Gündem‘Gazze’de soykırım ortak utancımız’

‘Gazze’de soykırım ortak utancımız’

11.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Rama ile düzenlediği ortak basın toplantısında “Gazze’de bir yıldır devam eden soykırım tüm insanlığın ortak utancıdır. İsrail üzerinde gerekli baskının oluşturulması için uluslararası toplum olarak elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekiyor” dedi.

‘Gazze’de soykırım ortak utancımız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün resmi temaslarda bulunmak üzere Arnavutluk’un başkenti Tiran’a geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tiran’da Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bayram Begay ile görüşmesinin ardından Arnavutluk Başbakanlığına geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, burada baş başa görüşmelerinin ardından Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi İkinci Toplantısı’na başkanlık etti, anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı. 

Haberin Devamı

Dost ve kardeş ülke Arnavutluk’ta bulunmanın bahtiyarlığını yaşadığını söyleyen Erdoğan, tarihi, beşeri ve kültürel temel üzerine 2021’de inşa edilen stratejik ortaklığı bugünkü istişarelerle daha da derinleştirdiklerini belirterek, Şubat 2023’te Ankara’da düzenlenen ilk konsey toplantısında belirlenen iş birliği alanları üzerinde ayrıntılı görüş alışverişinde bulunduklarını aktardı. 

Hedef 2 milyar dolar 

İmzalanan ortak bildiri ile konseyin çeşitli alanlarda geliştirilmesi ve derinleştirilmesi yönündeki kararlılığı vurguladıklarını bildiren Erdoğan, şöyle devam etti: “Tarım, yükseköğretim ile halkla ilişkiler ve iletişim alanlarında az önce imzaladığımız üç anlaşmayla iş birliğimizi ilerletme irademizi teyit etmiş olduk. Ticaret ve yatırım alanlarındaki girişimlerimizi, halklarımızın refahını artıracak adımlar olarak görüyoruz. Bu çerçevede, ticaret hacmimizi ilk aşamada 2 milyar dolar düzeyine çıkarmak için müşterek çabalarımızı sürdürüyoruz.” 

Haberin Devamı

Terörle ortak mücadele 

“Stratejik ortağımız ve NATO müttefikimiz Arnavutluk’un silahlı kuvvetlerinin askeri teçhizat ve eğitim alanlarındaki ihtiyaçlarının karşılanması noktasında da gereken desteği vereceğiz” diyen Erdoğan, “Değerli dostum Başbakan Sayın Rama’yla FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle ortak mücadele konusunu da ele aldık. İnşallah bugün aldığımız kararlar suretiyle terör örgütleriyle mücadelemize etkin şekilde devam edeceğiz. Sayın Başbakan ile küresel ve bölgesel meseleler hakkında da fikir teatisinde bulunduk. Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarındaki ve Lübnan’daki İsrail mezalimi görüşmemizin öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldı” ifadelerini kullandı. 

İsrail’e tepki 

Netanyahu hükümetinin, küresel düzeni tehdit eder hale gelen saldırganlıkları hakkındaki görüşlerini de paylaştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazze’de bir yıldır devam eden soykırım tüm insanlığın ortak utancıdır. Bu nedenle acilen kalıcı ateşkesin sağlanması, insani yardımların ulaştırılması ve İsrail üzerinde gerekli baskının oluşturulması için uluslararası toplum olarak elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekiyor. Bu konuda Arnavutluk’un da üzerine düşeni yerine getireceğine samimiyetle inanıyorum” dedi. 

Haberin Devamı

Rama: Aynı değerlere sahibiz

Arnavutluk Başbakanı Rama, basın toplantısında anlaşmalar sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Rama “Dünyanın, yumuşak bir söylemle çılgın bir dönemden geçtiği bu dönemde, Arnavut ordusuna hatırı sayılır miktarda kamikaze dron hediye etme yönünde, Cumhurbaşkanı’nın bugünkü hediyesini özellikle takdir ettiğimi söylemek istiyorum” dedi. Başbakan Rama, Gazze’de küresel çapta bir trajedi yaşandığını belirterek “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı ve Filistin halkının kendi devletinde özgür yaşama hakkının inkar edilemez olduğu konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’la aynı değerlere sahibiz” ifadelerini kullandı.

‘Gazze’de soykırım ortak utancımız’

Cumhurbaşkanı Begay ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bayram Begay ile de bir araya geldi. Erdoğan, Arnavutluk’taki temaslarını tamamlamasının ardından Sırbistan’a gitti.

Haberin Devamı

‘Gazze’de soykırım ortak utancımız’

Emine Erdoğan, Linda Rama ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Arnavutluk ziyaretinde Arnavutluk Başbakanı Rama’nın eşi Linda Rama’nın konuğu oldu.  Emine Erdoğan görüşmeye ilişkin “İki ülkenin tarihi ve kültürel bağlarını daha da güçlendirecek konuları ele aldık” dedi. Erdoğan, Rama ile Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu ve Tugaylar Sarayı’nı da ziyaret etti.

‘Gönül Elçileri’ni anlattı

Emine Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bayram Begay’ın eşi Armanda Begay ile görüştü. Görüş alışverişinde bulunduklarını açıklayan Emine Erdoğan, “Koruyucu ailelik konusunda attığımız adımları ele aldık. Gönül Elçileri projemizin küreselleşme yolculuğunu paylaştım” dedi.