12.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Mine Özdemir Güneli - Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) aldığı karara göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS), OHAL kapsamındaki iller ile Sivas’ın Gürün ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihi itibarıyla ikamet eden adaylar için kendi illerindeki devlet üniversitelerinde yüzde 25 ek kontenjan ayrılacak. Ayrıca tüm vakıf üniversitelerindeki her bir programa, depremzede adaylar için 1’er kontenjan verilecek. Peki, bu oranlar ne kadarlık bir kontenjan artışı demek?
‘50 bine çıkabilirdi’
Geçtiğimiz yıl üniversitelerde toplam 1 milyon 61 bin 686 kontenjan bulunuyordu. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’ın hesaplamalarına göre bölgedeki üniversiteler, Türkiye genelinde yaklaşık akademik yoğunluğun yüzde 9’unu oluşturuyor. YÖK’ün açıkladığı oranlar, 3 bin 570’i vakıf üniversitelerinde olmak üzere deprem bölgesindeki devlet üniversitelerindeki kontenjanlarla birlikte toplam 22 bin 286 ilave kontenjan anlamına geliyor. Bölgeden yarım milyon adayın sınava girmesinin beklenildiğine dikkat çeken Ünsal, uygulamanın lise son sınıf düzeyinde adaylar ile daha önceden yerleşmeyenler olarak sınırlandırıldığında, en az 350 bin öğrenciyi ilgilendirdiğini kaydediyor.
YÖK’ün kararının olumlu taraflarının bulunduğunu bunun yanı sıra bazı düzenlemeler yapılarak daha da iyi olabileceğini dile getiren Ünsal, “Deprem bölgesi dışındaki illerden bu bölgelere öğrenci yönlendirmede biraz zorlanabileceğimiz bir yıl bekliyoruz. Dolayısıyla bu üniversitelere girişte taban puanlar düşecek, belki kontenjanları dolmayacak” diyor.
O nedenle deprem bölgesindeki adayların farklı illerde öğrenim görme istekleri de dikkate alınarak ek kontenjanın 81 ildeki devlet üniversitelerine yayılması gerektiğinin altını çizen Ünsal, sadece devlette yüzde 5 kontenjan artışına gidilmesiyle 50 bine yakın ek kontenjan sağlanabileceğini vurguluyor.
16 üniversite var
Depremden etkilenen öğrencilere yüzde 25 ek kontenjan verilecek devlet üniversiteleri şöyle: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji, Adıyaman, Çukurova, Dicle, Fırat, Gaziantep, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji, Harran, Hatay Mustafa Kemal, İnönü, İskenderun Teknik, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kahramanmaraş İstiklal, Kilis 7 Aralık, Malatya Turgut Özal, Osmaniye Korkut Ata.
Cevap bekleyen sorular
YÖK’ün deprem bölgesindeki üniversite adayları için ayırdığı ek kontenjan uygulamasının ayrıntılarını açıklamasının ardından adaylardan birçok soru gelmeye başladı. Cevap bekleyen sorular şöyle:
Adaylar, kendi illeri dışında yer alan üniversitelerdeki programları tercih edilebiliyor mu?
6 Şubat’ta bu bölgede oturan ancak başka illerdeki okullara naklini aldıran öğrenciler, bu kontenjanlardan yararlanabilecekler mi?
Ek kontenjanları sadece depremzede adaylar mı tercih edebilecek? Adaylar, o kontenjanlar için kendi aralarında mı yarışacaklar?
Taban puanları ayrı mı olacak?
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), Dikey Geçiş Sınavı (DGS) gibi sınavlar için de benzer karar alınacak mı?