GündemBunu kimse bilmiyor! Elinizi bastırınca izi kalmalı...

Bunu kimse bilmiyor! Elinizi bastırınca izi kalmalı...

03.09.2021 - 09:24 | Son Güncellenme:

15 Nisan’da başlayan balık avı yasağının 1 Eylül’de sona ermesiyle birlikte pek çok kişi sofrasında balığa yer vermek istiyor. İşte bu noktada hangi balığın hangi ayda yenilirse daha lezzetli ve sağlık için faydalı olacağı büyük önem taşıyor. “Eylül ayında hangi balık yenir?”, “Eylül ayında hangi balık daha lezzetli olur?” diye soranlar için Uzman Diyetisyen Olcay Barış, listeyi açıkladı. Olcay, balığın taze olup olmadığını anlamanın ve balık pişirmenin püf noktalarını da paylaştı.

Bunu kimse bilmiyor Elinizi bastırınca izi kalmalı...

GÜLŞAH KARAMAN / Milliyet.com.tr - Hepimizin bildiği gibi eylül ayının gelmesiyle birlikte balık sezonu açılıyor, balık tüketiminin önemi her yerde vurgulanıyor. Balığın bu muhteşem faydalarından yararlanmak mümkün tabii mevsiminde tüketildiği takdirde.

Haberin Devamı

Balık Omega-3’ün yanı sıra kaliteli proteinler, vitaminler ve mineraller yönünden çok zengin bir besin. B grubu vitaminlerden B1, B3, B6, B12 ve yağda eriyen A vitamininin iyi kaynağı olarak bilinen balık aynı zamanda folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum gibi mineraller içeriğiyle de oldukça zengin bir besin ve çok iyi bir protein kaynağı.

Bunu kimse bilmiyor Elinizi bastırınca izi kalmalı...

EYLÜL AYINDA HANGİ BALIĞI YİYELİM, FAYDALARI NELER?

"Palamut, çipura, levrek, lüfer, sardalya, tekir, barbun, çinekop eylül ayında tüketilmesi gereken balıklardır” diyen Uzman Diyetisyen Olcay Barış, faydalarını şöyle sıraladı: 

Palamut: Palamut balığı yoğun miktarda potasyum içerir. Potasyum başta kalp, kas ve kemik sağlığı olmak üzere vücut sistemlerinin düzgün çalışmasına yardımcı olur.

Haberin Devamı

Çipura: Çipura eti dolgun, beyaz ve az kılçıklıdır. Kalsiyum ve demir yönünden zengindir. Bol miktarda A vitamini ve fosfor içerir bu açıdan göz sağlığı için çok faydalıdır.

Levrek: İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kan basıncını dengeleme, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda içerisinde bulunan iyot ve magnezyum eklem ve kemikleri güçlendirir.

Lüfer: B12 vitamininden oldukça zengin, sinir ve sindirim sistemi açısından oldukça faydalı bir balıktır. İçeriğindeki selenyum sayesinde antioksidan etki gösterir, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bunu kimse bilmiyor Elinizi bastırınca izi kalmalı...

Sardalya: Yağ asitleri açısından oldukça zengin olan sardalya, kalsiyum açısından da güçlü bir balıktır. Kemik ve diş sağlığını korur, vücuttaki iltihabı azaltır.

Tekir: Tekir balığı Omega-3 yağ asitlerinden oldukça zengindir. Kalp ve damar sağlığını korur, karaciğer fonksiyonlarını destekleyerek vücuda enerji sağlar.

Barbun: İçerisindeki yüksek oranda selenyum sayesinde vücudun toksinlerinden arınmasına yardımcı olur. A vitamini içeriği yüksektir, göz sağlığı korur, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.

Çinekop: Kalp sağlığına katkı sağlamasının dışında erkek üreme sistemine destek vererek sperm kalitesini artırır. İçerisindeki B12 vitamini sayesinde sinir ve sindirim sistemini korur.

Haberin Devamı

Bunu kimse bilmiyor Elinizi bastırınca izi kalmalı...

YEDİĞİM BALIK TAZE Mİ YOKSA BAYAT MI?

Hangi balığı yediğimiz kadar o balığın taze mi yoksa bayat mı olduğunu bilmek de oldukça önemli. “Balığın taze olduğunu anlamak için bazı püf noktalar var” diyen Uzman Diyetisyen Barış, “Balık avlandıktan kısa bir süre sonra tazeliğini kaybettiği için satın alırken çok dikkat edilmeli. Taze balığın göz bebekleri dışa doğru bombeli ve parlaktır, bayat balığın göz bebekleri ise çökmüş, mat ve donuktur. Ayrıca taze balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde bir iz oluşmaz fakat bayat balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde iz kalır, balık eski haline geri dönemez” açıklamasında bulundu.

Bunu kimse bilmiyor Elinizi bastırınca izi kalmalı...

FIRINDA, IZGARA YA DA BUĞULAMA TERCİH EDİN

Çok iyi bir kalsiyum ve fosfor kaynağı olan balık, doğru pişirildiğinde hem lezzetli hem de sağlıklı oluyor. Dolayısıyla omega-3 yağ asitlerinden EPA ve DHA yönünden zengin balığı pişirirken vitaminleri de yok etmemek gerekiyor. Uzman Diyetisyen Olcay Barış “İçeriğindeki sağlıklı yağların bozulmaması ve fazla yağ tüketiminden kaçınmak için balığı yağda kızartmak yerine haftada en az iki kez fırında, ızgara veya buğulama şeklinde balık tüketmeyi ihmal etmeyin” tavsiyesinde bulundu. 

 

Yazarlar