09.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
HABER MERKEZİ
Doğusundan batısına soğuk ve yağışlı havanın etkisinde bulunan Türkiye dün Saros Körfezi’nde meydana gelen ve AFAD tarafından Richter ölçeğine göre 6.2 büyüklüğünde olduğu belirtilen depremle sarsıldı. Çanakkale, Bozcaada ve İzmir başta olmak üzere İstanbul, Bursa, Kocaeli, Edirne, Tekirdağ, Eskişehir ve Kütahya’da da hissedilen depremde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı. Yaklaşık 30 saniye sürdüğü belirtilen depremde çok sayıda vatandaş panikle bulundukları yerleri terk ederken yetkililer vatandaşlardan sakin olmalarını istedi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 16.16’da meydana gelen depremin merkez üssünün Ege Denizi, büyüklüğünün de 6.2” olduğunu bildirirken, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü de sarsıntının büyüklüğünün 5.8 olduğunu açıkladı. Çanakkale’ye yaklaşık 100 km uzaklıkta Bozcaada’nın da 50 km açıklarında meydana geldiğini belirtilen depremin büyüklüğünü bazı yabancı kaynaklar ise 5.7 olarak duyurdu.
Deniz tabanının 8,4 kilometre altında meydana gelen sarsıntı Çanakkale ve Bozcaada’da şiddetli olmak üzere İzmir, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli, İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Eskişehir, Kütahya çevrelerinde de hissedildi.
Ada için büyük deprem
Vatandaşlar panikle binalardan açık alanlara kaçıştı. Depremde ilk anlardaki panik, ilerleyen dakikalarda yerini sakinliğe bıraktı. Bu arada telefon ve internet haberleşmesinde yoğunluk nedeniyle sıkıntı yaşandı.
Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay, ”Ada için şimdiye kadar olan depremlerin en büyüklerinden birini yaşadık. Deprem sırasında biraz panik yaşadık, ancak şimdi hayat normale döndü” dedi.
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna da “Depremin ardından emniyet müdürlüğü haber merkezine, merkez dahil 11 ilçeden şu ana kadar herhangi bir yıkım ve buna bağlı bir zarar oluşmadığı bilgisi geldi. Yaralanma ya da can kaybımız yok. Depremi çok güçlü hissettik. Değerlendirmeler devam edecek, AFAD birimlerimiz bu konuda çalışıyor” dedi.
Bursa, Yalova, Gemlik ve Mudanya’da da vatandaşlar sokağa çıktı. Bursa Valisi Şahabettin Harput, “Sıkıntılı bir haber aksetmiş değil. Devletin tüm kurumları üzerine düşeni yapıyor. Vatandaşlarımıza sakin olmalarını tavsiye ediyorum” dedi.
Artçılar devam etti
6.2 büyüklüğündeki depremin olduğu saat 16.16 ila 17.27 arasında, büyüklükleri 3.0 ile 3.8 arasında değişen toplam 12 deprem meydana geldi.
Atina’da da hissedildi
Ege’de meydana gelen 6,2 büyüklü-ğündeki deprem, Yunanistan’ın başkenti Atina’da ve Batı Trakya’da da hissedildi. Sarsıntı, Atina’da daha çok deniz kıyısına yakın bölgeler olan Falliron ve Sunyo bölgelerinde hissedilirken, Gümülcine’de depremi hisseden bazı vatandaşlar yollara çıktı. Deprem nedeniyle ülkenin bazı bölümlerinde telefon hatlarında ve internet ağlarında kısa süreli kesintiler yaşandığı bildirildi.
Marmara’yı tetiklemez
Prof. Dr. Mustafa Erdik:
“Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda meydana gelen depremin merkez üssü Bozcaada’nın 50 kilometre güneybatısı. 6.2 olarak ölçülen deprem ciddiye alınacak büyüklükte. Eğer daha şiddetli bir deprem meydana gelseydi gerilmeler artacağından İstanbul da etkilenebilirdi. Ancak dün yaşanan depremin tetikleyici bir gücünün olacağını düşünmüyorum.”
Prof. Dr. Naci Görür:
“Depremin, Marmara Denizi’nde beklediğimiz sarsıntıyı oluşturacak Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu ile doğrudan ilişkisi yok. Bu nedenle depremin Marmara’da beklenen depremi tetikleme olasılığı yok denecek kadar zayıf. Ege’nin, Marmara’nın tabanında bu depremlerin olması olağan.”
Prof. Dr. Ahmet Ercan:
“Deprem, Ege deprem gerdanlığı üzerinde meydana geldi. Bu deprem gerdanlığı Dedeağaç, Kavala, Selanik, Atina, Mora, Girit, Fethiye, Marmaris, Bodrum, İzmir, Ayvalık, Çanakkale’yi içine alan bir bölge. Ege deprem gerdanlığı 3 aydır çok gergin. Gelecek günlerde bu gerdanlıkta 6,2’den daha büyük depremlerin meydana gelmesi şaşırtıcı olmaz. 2013 yılında doğal afetler konusunda tedbirli olmalıyız.”