu’

BRİCS ÜYELİĞİ: Ait olduğumuz ittifaklara muhataplarımızın bağlı olması da önemli. Alternatif ekonomik platformları yakından takip etme noktasındayız. Brics’i farklı yapan Rusya’nın, Çin’in orada olması. Platformları birbirlerine alternatif değil tamamlayıcı olarak görmek lazım.

Haberin Devamı

PUTİN İLE GÖRÜŞME: Sayın Cumhurbaşkanımızın gönderdiği mesajlar var. Onları detaylıca görüşme imkanımız oldu. Sayın Cumhurbaşkanı’nın önümüzdeki günlerde Kazakistan’da bir araya gelme ihtimali olacak. Çin ve Rusya seyahatinde şunu gördüm. Savaş başka yere sıçramadı ama dünyada bölümlenmenin daha arttığını görüyoruz. Rusya, Çin, İran yapısal ortaklığa doğru gidiyorlar. Sayın Putin başta olmak üzere nükleer silah kullanma noktasında tereddüt olmayacağını ifade ettiler. Bizim tam da ilk başından itibaren altını çizdiğimiz, uyardığımız konu. Savaş devam ettiği sürece bu risk devam edecek. Sayın Putin’in Türkiye ziyaretini bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde bu konular konuşulur diye düşünüyorum.

REJİM DEĞERLENDİRMELİ: Suriye ile ilgili Rusların ve bizim tarafın başardığı en önemli şey rejimle muhalifler arasında savaşın şu an itibariyle devam etmiyor oluşudur. Bu sessizlik dönemini Suriye rejimi akıllıca değerlendirmeli.

Haberin Devamı

2,5 AKTİF ÜLKE: 2,5 aktif üye var YPG konusunda problemli olduğumuz. ABD, İngiltere ve biraz da Fransa. Amerika ve İngilizlere hep şunu söylüyoruz; sizin terörle mücadelede hassasiyetin daha fazlasını biz PKK ile mücadelede taşıyoruz. Bu tehdit kendi kendini kaldırana ve başka şekilde kaldırılana kadar devam edeceğiz. Karşı tarafın elinde herhangi haklı argüman yok. Sabır ve akılla bu konuda belli bir noktaya gelinmesini, PKK’nın aramızdan çekilmesini istiyoruz.

AŞIRI SAĞ TEHDİT: MİT’te iken Avrupa’da aşırı sağ tehdit kategorisinde takip ettiğimiz konuydu. Aşırı sağı Avrupa’nın kendisi de tehdit olarak görüyor. Aşırı sağın Avrupa’da sabıkalı bir tarihi var Türk ve Müslümanlara yönelik olarak.

ATEŞ SİZİ DE BULUR: Rum yönetimini, Avrupalı aktörleri baştan beri uyarıyoruz. Buranın operasyon merkezi haline dönmüş olması... Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin (GKRY) Gazze’ye yönelik operasyonlarda belli ülkeler tarafından üs olmasını istihbaratlarda sürekli görüyoruz. Bunu gündeme getirince birdenbire lojistik üs ilan ettiler. Ortadoğu’ya yönelik operasyonlar için kullanılıyor olmasının Rum kesimi ve Yunanistan’a faydası olmaz. Ortadoğu’da devam eden savaşlara taraf olduğunuzda o ateş gelir sizi de bulur, gelir bizi de bulur.

Haberin Devamı

3. DÜNYA SAVAŞI RİSKİ: (Gerçekten 3. dünya harbi beklentisi olabilir mi?) Bence dünya bu senaryoyu ciddiye almalı, bu tehdidi ciddiye almalı. Böyle bir risk var. Bunu biz baştan beri diyoruz.