GündemFirari Öksüz’ün iadesi istenecek

Firari Öksüz’ün iadesi istenecek

22.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milliyet’in, FETÖ’nün firari imamı Adil Öksüz’ün Almanya’da bulunduğuna dair haberinin ardından, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Öksüz’ün iadesi için hazırlanan talepnameyi Almanya’ya iletilmek üzere Adalet Bakanlığı’na gönderdi

Firari Öksüz’ün iadesi istenecek

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) “Hava Kuvvetleri imamı” firari Adil Öksüz’ün Almanya’dan iadesi istendi. Öksüz’ün Almanya’da olduğu yönündeki iddialar ilk olarak Milliyet’in haberiyle gündeme gelmiş, Dışişleri Bakanlığı Almanya’ya resmi olarak nota verirken, Adalet Bakanlığı da Öksüz’ün acilen tutuklanmasını Almanya’dan istemişti. Almanya, Adalet Bakanlığı’nın resmi yazısına karşılık bir yanıt vermemişti. Öksüz’ün Almanya’da olduğuna yönelik iddialar, sonraki tarihlerde de tekrarlandı.

Haberin Devamı

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı, “Akıncı Davası” sanıklarından Öksüz hakkında iade talepnamesi hazırlandı. “Akıncı Davası”na bakan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Almanya’da olduğu öne sürülen örgütün “hava kuvvetleri imamı” firari Öksüz’ün Türkiye’ye iadesi için hazırlanan talepnameyi Almanya’ya iletilmek üzere Adalet Bakanlığı’na gönderdi.

Ayrıca mahkeme, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası askeri helikopterle Yunanistan’a kaçan aynı davanın sanıklarından Fatih Arık için Yunanistan’a gönderilmek üzere iade talepnamesi hazırladı.

Milliyet yazmıştı

Haberin Devamı
Firari Öksüz’ün iadesi istenecek

Öksüz’ün Almanya’da bulunduğuna dair iddiayı ilk olarak Milliyet gündeme getirmişti. Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nce, İstihbarat ve Terör Daire Başkanlıkları, MİT ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen 17 Şubat tarihli belgede, 15 Şubat’ta Ukrayna’dan Almanya’ya gelen M.M. isimli bir işadamı, Frankfurt Başkonsolosluğu görevlileriyle temasa geçerek, FETÖ iltisaklı olduğunu bildiği bir yakınının eşi ve üç çocuğunu karşılamak için Frankfurt’ta Global Otel’e gittiğini, bu sırada Adil Öksüz’ü elinde bir bond çanta ile otelin içinde camekanlı bir bölmede gördüğünü, gördüğü kişinin Adil Öksüz olduğundan emin olduğunu söylemişti. Aynı belgede geçmiş dönemde Ak Parti Frankfurt Başkonsolosluğu görev bölgesindeki Seçim Koordinasyon Merkezi’nin sorumlusu S.K.’nin de 16 Şubat’ta bir vesile ile görüştüğü Konsolos Özkan Durmaz’a benzer bir duyumu paylaştığı belirtilmişti.

5 Nisan tarihli bir başka belgeye göre ise 30 Mart’ta Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nü arayan T.E. isimli bir kişi, Almanya’nın Ausburg şehrinde yaşadığını, Ulm şehrinde FETÖ’nün sorumlularından olduğunu bildiği bir kişinin restoranına otomat tamiri için gittiği gün konuşmalardan Öksüz’ün Ulm’e geldiğini, otel ayarlanmasından bahsettiğini duyduğunu, tren istasyonuna gidildiğini, Öksüz’ü orada gördüğünü söylediğini belirtmişti.

Haberin Devamı

Belgeye göre T.E. isimli kişi, aynı gün Ulm’de bulunan İdlis Otel Bahnhof’ta otele kalabalık grupla gittiklerini, Adil
Öksüz’ün adı geçen otelde birkaç hafta kaldığını, ancak bu süre içinde ve daha sonra görmediğini, Öksüz’ün geldiği
bilgisini evvelce tanıdığı Alman İnterpol polislerine ilettiğini, Alman polislerine daha detaylı bilgiler verdiğini de kaydetmişti.

Almanya’ya nota verildi

Firari imam Adil Öksüz’ün Almanya’da olduğu yönündeki haberlerin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “FETÖ firarisi Adil Öksüz’ün Almanya’da olduğuna, hatta nerede yaşadığına dair bazı haberler çıkmaya başladı. Biz de Dışişleri Bakanlığı olarak Almanya’ya resmi olarak bir nota verdik. Bu kişinin varsa Almanya’da tespit edilmesi ve bir an evvel tutuklanarak Türkiye’ye iade edilmesini istedik” demişti.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Öksüz’ün Almanya’da görüldüğüne dair haberlerin çıktığını hatırlatmış, uluslararası sözleşme kapsamında Öksüz’ün acilen bu ülkede tutuklanarak Türkiye’ye gönderilmesi yönünde bir kararın Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nden çıktığını belirtmişti. Gül, “Bu hususta, ‘bizde yok’ şeklinde bir şey de gelmedi henüz bize. Bakanlık olarak istedik. Almanya’nın bu talebimize olumlu, olumsuz ve belgeli bir şekilde cevap vereceğini düşünüyoruz. Vermek zorunda. Uluslararası hukukun gereği de bunu bekliyoruz” açıklamasını yapmıştı.

Haberin Devamı