25.04.2018 - 12:20 | Son Güncellenme:
Gaz nedir?
Gaz, genellikle hava yutulması veya sindirim yoluyla alınan gıdaların parçalanması sonucu ortaya çıkan bir tepkidir. Geğirme ve yellenme yollarıyla dışarıya atılabilir. Dışarıya atılamadığı zaman kişiye sancı ve ağrı verir. Ayrıca uzun süre dışarı atılmaması, karında şişliğe yol açar ve bu durum kişinin çok rahatsız olmasına sebebiyet verir.
Gazın oluşma sebepleri
Vücuttaki gaz, nitrojen, oksijen, metan, hidrojen ve karbondioksit gazlarından oluşur. Çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Ancak hava yutulması ve besinlerin parçalanması gazın temel nedenlerindendir.
Her insan, yemek yerken veya nefes alırken bir miktar hava yutar. Bunlar dışında sigara içmek, sakız çiğnemek, damak veya dişlere oturmayan ağız aparatları, gıdaları büyük lokma halinde yutmak ve kalem gibi maddeleri ağızda kemirmek ile daha fazla hava yutulur. Yutulan hava vücutta gaz oluşumuna sebep olur ve çeşitli yollar ile dışarıya atılır.
Tüm yiyecekler vücutta parçalanır ve parçalanma sonucu gaz meydana gelir. Özellikle karbonhidratların parçalanması yağ ve proteine göre daha fazla gaz oluşturur. Dolayısıyla yiyecekleri gaz yapan ve yapmayan olarak sınıflandırmak mümkün olur. Kuru fasulye, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, mercimek, kuru üzüm, portakal, tatlandırıcı içeren içecek ve sakızlar, lifli gıdalar, kuru erik, elma ve fazla işlenmemiş tahıl içeren gıdalar çok fazla karbonhidrat içerir. Bu nedenle sindirilmeleri sırasında gaz oluşturmaları muhtemeldir.
Kabızlık, hazımsızlık, çölyak hastalığı, küçük parazitlerin neden olduğu sindirim sistemi iltihaplanması (giyardiyaz), hassas bağırsak sendromu, süt ürünlerinde bulunan şekerin sindirilememesi durumu (laktoz intorelansı) ve mide iltihabı ( gastroenterit) gibi hastalıklar gazın sürekli oluşmasına neden olabilir.