16.09.2013 - 09:04 | Son Güncellenme:
Suriye’deki kimyasal silahların “tespiti, taşınması ve imhası” konusunda ABD ile Rusya arasında uzlaşı sağlanırken, bu sürecin en kritik noktasında Türk Büyükelçi Ahmet Üzümcü yer alacak. Suriye’de hayati önemdeki görevi Birleşmiş Milletler’e bağlı olan Lahey merkezli “Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) yerine getirecek. Türk diplomat Ahmet Üzümcü’nün Genel Sekreterliği’ni yaptığı örgüt, önümüzdeki günlerde Suriye’ye uzman ekipler göndererek çalışmaya başlayacak. Kimyager, biyolog, fizikçi ve tıp uzmanlardan oluşacak. heyete, kimyasal, biyolojik ve nükleer silah uzmanı askeri personel de eşlik edecek.
İMHA İŞLEMİNDE SIFIR RİSK
Akşam gazetesinden Mahmut Gürer'in haberine göre Suriye’nin kimyasal stoğun imhasının yaklaşık 6 ayda tamamlanması öngörülüyor. Heyetin tespit edeceği kimyasal veya biyolojik silahlar, olası tüm riskler dikkate alınarak imha edilecek. Belirlenen silahlar, sızıntı ve bulaşma olasılıkları göz önünde bulundurularak özel koruma sistemleriyle nakledilecek ve insan yaşamını etkilemeyecek bölgelerde imha edilecek. İmha işlemi tamamlanana kadar BM ekipleri görev yapacak. Görevin tamamlanmasının ardından da Genel Sekreter Ahmet Üzümcü tarafından BM Genel Kurulu’na sunulmak üzere rapor hazırlanacak.
ESAD’A MEKTUP YAZMIŞTI
Üzümcü’nün süreç bu noktaya gelmeden önce de önlem amaçlı olarak Esad’a bir mektup yazarak, kimyasal silahlarla ilgili bir inceleme yapmak istediklerini ilettiği de ortaya çıktı. Esad Yönetiminin kimyasal silah kullanıp kullanmadığının kesin olarak saptanabilmesi için, BM Genel Sekreteri Ban ki Moon’un, haziran ayı başında Genel Sekreter Ahmet Üzümcü’yü görevlendirdiği öğrenildi. Bu doğrultuda Üzümcü’nün de, Esad’a resmi yollardan bir mektup yazarak, BM adına ülkede kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını saptamak istediğini bildirdiği kaydedildi. Ancak Esad o dönemde hiçbir şekilde ülkede kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığına dair incelemeye izin vermeyeceğini bildirdi. Üzümcü’nün ağustosta yaptığı çağrı ise Esad’dan olur almış, tam da kimyasal denetçiler bu ülkedeyken Şam’da 1300 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı gerçekleşmişti.
HALEP'TE ÇALIŞMIŞTI
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlayan Üzümcü, daha önce Suriye’de Halep Başkonsolosluğu, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği, NATO nezdinde Türkiye daimi temsilciliği, 2004-2006 Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu. 2006-2010 yıllarında da BM Cenevre Ofisi nezdinde Türkiye daimi temsilciliği görevini yürüten Üzümcü 2010 Temmuz ayında BM Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün genel sekreterliğine oybirliğiyle seçilmişti.
KADDAFİ'Yİ DE O 'AVLADI'
Ahmet Üzümcü’nün adı Libya’da kitle imha silahlarının imha edilmesi sürecinde de ön plandaydı. 2004’te dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi, kitle imha silahlarını imha kararı almıştı. Ancak 2011’de hâlâ devam eden süreç, iç savaş nedeniyle sekteye uğradı. Kaddafi’nin devrilmesinden sonra da imha edildiği zannedilen yeni kimyasal silahlar bulundu. Üzümcü’nün yönetimindeki örgüt, iç savaşın ardından Libya’daki imha sürecine yeniden el koydu. Örgüt yaklaşık 13 ton sülfür ve hardal gazını imha etti.
Kaynak: Akşam/ Mahmut Gürer