07.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYŞEGÜL SORUCU
Taksim ve Çamlıca’ya yapılması planlanan camilere dair tartışmalar devam ederken, Fatih Belediyesi 2011 yılında hazırlanan planlarda bulunmayan cami ve mescitleri yaşatmak için harekete geçti. Önceki yıllarda yapılan planlara göre ihyası için yeterli bilgi ve belgesi olmayan 24 cami ve mescidin yeniden planlara işlenmesi Belediye Meclisi’nce karar alındı. Karar, onay için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi.
Cami yerine bina
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Milliyet’e yaptığı açıklamada, 2004 ve 2005 yılında kabul edilen imar planlarında camilerin bulunduğuna dikkat çekerek, “Ancak 2007 yılında yeni imar planları hazırlanınca, Büyükşehir belediyemizin İmar Müdürlüğü’yle Anıtlar Kurulu’nun ortaklaşa yaptığı çalışmalarda yeterince bilgi ve belgeye ulaşılamaması nedeniyle 24 cami ve mescit yeni planda yer almadı. Mesela Aksaray’da tramvayın geçtiği yolun tam ortasında bir mescit var. Bir daha ihya olmaz, diye onu kaldırmışlar veya 4-5 katlı 5-6 tane binanın olduğu yerde cami var aslında. Bütün bu binaların yıkılıp yeniden caminin ihya edilmesi mümkün olmuyor diye düşünüp kaldırmışlar. Ayrıca iş hanı var. Camiler, medreseler, hanlar, hamamlar bir şehrin değerleri. Bunlar korunmalı” dedi.
Demir şöyle devam etti: “Şehri bir günlük, 3 yıllık, 10 yıllık düşünemezsiniz. Ayasofya bunun en güzel örneği. 1500 yıldır burada. Aksaray’da tramvayın tam ortasında bir cami projesi var; bunu plandan kaldırdınız. Tramvayı kaldıramayacağınıza göre camiyi kaldırdınız. Şu anda insanlar tramvayla bir yerden bir yere gidiyorlar. Ama 100 yıl sonra insanların başka ulaşım araçları olacak ve tramvaya ihtiyaç olmayacak. Peki kaldırdığınız cami, medrese, han, hamam ne olacak o zaman? Onun için siz orayı ihya etmeseniz bile planlarınızda, kayıtlarınızda, şehrin belleğinde kalsın. 100 yıl sonra kimin ne olacağı belli değil, insanların 100 yıl sonra nasıl bir ihtiyaçla uğraşacağı belli değil. O zaman şehrin bu kültürel değerlerini hiç olmazsa kağıt üzerinde, kağıtlarda saklamak zorundayız diye düşünüyoruz. Onun için Fatih Belediyesi olarak Meclis’e böyle bir teklifimiz oldu. Meclis de bunu onayladı. Sadece camiler değil bunlar, kültürel değerlerimiz de. Bütün evrensel değerler de muhafaza edilmeli, çünkü İstanbul’un zaten farkı ve özelliği o. Tarihi yarımadanın 10 bin 400 tane tarihi eseri var. Bunlar olmassa ne özelliği kalır tarihi yarımadanın” dedi.
1323
Fatih ilçesinde 325 cami bulunuyor. Süleymaniye ve Sultanahmet gibi tarihi camilerin yer aldığı ilçenin nüfusu ise 430 bin. 1323 kişiye bir cami düşüyor.