GündemElanur’un sensör ücretini SGK ödesin

Elanur’un sensör ücretini SGK ödesin

21.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Diyabet hastası çocukların kan şekeri kontrolü parmakları delinerek yapılıyor. Bunu yapan sensörlü cihazlar var ancak SGK ücretini ödemiyor. Mağdur olan Bulca ailesi, SGK’ya dava açtı ve kazandı. Mahkeme ücretin ödenmesine hükmetti.

Elanur’un sensör ücretini SGK ödesin

MERT İNAN- Çocuklar, diyabet yani şeker hastalığı ile mücadelesi yetişkinlere göre daha zorlu. Günde 7-8 kez kan şekeri kontrolü yapılması ve insülin iğnesinin vurulması gerekiyor. Bunun için parmaklarını delerek kan şekeri ölçümü yapıyorlar.

Haberin Devamı

Tip 1 diyabetli çocukların parmaklarını delmeden, cilt altına yerleştirilen sensör sayesinde günde 288 kez şeker düzeyi ölçümü yapılabilmesine olanak sağlayan cihaz bulunuyor. Ancak
bu cihaz SGK ödeme kapsamında değil.

Bulca ailesinin zaferi

Doğuştan Tip 1 diyabet ve otizm spektrum teşhisi konulan 5 yaşındaki Elanur’un babası Caner Bulca, kızının sensör ihtiyacının SGK tarafından karşılanması için 2021’de açtığı davayı kazandı. 22 Şubat 2021 tarihinde Bakırköy 20. İş Mahkemesi’nin kapısını çalan Caner Bulca’nın talebini değerlendiren mahkeme, geçen 23 Haziran’da verdiği kararda 5 yaşındaki Elanur Bulca’ya bir aylık süreçte gereken 2 adet sensörün SGK tarafından ödenmesine hükmetti. Ancak sonuca itiraz eden SGK avukatları kararı Yargıtay’da temyize götürürken, Caner Bulca ise bu kez SGK aleyhine icra davası başlattı.

Haberin Devamı

Maliyeti 2100 TL

İki sensör cihazının Tip 1 diyabetli çocukların 28 günlük ölçüm ihtiyacını karşıladığını belirten Caner Bulca, şunları dedi: “SGK’nın kapısını aşındırmaktan yoruldum. Moto kuryelik yapıyorum. Kızımın aylık sensör ihtiyacının SGK’ya maliyeti 2100 lira ancak bunu bile bize çok görüp, kazandığımız davayı temyize taşıdılar. Kızım, ömür boyu Tip 1 diyabet hastalığı ile yaşamak zorunda. Yerel mahkeme beşinci celsede talebimize olumlu hüküm verdi. Mahkeme kararını alıp Fındıklı’daki SGK binasına gittiğimde tüm girişim ve çabalarıma rağmen ödeme yapılmadı. Mağduriyet yaşıyorum. Bir sensör cihazı 14 günlük ölçüm ihtiyacımızı karşılıyor ve 1050 lira tutarında. Unkapanı’ndaki SGK binasında görev yapan yetkililer ödeme yapılması talimatı vermesine rağmen, memurlar sürekli engel çıkartarak bunun mümkün olmayacağını söylediler. 2 bin 100 lira için 5 yaşındaki otizmli evladımın hakkını yiyenleri Allah’a havale ediyorum. Cihaz sayesinde parmak delmeden aplikasyon üzerinden kan değerleri görülebiliyor. Ölçüm cihazının insan hakkı olduğunu düşünüyoruz.”

 ‘Çocuklar için sosyal hak’

Tip 1 diyabetli çocuklar ile aileleri için yıllar mücadele veren isimlerden Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun ise Milliyet’e yaptığı açıklamada, sensör cihazının sosyal hak olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Türkiye’de yaklaşık 20 bin Tip 1 diyabetli çocuk her gün düzenli olarak şeker ölçümü yapmaya ve insülin hormonunu dışardan iğne ile almaya ihtiyaç duyuyor. Büyük kısmı okul çağındaki Tip 1 diyabetli çocuklar, gün içerisinde sürekli parmaklarını delmek, kan şekerlerini ölçerek, uygun dozda insülin tedavisi olmak zorundalar. Okul önlerinde çocuklarının kan şekerlerini ölçmek ve insülin yapmak için saatlerce bekleyen velilerin yanı sıra, Tip 1 diyabetli çocukların da her gün onlarca kere parmaklarını delmek zorunda kalmaları yaşamlarını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle Diyabetli çocuklara sensör desteği hayati önemde. Biz 18 yaş altı tüm çocuklara koşulsuz bu desteğin sağlanmasını talep etmeye devam edeceğiz.”