29.04.2018 - 22:40 | Son Güncellenme:
Hamileliğin 9.haftası, birinci trimester dönemin artık son zamanlarıdır. İlk 3 aylık dönemin sonuna doğru yorgunluk, bulantı, sık idrara çıkma gibi genel şikâyetler deyim yerindeyse tavan durumundadır. Genelde anne adayları için ilk 3 aylık dönem yaşanan sıkıntılardan ötürü sorunlar yaşatır. Sonrasında çok daha huzurlu ve keyifli geçer. Bebek artık embriyo sıfatından kurtulmaya başlamıştır. Hamilelik hormonlarında da yükseliş hat safhadadır.
9 haftalık bebeğin durumu
9 haftalık bebekte eller ve ayaklarda parmak oluşumu devam etmektedir. Kollar ve bacaklarda uzamalar başlamıştır. Dirsekleri daha belirgindir. Pankreas ve safra kesesi oluşmuş, bağırsaklarında uzamalar başlamıştır. Henüz cinsiyet belli değildir ancak üreme organları oluşmaya başlar. Bu arada bebekte ufak ufak hareketlenmeler başlar. Kol ve bacaklarını hareket ettirebilmektedir. Bu da ultrasonda görülür. Kalçalar ve bacaklar şekil almaya başlamıştır. Kulaklar kafa büyüdükçe normal yerini alacaktır. Gövdesi artık her gün uzayıp gelişme durumuna erişmiştir. Kemik ve kıkırdakları oluşmaya başlamaktadır. Gözler ve dil de aynı şekilde gelişim içindedir. Bebek bu haftada ilk kez amnion sıvısından içer. Kalp kapakları ve burun ucu oluşmaya başlamıştır.
1- 9 haftalık gebelik demek 2 ay 3 günlük hamilelik demektir.
2-9 haftalık gebelikte bebek artık embriyo değil fetüstür. Hızla gelişmeler başlamıştır.
3-9 haftalık gebelikte annede hızlı değişimler görülmeye başlar.
4- Cinsiyet belli olmasa da üreme organlarında gelişmeler başlamıştır.
9 haftalık gebelikte annede yaşananlar
9 haftalık bir gebede varis ve basur gibi şikâyetler yaşanabilir. Kan dolaşımındaki hızlı değişiklikler nedeniyle bu sorunlar söz konusudur. Anne adayına düzenli beslenme alışkanlığı ve yürüyüşler önerilir. Çok uzun süre ayakta durmak gerekirse varis oluşumunu engellemek amacıyla varis çorabı kullanmak yardımcı olabilir. Yükselen hormonlarla birlikte göğüslerde süt verme belirtileri başlamıştır. Bu sebeple hassasiyet hatta dolgunluk, karıncalanma gibi durumlar yaşanır. Mide yanması ve hazımsızlık çok sık karşılaşılan durumlardır. Karın belli olmasa da bel çevresinde genişleme başlamıştır. Bu süreçte rahat kıyafetler giyilmesi önerilir.
9 haftalık bir gebe neler yapmalıdır?
Kesinlikle bol sıvı alınmalıdır, ufak çapta yürüyüşler yardımcıdır, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır, çiğ gıdalar tüketilmemelidir. Meyve ve sebzeler bolca yenilebilir.