01.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MELTEM GÜNEŞ-BEYZA COŞKUN/ANKARA
MELTEM GÜNEŞ-BEYZA COŞKUN/ANKARA- Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesinde önemli rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen Uzay ve Teknoloji Festivali’ne (TEKNOFEST) gençler ve çocukların ilgisi yüksek. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in dün ziyaret ettiği TEKNOFEST’te genç mucitlerin daha çok doğal afetlere yönelik çalıştığını gördük.
PARS’la afet yönetimi
TEKNOFEST’te yerini alan, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da Makina Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Özcan Çelik, üniversitedeki Atlas İHA Takımı olarak, etkin ve doğru afet yönetimi için geliştirdikleri “Pars”ı Milliyet’e anlattı. Pars, afet alanlarındaki insan ve yapıların durumlarının tespit edilmesini, alanın haritalandırılması ve ekiplere en uygun rotaları ileterek arama kurtarma faaliyetlerini hızlandırmasını amaçlayan yapay zekâ destekli, sabit kanat bir İnsansız Hava Aracı (İHA).
Maliyeti uydudan düşük
Ekip olarak afet sonrası karşılaşılan problemler üzerinde çalıştıklarını söyleyen Çelik, PARS’ı anlattı: “Aracımızı tamamen bizler tasarladık. Uçağın alt kısmında kamera var. Uçuş esnasında aldığı görüntüler, direkt kullanıcı arayüzümüze geliyor. Durum tespiti, aynı zamanda da haritalama yapıyor. İnsanlar bazen ‘bu görevler zaten belli başlı noktalarda yapılıyor’ diyor. Biz tek tek yapmıyoruz, ikisini aynı anda ve efektif bir İHA ile yapıyoruz. Uydulara göre de çok daha düşük maliyetli. Tek yapmamız gereken bu İHA’ya, ‘Sen şuraya gideceksin ve tarayacaksın’ dememiz. Ondan sonra İHA’mız kendi kalkıyor, tarıyor ve afetzede durumunu tespit ediyor.”
Kolay ve doğru erişim
Çelik, Pars ile AFAD gibi resmî kurumlara veri sağlamak istediklerini söyleyerek, Kahramanmaraş depremlerinin ardından afet sürecinde kaynakların doğru kullanımının öneminin bir kez daha anlaşıldığını söyledi. Çelik,“Afetzede baygın mı hareketli mi bunu tespit edebiliyoruz. Termal kameramız direkt olarak bir bina altında kaç ısı dalgası aldığını bize raporluyor. Bir binada 10 ısı dalgası görünüyorsa ‘Bu binada 10 kişi var’ diyebiliyoruz” dedi.
TEKNOFEST, çok sayıda minik misafiri de ağırlıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin gelişim atölyelerinde görevli Nurdeniz Altınoluk, 6-15 yaş arasındaki çocuklara kodlama eğitimi veriyor. Altınoluk, “Çocuklara robot kodlamayı, robotu hareketlendirmeyi öğretiyoruz, algoritmayı gösteriyoruz. 8-10 yaş grubu Hürkuş grubumuz. 11-14 yaş da Hezârfen grubumuz. 11-14 yaş grubumuzla oyun programlama yapıyoruz. Çocukların hevesli olduğunu görüyoruz. Hem öğreniyorlar hem eğleniyorlar.”
Ankara’da düzenlenen TEKNOFEST’te gösteri uçuşu yapan insansız hava aracı Akıncı, “Süper Ay” önünden geçerken büyüledi. TEKNOFEST’e katılan gençler, yeteneklerini sergilerken, festival kapsamında düzenlenen gösteriler de büyük ilgi görüyor.