23.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Avrupa’daki enerji krizinini Türkiye’deki geri dönüşüm tesisleri açısından avantaj olabileceğini belirten Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Başkanı Fatih Eren, “Avrupa’nın geri dönüşüm üretimi Türkiye’ye yönelebilir. Böyle bir durumda hükümetimizin de sanayide üretim yapan firmaları desteklemesi ve teşvik edici adımları hayata geçirmesi kritik derecede önem arz ediyor” dedi.
Türkiye ön planda
Rusya- Ukrayna savaşı sonrası Avrupa’dan dünyaya yayılan enerji krizi giderek büyüyor.Yaklaşan kış mevsimi için doğalgaz stoklamaya çalışan Avrupa ülkeleri, Rusya’nın doğal gaz akışını azaltmasına karşı da hazırlıklı olmayı amaçlıyor. Avrupa ülkelerindeki geri dönüşü sektörü, enerji krizi ve doğalgaz sorunu nedeniyle sorun yaşarken enerji sorunu en az olan ülkelerden Türkiye ön plana çıkmaya başladı. Türkiye, geri dönüşüm sektöründe birçok Avrupa ülkesini teknolojik yatırım konusunda geçerken, Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Başkanı Fatih Eren, Türkiye’nin elindeki potansiyelin gücüne vurgu yaptı.
Fatih Eren, “Enerji sıkıntısı böyle devam ederse Avrupa, geri dönüşümde üretim yapamaz. Buradaki potansiyel üretim enerji sıkıntısı olmayan ülkelere kayacak. Aralık ayıyla Türk geri dönüşüm sektörünün eskisine kıyasla daha fazla üretim yapacağını düşünüyoruz. Sanayiye gelen enerji zamları bu gelişmeyi olumsuz etkiler. “ dedi.
‘Artan fiyatlar sektörü olumsuz yönde etkiliyor’
Artan enerji fiyatlarının geri dönüşüm sektörünü de etkileyeceğini belirten GEKADER Başkanı Fatih Eren, “Yükselen enerji fiyatları nedeniyle plastik ve ambalajın hammadde fiyatı da artıyor. 22 TL üzerinden ikinci kalite ham madde satarken bugün İran’dan orijinal ham madde 20 TL’ye geliyor. Orijinal hammadde fiyatı, geri dönüşümden elde edilen hammadde fiyatından daha uygun. Elektrik ücretleri çok arttı. Lojistik ve nakliyede kullanılan akaryakıt fiyatlarının artması da geri dönüşüm sektörünü olumsuz etkiliyor” diye konuştu.