GündemElektrikli otomobilin bataryası bozulursa maliyeti...

Elektrikli otomobilin bataryası bozulursa maliyeti...

06.08.2022 - 06:58 | Son Güncellenme:

Son yapılan ÖTV düzenlemeleri ile birlikte tekrar gündeme gelen elektrikli araçlara ilgi günden güne artıyor. Tasarımları ve sahip olduğu yetenekler ile dikkat çeken elektrikli otomobillerin bakım, arıza ve sigorta konularında sürecin nasıl işlediği ise en çok merak edilen konulardan...

Elektrikli otomobilin bataryası bozulursa maliyeti...

Ülkemizde ve dünyada elektrikli araçlara olan ilgi her geçen gün katlanarak artıyor. Dünya genelinde bu alanda neredeyse hemen her gün farklı kullanıcılara hitap edecek özelliklere sahip araçlar tanıtılıyor. Türkiye de elektrikli otomobil pazarına TOGG ile hızlı bir giriş yapmaya hazırlanıyor. Son yapılan ÖTV düzenlemelerinin ardından ülkemizde dikkatler bir kez daha elektrikli araçlara çevrildi. Birçok kişi, TOGG başta olmak üzere farklı model ve markalarda elektrikli araçları incelemeye başladı. Son yayınlanan verilere göre, Türkiye’de elektrikli araç sayısı 2022 yılının ilk 2 ayında gerçekleşen 1764 adetlik satışla birlikte 6 bin 333 oldu. Bu sayının önümüzdeki yıllarda katlanarak artması bekleniyor. Durum böyle iken birçok kişinin aklında elektrikli otomobillerin bakım, arıza, kasko ve sigorta süreçleri ile ilgili birçok soru bulunuyor. Kısa süre önce elektrikli bir otomobil alan ve otomobiller üzerine içerik üreten Etem Sayın, elektrikli araçların bakım, sigorta ve kasko süreçlerine ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Sayın, aracını test etmek adına kısa sürede bin kilometrenin üzerinde yol yaptı.

Haberin Devamı
Elektrikli otomobilin bataryası bozulursa maliyeti...

Elektrikli otomobillerin bakım sürecinin şu anda büyük oranda yetkili servislerde ilerlediğini belirten Sayın, birçok firmanın elektrikli otomobillere servis sağlamak için altyapısını güçlendirmeye başladığını belirtti. Sayın, “Önümüzdeki yıllarda bu konuda bir patlama yaşanacak fakat şu an bu konuda sadece yetkili servisler hizmet veriyor” şeklinde konuştu.

PERİYODİK BAKIM YOK GİBİ

Elektrikli otomobillerin periyodik bakım gerektirmediğini söyleyen Etem Sayın“Elektrikli araçlar içten yanmalı motora sahip araçlar kadar periyodik bakım gerektirmiyor. Araçtan araca değişebilmekle beraber, yılda bir kez polen filtresi ve 2 yılda bir kez de fren hidroliği yağı değişiyor. Ek olarak markanın gerekli gördüğü durumlarda pilin soğutma sıvısının değiştirildiği durumlar da mevcut” dedi. Elektrikli araçlarda en zayıf halkanın batarya olduğunun altını çizen Sayın, “Bu risk birçok markada mevcut. Bu nedenle farklı markalar birçok modeli geri çağırdı, çağırmaya da devam ediyor. Ayrıca özellikle belli yaşın üstündeki araçlarda yüzde 25 -30 seviyesi gösteren pillerde aniden bitme sorunu görülebiliyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Pil değişim maliyetinin yurt dışındaki birçok ülkede 6 bin ila 7 bin dolar maliyeti olduğunu belirten Sayın, Türkiye’de bu tarz durumda maliyetlerin yurt dışına oranla 2 ila 3 kat daha fazla olduğunu belirtti.

'SÜSPANSİYON SİSTEMİNE DİKKAT'

Elektrikli otomobillerin bataryanın da etkisi ile birlikte aynı sınıfta yer alan içten yanmalı motora sahip araçlara oranla daha ağır olduğunu belirten Etem Sayın, “Bir diğer yaygın arıza süspansiyon sistemleri olabiliyor. Aynı sınıfta yer alan içten yanmalı motora sahip benzer büyüklükteki araçlardan, pillerin de etkisi ile yüzde 20-25 civarında daha ağır olmaları. Daha farklı ve güçlendirilmiş bir yapıya sahip olmalarına rağmen süspansiyonu olumsuz etkileyebiliyor. Bunların haricinde daha sorunsuz araçlar denilebilir” dedi.

