05.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
MEHMET KAYHAN YILDIZ Konya DHA
İstanbul’da askerliğini yaparken, NATO tatbikatı sırasında mayının patlaması sonucu sağ kol ve ayağı ile sol gözünü kaybeden Konyalı Mustafa Azgın’ın aldığı biyonik kol protezin parası, ’terör gazisi olmadığı’ gerekçesiyle SGK tarafından geri istendi. Parayı geri ödemediği için 94 bin liralık haciz işlemi başlatılan ancak genelgede yapılan düzenlemeyle haciz işlemi durdurulan Azgın, bu kez de SGK avukatının bin 880 liralık avukatlık ücreti icrasının şokuyla karşılaştı.
48 yaşındaki Mustafa Azgın, 1987 yılında İstanbul’da askerliğini yaparken düzenlenen NATO tatbikatı sırasında mayının patlaması sonucu sağ kol ve ayağı ile sol gözünü kaybetti. Vazife malulü gazi olan Azgın, daha önce normal protez kullandı. 2009’da, ’vazife malulü gazilerin de terör gazilerinin yararlanabileceği haklardan yararlanma’ imkanı doğdu.
Biyonik kol protezi
Bunun üzerine Mustafa Azgın, daha rahat hareket etmek için SGK aracılığıyla biyonik kol protezi aldı. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin protez kol ve bacak ödemeleriyle ilgili incelemelerinde, vazife malulü gazilerin terör gazisi statüsünde olmadığı, malulen emekli sayıldıkları kararını vermesi üzerine, protez parası SGK tarafından geri istendi.
Azgın da faiziyle birlikte istenen 94 bin liraya itiraz etmek için dava açtı. Bu arada SGK, vazife malullerinin genelgesinde değişiklik yaptı. Bu sayede Mustafa Azgın ve diğer gaziler, istenen parayı geri ödemedi. Ancak, genelgedeki değişikliğin daha önce alınan protezleri kapsamadığı ortaya çıkınca, Azgın ve diğer gaziler hakkında, parayı ödemediği için haciz işlemi başlatıldı. SGK, daha sonra genelgede ek düzenleme yapıp, icra işlemlerinin durdurulmasını sağladı.
‘Parayı ödeyemem’
Bu arada mahkeme, Azgın’ın açtığı davayı usulen reddetti. Ancak Mustafa Azgın’a, SGK’nın avukatına bin 500 lira avukatlık ücretini ödemesini hükmetti. Azgın Yargıtay’a itirazda bulunurken, SGK avukatı Azgın’ın avukatlık ücretini ödememesi üzerine, icra masrafıyla birlikte bin 880 lira için icra takibi başlattı.
Hakkını aramak için mahkemeye başvurduğunu ifade eden Azgın, ”Mahkeme masraflarıyla birlikte istenilen bin 800 liralık vekalet ücretine itiraz ettim. Sonucun ne çıkacağını bekliyorum. Zaten maddi durumumuz belli. Kendi avukatımın ücretini bir şekilde ödedim ama bu vekalet ücretini ödemem mümkün değil” dedi.