GündemFırat'ın doğusuna operasyonda çarpıcı detaylar! İlk çıkılacak yer...

Fırat'ın doğusuna operasyonda çarpıcı detaylar! İlk çıkılacak yer...

14.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonun birkaç gün içinde başlayacağını duyurması, askeri hareketliliği artırdı. Uzmanlar, Fırat'ın doğusundaki sınır hattının, Afrin'e göre 3-4 kat daha geniş olmasının, noktasal operasyon ihtimalini güçlü tuttuğunu belirtiyor. Uzmanlara göre, TSK birlikleri, belli stratejik yerleri elinde tuturak, Suriye topraklarında bir güvenlik alanı oluşturmayı planlıyor. Harekâtta derinlik hedefi 40 kilometre ve ilk hedef kritik öneme sahip Tel Abyad ve Resulayn...

Fıratın doğusuna operasyonda çarpıcı detaylar İlk çıkılacak yer...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat'ın doğusuna birkaç gün içinde operasyon yapılacağı mesajını verdi. Türkiye, her defasında ABD'li muhataplarına Fırat'ın doğusundaki YPG varlığından rahatsızlığını iletmiş, Menbiç Yol Haritası'nın hızlandırılması uyarısında bulunmuştu. Operasyon hazırlıkları uzun bir süredir planlanırken, 27 Kasım'daki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında son olarak, harekât masaya yatırıldı. Operasyon detayları, bölgedeki YPG mevzileri, ABD noktaları ve harekât tarzı en ince ayrıntısına kadar toplantıda değerlendirildi. Nitekim, MGK bildirisinde de, Suriye'de bir emrivakiye göz yumulmayacağı, Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda meşru müdafaa hakkını kullanacağı vurgulandı. Fırat'ın doğusunu bir beka sorunu olarak gören Türkiye, meselede diplomasiyi ön planda tuttu. Geçen hafta Ankara'ya gelen ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'e son uyarılar bizzat Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yapıldı. Akar, Jeffrey'e, Türkiye'nin güneyinde bir terör koridoru oluşmasına asla müsaade edilmeyeceğini vurguladı. Diplomatik olarak bir çözüm alamayan Türkiye, hazırlıkları yapılan operasyon için düğmeye bastı.

Haberin Devamı

"HEDEF TEL ABYAD, RESULAYN"

Konuyu Milliyet'e değenlendiren uzmanlar, şunları kaydetti:

SETA Dış Politikalar Direktörü Can Acun: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna yönelik açıklamaları vardı fakat ilk defa direkt olarak net bir açıklama yaptı. Türkiye askeri açıdan sınır hattı boyunca askeri tahkimatlarını artırmaya başlamıştı. ÖSO ve muhalif unsurlar, Fırat'ın doğusunda olası bir askeri harekât için Türkiye tarafından Fırat Kalkanı bölgesinde eğit donattan geçirildi. İlk olarak Fırat'ın doğusunda Tel Abyad'dan Resulayn'a kadar uzanan hatta bir askeri harekât gerçekleştirilmesini bekliyoruz. Tel Abyad'dan Resulayn'a kadar geniş bir alanda hem nokta harekâtlar gerçekleştirilebilir, hem de kapsamlı bir şekilde bu bölgeden terör örgütü temizlenerek kontrol de sağlanabilir. Hava unsurları çok aktif kullanılacaktır. Bölgede tabi ABD unsurlarının karakolları ve askerleri var. Bu açıdan Türkiye, iki NATO ülkesinin karşı karşıya gelmesini istemiyor. ABD, Türkiye'ye yönelik retorik düzeyde sert açıklamalar yapabilir, iki ülke arasındaki gerginlik bir anlamda artabilir. Ancak iki ordu askerlerinin doğrudan karşı karşıya gelmesini beklemiyorum.

Haberin Devamı

"NOKTA OPERASYONLAR OLACAK"

Emekli Albay ve Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda: Bu zemheri kışta Fıratın doğusunda Türkiye'ye tehdit oluşturacak terör sopası mutlak suretle kırılmalı. Türkiye'yi İdlib'te oyalamayı düşünüyorlardı, Soçi Zirvesi müthiş bir stratejik hamle oldu. Türkiye dikkatini Fıratın doğusuna kaydırdı. Milli İstihbarat ve askeri istihbarat tarafından yaklaşık 5-6 ay öncesinden bu yana kritik noktalar üzerinde yoğun bir şekilde çalışıldı. Bu operasyonda özellikle, hedeflerin Türkiye sınırına yakın olması, yeri geldiğinde Türkiye sınırı içinden, uzun menzili topçu sistemlerinin aktif kullanılacağını gösteriyor. Türkiye'de kaldırılan bir insansız hava aracı ya da istihbaratla tespit edilen hedefler, sınır öte tarafına bile geçmeden topçu atışlarıyla vurulabilecek mesafede. Ama bu, sınırın öteki tarafına geçmeden bir operasyon başlatılacak bir operasyon demek değil. Geçtiğimiz iki aydan bu yana Türkiye'nin Fırat'ın doğusunun karşısına, ÖSO birliklerini aktardığını biliyoruz. Dolayısıyla kara harekâtında, yine Afrin'de olduğu gibi ilk önden giden ÖSO birlikleri olacaktır. Bu noktada, ÖSO birliklerinin, terör örgütünden o bölgeyi temizlemeleri meşru anlamda önemli. Özel kuvvetler komutanlığı ve zırhlı birlikler harekâtı ağırlıklı olmak üzere tespit edilen bölgelere yönelik arkadan TSK'nın kara unsurlarının gireceğini düşünüyorum. Simgesel olarak kantonların birleştirilme projesinde kritik ve sembol isme sahip yerlere yönelik bir harekât olacak. Burada kritik noktalar Ayn-el Arap (Kobani), Tel Abyad, Resul Ayn. Afrin operasyonu, doğu ve batı kantonlarının birleşmesine vurulmuş en büyük neşterdi. Ben bunun Fırat'ın doğusundaki süreçte yaklaşık 600 kilometrelik bir hattan bir kara ordusunun gireceğini düşünmüyorum. Daha çok noktasal operasyonlar olacak.

Haberin Devamı

40 KİLOMETRE DERİNLİK

TSK birliklerinin emniyetli bir şekilde harekâta devam edebilmesi ve Türkiye'ye yönelik terör ihracının önüne geçilmesi için açılacak olan kuşağın 40-50 kilometre derinlikte olması gerektiğini düşünüyorum.

Ayrıca, Irak'ın kuzeyinden gelen petrolün, Suriye-İsrail üzerinden Akdeniz'e çıkacağı bir projeden bahsedilir. harekâtın tamamlanmasıyla, Kerkük'ten akan petrolün bir şekilde İsrail'e akıtılmasıyla ilgili plan akamete uğratılmış olur.

Haberin Devamı

ABD GÖZLEM NOKTALARI ENGEL TEŞKİL EDER Mİ?

Türkiye'nin göze alacağı hususlar ile, ABD'nin göze alacağı hususlar eşit değil. Fıratın doğusu Türkiye için bir bekaa sorunu iken, ABD için yerküre üzerindeki problemlerden sadece bir tanesi. ABD, NATO müttefikine karşı terör örgütleriyle iş tutmanın bedelini, dünyaya anlatabilecek konumu olmaz.