02.05.2018 - 18:05 | Son Güncellenme:
Gebeliğin 25. haftasında bebeğin durumu
Gebeliğin 25. haftasında bebeğin fiziksel özellikleri iyice güçlenmeye başlar. Omurgası sağlamlaşır. Bu dönemde anne adayı bebeğin tekmelerini daha sert bir şekilde hisseder.
Cinsiyet iyice belirginleşir. Genital organların oluşumu tamamlanır.
Bu döneme kadar bebeğin yağ doku oluşumu tamamlanmıştır. Kılcal damarlar oluşur. İçi kanla dolan deri pembeleşmeye başlar. Buruşuk deri görünümü yok olur.
Bebeğin akciğerleri doğuma hazırlanmaktadır. Burun delikleri açılır ve solunumun ilk evrelerine girer.
Gebeliğin 25. haftasında bebeğin boyu ortalama 30-33 cm arasında, kilosuyla 680–750 gram civarında olacaktır.
Bu haftalarda bebek aslında oldukça hareketlidir ancak bu hareketler düzensiz olduğundan anne adayı bebeğin rahimdeki dönüşlerini hissedemeyebilir fakat bebeğin tekmelerini net olarak hissedecektir.
Bu haftalarda anne adayının mide bulantısı artabilir; çünkü bebeğin saçları çıkmaya başlar. Ayrıca diş eti oluşumu da başlamıştır.
Gebeliğin 25. haftasında annedeki değişiklikler
Rahim gebeliğin 25. haftasında ortalama olarak bir futbol topu büyüklüğündedir. Diyaframa yapılan baskı yüzünden anne adayı nefes almakta sıkıntı yaşayabilir.
2. trimesterin sonunda anne adayının 4 ya da 5 kilo almış olması ideal olandır. Eğer bu sınırın üzerine aşırı bir çıkış varsa doktora danışılmalıdır.
Ayaklarda ve ellerde biriken ödem yüzünden anne adayı şişlik yaşayabilir. Kilo alımı ve rahmin genişlemesiyle beraber gerilen deri, kaşıntıya sebep olacaktır.
Rahmin büyümesiyle beraber sadece diyaframa değil, mideye de baskı uygulanır. Bu baskıdan dolayı midede yanma, hazımsızlık, gaz sıkıntısı gibi sağlık sorunları yaşamanız oldukça muhtemeldir.
Stresten uzak durmak bu haftalarda oldukça önemlidir. Gebelik tansiyonundan etkilenmemek için kontrollerinizi aksatmamanızı tavsiye ederiz; çünkü tansiyon ve diyabet gibi sorunlarınızın olup olmadığını anlamak için doktorunuz yapacağı testler oldukça önemlidir.
Unutmayın!
Hiçbir kadın, hiçbir insan aynı olmadığı gibi; hiçbir gebelik de aynı değildir. Bu yüzden burada yazılan süreç sizin için farklı seyredebilir. En doğru ve güvenilir bilgi için mutlaka doktorunuza başvurun.