28.04.2018 - 11:57 | Son Güncellenme:
Bu açığı kapatmak için ayına uygun ek gıda verilmesi gerekir. Bebek ilk kez ek gıdalar verildiğinde alışık olmadığı için reddedecektir. Bebeği zorlamadan sabırlı olarak azar azar denemeye devam edilmesi gerekir.
Ek gıdaya geçerken dikkat edilmesi gerekenler
Ek gıdaya yeni başlarken bebeğin aç olması gerekiyor. Çünkü aç olan bebek ek gıdaya daha çabuk alışacaktır. Bebek verdiğiniz besini yemez, reddederse onu zorlamayın. Besini değiştirin ve bir hafta sonra tekrar vermeyi deneyin. Bebek ek gıdaya geçerken besinler mutlaka sulu olmalı, katı olmamalıdır. Çünkü sindirim sistemin henüz katı gıdalara alışkın değildir. İleriki aylarda gıdalar yavaş yavaş katılaştırılarak devam edilir. Ve besinleri asla blenderden geçirmemelisiniz. Bebeğin ağız kaslarının gelişmesi için gıdaların biraz pütürlü olması gerekir. Çiğneme becerisini bu sayede öğrenmiş olacaklar.
Bebeği ek gıdaya alıştırırken nelere dikkat edilmeli
6 aylık bebek neler yiyebilir?
Yumuşak ve iyi yıkanmış, sindirimi kolay meyve püresi verilebilir. Mevsimine uygun olarak kış aylarında elma püresi; yaz aylarında ise armut ve şeftali en uygun besinlerdir. Kayısı, mor erik ve muz da verilebilecek meyvelerdir. Bunları hazırlamak için bir cam kâsede rendeleyebilirsiniz.
Besin, vitamin, mineral, lif kaynağından zengin olan sebze çorbaları ve püreleri verilebilir. Patates, havuç, bal kabağı, yeşil kabak ilk ek gıdaya geçişte uygun besinlerdir. Bunlar suda haşlanıp çatal veya bir ezici yardımıyla ezilip bebeğe verilebilir.
Yumurta da önemli besin kaynağı olduğu için bir yaşına kadar sadece yumurta sarısı verilebilir. Protein, çinko, demir B6, B12 gibi besin değeri yüksek olan et, yağsız olması şartıyla püre veya kıyma halinde çorbalara katılarak verilebilir. Ayrıca yoğurt da kemik gelişimi için oldukça önemli besin kaynağıdır. Yemeklerine biraz tat katmak için az miktarda keçiboynuzu pekmezi de kullanabilirsiniz.