17.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “İsveç ve Finlandiya’nın başvurusunu onaylama zamanının geldiğini düşünüyorum. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin kararı olacaktır” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Türkiye’nin endişelerinin karşılanması gerektiğini söyledi.
Çavuşoğlu, dün Türkiye’ye dayanışma ziyaretinde bulunan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü. Çavuşoğlu ve Stoltenberg, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelikleri konusunda şunları söyledi: “Her iki ülkenin İsveç ve Finlandiya’nın başvurusunu onaylama zamanının geldiğini düşünüyorum. Her iki ülke de son derece önemli adımlar attı. Silah ihracatı ile ilgili kısıtlamaları kaldırdılar. İsveç, anayasasını değiştiriyor. Onaylama zamanının geldiğine inanıyorum. Hem İsveç’in hem de Finlandiya’nın başvurusu ile ilgili Türkiye’nin de son derece meşru güvenlik endişeleri olduğunu biliyorum. Hiçbir müttefikin de bu ihtiyaçları göz ardı ettiğini düşünmüyorum. Üçlü mutabakat zaptının önemli bölümü terörizm ile ilgiliydi. NATO gündeminde terörizm önemli gündem noktalarından birini oluşturacak. İsveç ve Finlandiya başvurusu birlikte mi onaylanmalı? Ben her ikisinin de şu aşamada onaylanabileceğini düşünüyorum. Temel konu birlikte onaylanıp onaylanmamaları değil temel konu mümkün olduğu en kısa sürede İsveç ve Finlandiya’nın üye olmaları.”
‘Utanç verici’
İsveç’te Kur’an-ı Kerim’in yakılmasının Türkiye’de güçlü reaksiyona neden olduğunu bildiğini, buradaki acıyı anladığını ve paylaştığını söyleyen Stoltenberg, “Kutsal kitabın yakılmasının utanç verici bir fiil olduğunu düşünüyorum. Müslümanların duygularını anlıyorum, bu fiili güçlü şekilde şiddetle kınadım” dedi. İsveç hükümeti ve başbakanının da bu fiilleri kınamış olmasının olumlu olduğunu söyleyen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “İki ülkenin adaylık zamanlarının geldiğine inanıyorum. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin kararı olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve parlamentosu bu onaya karar verecektir. Kendi içerisinde Türkiye’nin kararıdır bu. Türkiye katılım belgelerini onaylayıp onaylamayacağına kendisi karar verecek” ifadesini kullandı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise İsveç ve Finlandiya’nın adaylık süreci konusunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Finlandiya ile ilgili farklı bir mesaj verebiliriz” açıklamasını hatırlattı. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
‘Nefret suçudur’
“İsveç’te kanun değişti; ama PKK/YPG’nin faaliyetleri aynı şekilde devam ediyor. Sonuçta bu yasaları bizi sözde memnun etmek için çıkarmadılar. Sözlerini tutmak için çıkardılar, bu yasaların gereğini yerine getirmek zorundalar. DEAŞ’ın propagandalarına izin vermiyorlarsa PKK’nın da vermemeleri gerekiyor. Türkiye’nin bu anlamdaki endişelerinin karşılanması lazım. Kutsal kitabımızın yakılması, İslam düşmanlığı bu tür ırkçılığı ve nefret suçunu sadece bu iki ülkenin NATO üyeliği bağlamında değerlendirmek de yanlış olur. Bunları PKK’nın, İsveç’in NATO’ya üyeliğini engellemek için yaptığını biliyoruz fakat bu ırkçılıktır, nefret suçudur, bu da uluslararası hukuka, insan haklarına aykırıdır. Bu konularda her ülkenin yorumuna göre değil de uluslararası normlara göre adım atmamız, engellememiz gerekiyor.”
Blinken iki defa aradı
Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Türkiye’ye ziyareti konusunda da “Ziyaret deprem öncesinde planlanmıştı. 18 Ocak’ta Münih Güvenlik Konferansı öncesi ya da sonrası gelmek istediklerini söyledi. Blinken, pazar günü yola çıkarak bölgeye gelecekler, daha sonra Ankara’ya intikal edecekler, pazartesi sabah görüşmelerimizi gerçekleştireceğiz. Depremle ilgili destekleri için teşekkür edeceğiz. İki kere aradı beni. Stratejik mekanizmamız var. İkili ilişkilerimizi görüşeceğiz. Mutlaka İsveç ve Finlandiya’nın üyelikleri de gündeme gelecektir. Ukrayna’daki savaş mutlaka gündeme gelecektir” dedi.