GündemEnginarın faydaları nelerdir? Enginar nasıl pişirilir?

Enginarın faydaları nelerdir? Enginar nasıl pişirilir?

12.04.2018 - 11:36 | Son Güncellenme:

Enginar, pek çoğumuzun yemekten keyif almadığı bir sebze. Fakat bu sebzenin nelere iyi geldiğini öğrendikçe yemek isteyeceğinize eminiz. Hatta size bir de çok lezzetli alternatif bir enginar tarifi hazırladık.

Enginarın faydaları nelerdir Enginar nasıl pişirilir

Enginar nedir?

Bileşikgillerden, killi, kumlu ve nemli topraklarda yetişen, kökü yıllarca yaşayan ve ilkbaharda yeniden yeşeren mavimsi mor renklerde çiçekleri olan dikenli bir bitkidir. Bu bitkinin çiçekliği sebze olarak yenmektedir. İri ve topuz biçimindedir.

Enginarın Faydaları Nelerdir?

Enginar çok faydalı ve değerli bir besindir. Faydaları saymakla bitmiyor desek yanlış olmaz. Yüksek oranda protein ve farklı vitaminler içerir. Her ne kadar sevilmese de vücuda pek çok faydası vardır ve tüketilmesi tavsiye edilir.

• Düşük oranda yağ içermesi sebebiyle mide dostudur ve diyetlerinizde besleyici ve doyurucu rol oynayabilir.
• Sindirilmesi güç olan besinlerin sindirilmesine yardımcı olur
• Karaciğer, safra kesesi ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
• Üreyi ve kolesterolü düşürür.
• Kandaki şeker oranını dengeler.
• Mide ve bağırsaklardaki bakterileri dezenfekte eder.
• Dinçlik sağlar.
• İshali keser ve önler.
• A, D, D2,B6 VE C vitaminleri bakımından zengin olduğundan beyin yorgunluğunu alır.

Bunlara ek olarak da vücudun genelinde dengeleyici ve düzenleyici bir etki yapar. Peki zararları var mıdır ve nasıl tüketilmelidir?

Enginarın Zararları Nelerdir?

Enginarın yaprakları alerjisi olan insanlar için sorun oluşturabilir. Bu sebeple dikkatli tüketilmesi tavsiye edilir. Bununla birlikte her besinin fazlasının zarar olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple enginarı tüketirken miktarına dikkat etmeniz önemlidir. Enginarın pişirilme şekli de önemli bir faktördür. Bununla birlikte safra kesesinde taş olan hastalara önerilmez.

Enginar Nasıl Pişirilir?

Enginar pişirilmeden yapraklarından ayrılmalı yıkanmalı ve sebze kısmı yemek için kullanılmalıdır. Enginar bir sebze olduğundan lezzetli olmadığı düşünülür ve çok sevilmez. Fakat biz buna katılmıyoruz. İşte hem sağlıklı hem de lezzetli enginar tarifi.

Fırında Kremalı Mantarlı Enginar

Malzemeler

• 5 adet soyulmuş enginar
• 1 limon
• 300 gram doğranmış mantar
• 1 kutu krema
• 1 su bardağı rendelenmiş kaşar
• 1 kuru soğan
• Bir tutam dereotu
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz, karabiber

Yapılışı: Enginarları limonlu suda orta sertliğe gelene kadar haşlayın. Başka bir tencerede zeytinyağında soğanlarınızı kavurun. Üzerine mantarları ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Krema, dereotu, yarım su bardağı kaşar tuz ve biberi karıştırarak pişirin. Daha sonra fırın tepsinize pişirme kâğıdı sererek enginarları dizin. Zeytinyağı ile hafifçe yağlayın. Üzerine hazırladığınız mantarlı karışımı ekleyin. En üste kalan kaşarları serpiştirin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kaşarlar eriyene kadar pişirin. Afiyet olsun.