GündemErtuğrul filminde torunlar oynuyor

Ertuğrul filminde torunlar oynuyor

06.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fugano-Ra’nın Çığlıkları filminin yapımcısı Ura, filmde Ertuğrul fırkateyninden yaralıları kurtaran Japon köylülerin torunlarının gönüllü rol aldıklarını belirtti

Ertuğrul filminde  torunlar oynuyor

1890’da batan Ertuğrul fırkateynini ve şehit olanları anlatmak için Türk-Japon ortak yapımı olan Ertuğrul 1890 adlı filmin ilk detayları ortaya çıkmaya başladı. Filmin yapımcısı ve NPO Ertuğrul Dünyada Barış Vakfı Başkanı Kiyoharu Kirk Ura, film setinin Osmanlı gemisinin çarparak battığı Kushimoto Fugano Ra Kayalıkları’na yakın bir alanda kurulduğunu ve filmde yaralıları kurtaran Japon köylülerinin torunlarının gönüllü rol aldığını belirtti.

Haberin Devamı

Pasifik Okyanusu’ndaki şiddetli fırtına nedeniyle 16 Eylül 1890’da batan Ertuğrul fırkateyninin yolculuğunu canlandıran TCG Gediz, tarihi yolculuğunun en önemli kısmını tamamladı. Ertuğrul’un son yolculuğuna uğurlandığı Kushimoto’da çeşitli etkinlikler gerçekleştiren Türk Deniz Kuvvetleri’nin resepsiyonunda konuyla ilgili yüzlerce insan da biraraya geldi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun da yer aldığı resepsiyona katılanlar arasında merakla beklenen Türk-Japon ortak yapımı olan Ertuğrul Dünyada Barış adlı filmin yapımcısı da vardı. İşadamı ve NPO Ertuğrul Dünyada Barış Vakfı Başkanı Kiyoharu Kirk Ura, Milliyet’e filmle ilgili bilgiler verdi. Filmin Ertuğrul’un batınca Kushimoto Deniz Feneri’ne ulaşan yaralı Türk askerleriyle başladığını anlatan Ura, Japon köylülerinin kurtarma çabalarının da ilk sahneleri oluşturduğunu belirtti.

Haberin Devamı

“Dedemi canlandırdım”

Ura, sık sık Türkiye’ye geldiğini ve Ayvalık’ta zeytinyağı üretimiyle ilgilendiğini belirtirken, Kushimoto’da doğduğu için Türk-Japon dostluğuna büyük önem verdiğini söyledi. Ura, “Burada doğdum. Büyük dedem, dedeme, o da babama Türklerin fedakarlıklarını anlattı. Ben hep sizin cesaretinizi ve kahramanlıklarınızı dinleyerek büyüdüm. İki ülkenin dünyada başka ülkelerde olmayan benzersiz bağını anlatmak için bu filmin çekilmesini çok önemsiyorum. 125 yıl önce atalarımız hangi duygudaysa hepimiz aynı duygularla filmde rol aldık. Hayatım boyunca etkisinden kurtulamadığım Ertuğrul için ben de rol aldım. Türk askerleri kumsala geldiğinde ‘Haydi daha çok Türkü kurtarmalıyız, çabuk olun’ diye bağıran ve yaralılara koşan bir köylüyü gururla canlandırdım. Çünkü dedem bunu gerçekten yapmıştı” dedi.

Bahriyeliler Derneği’nin maketi büyük ilgi çekti
Bahriyeliler Derneği’nin yaptırdığı gemi maketi de resepsiyonda büyük ilgi gördü. Resepsiyonda sergilenen Ertuğrul’un maketini Deniz Harp Okulu öğrencileri, Japon askerlerine anlattı. Ertuğrul’un geçirdiği kazanın nasıl gerçekleştiğini anlatan Deniz Harp Okulu öğrencilerini ilgiyle dinleyen Japon askerleri öğrencileri sorular yöneltti.
Yazarlar