Soğuk iklim koşullarında elektrikli araçların menzillerinde düşüşler yaşandığını belirten Sayın, “Ben kendi adıma bu sorundan en az şekilde etkileneceğimi düşünüyorum çünkü aracımı kapalı bir alanda muhafaza ediyorum. Fakat araç alımı yaparken elektrikli otomobil tercih edecek kişilerin bu hususu da dikkate almasında fayda var. Bence İstanbul, İzmir veya Akdeniz bölgesinde bulunan şehirlerimizde yaşayan ve elektrikli araç almaya karar veren kişiler bu durumdan çok ciddi şekilde etkilenmeyecekler. Ancak doğuya doğru ilerledikçe nispeten daha soğuk şehirlerimizde bu kesinlikle dikkate alınması gereken bir husus” ifadelerini kullandı.

'BATARYA ARIZASININ MALİYETİ DEĞİŞKEN'

Elektrikli otomobillerin batarya kısmında yaşanacak bir arızanın sonucunda ortaya çıkacak maliyetin değişkenlik gösterdiğini belirten Sayın, “Öncelikle araç garanti kapsamındaysa veya üretim kaynaklı bir problem yaşandıysa bu maliyet marka tarafından karşılanıyor. Garanti süresi markadan markaya değişkenlik gösteriyor” dedi. Sayın, bu tarz bir durumda arızanın tespit edilmesi ve tamir edilmesi sürecinin çok kısa olmayacağını, sürenin duruma göre değişkenlik göstereceğini düşündüğünü belirtti.

Haberin Devamı



Elektrikli otomobilin bataryası bozulursa maliyeti...

Garanti dışı kalmış ya da kullanıcı hatası ile pil değişimi gerektiren araçlarda ise, maliyetin pilin büyüklüğü ve teknolojisine göre değiştiğini belirten Sayın, “Bu tarz durumlarda maliyetin 5 bin ila 25 bin dolar arasında olacağını rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.

KASKO YAPTIRIRKEN BATARYAYA DİKKAT

Elektrikli otomobillerin kasko maliyetinin sıradan araçlara göre daha pahalı olduğunu belirten Sayın, “Bu araçlar kasko kapsamına alınacağı zaman genellikle pil maliyeti ile aracın maliyeti ayrı değerlendiriliyor. Bataryanın çıkarabileceği potansiyel problemler sonucunda oluşabilecek maliyet, sigorta şirketleri tarafından büyük risk olarak görülüyor. Bu sebeple de aynı fiyata sahip ve içten yanmalı bir motoru olan otomobile oranla elektrikli otomobillerin kasko maliyeti en az yüzde 25 ila 30 oranında daha yüksek oluyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

'SÜRÜCÜLERİN ELEKTRİKLİ ARAÇLARA ALIŞMASI ZAMAN ALIYOR'

Elektrikli araçlar ile normal araçlar arasında bazı kullanım farklılıkları olduğunu belirten Milliyet Gazetesi Dış Haberler Müdürü ve Otomotiv Editörü Levent Köprülü ise sürücüleri en çok zorlayan faktörün bu olduğunu belirtti. Köprülü, "Elektrikli araçlar normal araçlara oranla daha yüksek performansa sahip. Bu sebeple daha çabuk hızlanıyorlar. Sürücülerin bu duruma alışana kadar kaza yaptığı bazı örnekler bulunuyor" dedi. Elektrikli araçlarla ilgili en ciddi problemin servis hizmetleri olduğunu belirten Köprülü, "Ülkemizde bu konuda oluşacak problemlerin giderilmesi için özel teşebbüs girişimiyle servis hizmetleri sağlanmaya başladı. Yani bu konuda giderek gelişen bir altyapı oluşuyor" şeklinde konuştu.

Elektrikli otomobilin bataryası bozulursa maliyeti...

'NEREDEYSE ARABANIN YARI FİYATINA'

Elektrikli araçların kullanıcı hatası sebebiyle arızalanması durumunda ciddi maliyetler yaratacağını belirten Köprülü, "Aslında bu sıradan araçlar içinde söz konusu. Aracınızı kötü kullanırsanız bu size maliyet olarak geri döner. Bu durum elektrikli araçlar için de geçerli. Bataryanızı kötü kullanırsanız sizin için problem yaratır. Bu telefonlarda da böyledir. Her bataryanın bir kullanım ömrü vardır" dedi. Elektrikli araçlardaki en pahalı parçanın bataryalar olduğunu vurgulayan Köprülü, "Kullanıcı hatası durumunda bataryanız garanti kapsamına alınmayabilir. Bataryanın maliyetinin ucuz bir elektrikli araç üzerinden baz alırsak, neredeyse arabanın yarı fiyatına olduğunu söyleyebiliriz. Fakat elektrik motoru normal motorlara göre çok daha az parçaya sahip, yani periyodik bir bakım süreci yok. Bu anlamıyla dengeleyici bir durum var" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Soğuk iklimlerde normal araç akülerinde de enerji kaybı yaşandığını belirten Köprülü, elektrikli araçlarda da buna benzer durumların yaşanabileceğini belirtti. Levent Köprülü, "Üreticiler bu konuda çalışmaya devam ediyorlar. Soğuk havalarda şarj kaybının en aza indirilmesi için çalışmalar sürüyor" dedi.

Yazarlar