07.12.2020 - 14:25 | Son Güncellenme:
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, müştekiler gazeteci Taha Akyol ve oğlu Ahmet Ertuğrul Akyol'un 16 Eylül 2020 tarihinde dolandırıldıkları gerekçesiyle polise başvurdukları ve yapılan operasyonla şüpheliler Engin Kaya, Ersin Deli ve Halil Beyret’in yakalandığı ifade edildi.
"KİMSEYE BAHSETME"
Müşteki Ahmet Ertuğrul Akyol’un iddianamede ifadesine yer verildi. Akyol ifadesinde, “Babam Taha Akyol, telefondan bana emniyetle konuştuğunu belirterek, 'Cumhuriyet savcılığından arayan kişilere yardımcı olmamı, istediklerini vermemi' söyledi. Daha sonra beni iki farklı numaralı telefondan arayan bir erkek şahıs, 'FETÖ terör örgütüne yönelik bir operasyon yaptıklarını, hemen evden çıkarak dediklerini yapmamı, yardımcı olmam halinde bu operasyonda suçlu durumundan kurtulacağımızı, örgüt üyelerinin Suriyeli ve çok tehlikeli olduklarını ve operasyondan kimseye bahsetmemem gerektiğini söylediler”
"OPERASYONU MAHVEDECEKSİN"
Kendisini sürekli oyaladıkları için telefonu kapatamadığını söyleyen Akyol, “Bu sırada sürekli baskı yaparak beni korkuttular. Telefonla konuşarak gittiğim Şişli Hakkı Yeten Caddesi'nde bulunan bir bankadan 43.000 dolar karşılığı Türk lirasını alarak çıktım. Telefondaki şahsın yönlendirmesi üzerine taksiyle Şişli Etfal Hastanesi tarafına gittim ve Halaskargazi Caddesi'nde yürüdükten sonra bir ara sokağa girdim. Telefondaki şahıs, 'şimdi yanına bir kişi gelecek, onunla kesinlikle konuşma ve ona elinde bulunan poşeti ver' dedi. Yanıma gelen ve görsem tanıyabileceğim bir şahsın, 'bir saattir telefonla konuşuyoruz, operasyonu mahvedeceksin, ver şu poşeti ve hemen git buradan' demesi üzerine poşeti bu şahsa verdim” dedi. Olayın şokuyla verdiği parayı tam olarak hatırlayamadığını söyleyen Akyol, hesabının bulunduğu bankadan aldığı dekontlarda olduğu gibi 10.000 ABD doları ile 320 bin 360 lirayı kendisini dolandıran şahıslara elden verdiğini söyledi.
"BU ÇOK GİZLİ FETÖ OPERASYONUDUR"
Müşteki Taha Akyol ise ifadesinde, bilmediği bir telefon numarasından ev telefonunu arayan bir erkek şahsın bir dolandırıcılık şebekesinin kendisinin ve aile fertlerinin kimliklerini tespit ederek sahte telefon numaralarıyla internet bankacılığından dolandırıcılık yaptığını ve hesabını kontrol etmek için bankaya gitmesini söylediğini belirtti. Akyol bu kişilerin kendisine "Bu çok gizli FETÖ operasyonudur, hiç kimseye bahsetmeyin" dediklerini söyledi. Akyol, şüphelilerin telefonu sürekli açık tutarak başka görüşmeler yapmasını ve yasal mercilere haber vermesini engellediklerini, aralarında birbirlerine sürekli olarak, 'savcım, komiserim' diye hitap ettiklerini söyledi.
PARAYI İADE ETTİLER
İddianamede 10 bin dolar ve 320 bin liranın iade edilmesi üzerine müştekilerin şikayetten vazgeçtikleri belirtildi. İddianamede, suç zararının iadesi ve şikayetten vazgeçilmesi nedeniyle etkin pişmanlık hükümleri uygulanması gerektiği belirtilerek 3 şüpheli hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçundan 1 yıl 6 ay ile 5 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.