GündemEvde aşure nasıl yapılır, içine neler eklenir? En iyi ve lezzetli Aşure tarifi ile malzemeleri nelerdir?

Evde aşure nasıl yapılır, içine neler eklenir? En iyi ve lezzetli Aşure tarifi ile malzemeleri nelerdir?

29.08.2020 - 17:31 | Son Güncellenme:

Aşure tarifi ve malzemeleri merak ediliyor. Muharrem ayı içerisinde idrak edilen Aşure günü geldi. Evde Aşure yapmak isteyenler ise yapımı ile ilgili detayları araştırıyorlar. Peki evde aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri ve tarifi nedir?

Evde aşure nasıl yapılır, içine neler eklenir En iyi ve lezzetli Aşure tarifi ile malzemeleri nelerdir

Aşure nasıl yapılır? sorusunun cevabı gündemde araştırılıyor. İlk defa aşure yapacaklar ya da daha önce Aşure yapmış ama tarifi hatırlamayanlar Aşure gününün gelmesiyle birlikte malzemeleri ve tarifi merak ediliyorlar. İşte Aşure malzemeleri ve tarifi...

Haberin Devamı

AŞURE MALZEMELERİ NELER?

500g aşurelik buğday (3 su bardağı)

Yarım çay bardağı pirinç

1 su bardağı nohut

1 su bardağı kuru fasulye

200 g kuru kayısı

200 g kuru üzüm

1 su bardağı fındık

3 lt su

2 su bardağı süt

4 su bardağı toz şeker

çeyrek çay kaşığı tuz

çeyrek çay kaşığı karabiber

yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatın)

Süslemek için;

25 g fındık

25 g kuş üzümü

100 g ceviz

1 adet nar

Tarçın

AŞURE NASIL YAPILIR?

Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.

Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu yine süzün. Daha sonra kaynar su ekleyerek buğdayı 50 dakika kadar kaynatın. (İsterseniz akşamdan buğdayı iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar da bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15 dakika kaynatmak yeterli olur.)

Haberin Devamı

Yumuşayan buğdaya pişmiş nohutu, fasulyeyi, doğranmış kayısıyı, kuru üzümü, yıkanmış pirinci ekleyerek 15 dakika kaynatın.

Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın.

Aşureyi cam kâselere bölüştürün.

Aşure kâselerde soğumaya başlayınca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.

Aşure pişirirken toplamda 3 litre kadar su kullanın. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.

Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz

AŞURE GÜNÜ İLE İLGİLİ DETAYLAR...

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sayfasında şu detaylar yer alıyor;

"Aşure… Muharrem ayının onuncu günü...

Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki:

“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” (Müslim, “Sıyâm”, 202)

“Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım.” (Tirmizî, “Savm”, 48)

Hazreti Aişe (r.ah) İslâm öncesinde, Mekke halkının oruç tutmakta olduğu aşure gününde peygamberimizin de oruç tuttuğunu bildirmekte... Allah Rasulü Medine’ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere de onuncu günü ile birlikte, bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiş... (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)"