04.05.2015 - 11:18 | Son Güncellenme:
Modern teknolojinin yaşamın farklı alanlarında sağladığı önemli kolaylıklar, pek çok alanda önemli avantajların elde edilebilmesine ve buna bağlı olarak teknoloji ve internetin günlük yaşantı içerisinde dahi daha yoğun biçimde kullanılmasına yol açıyor. Günümüzün akıllı teknolojileri ile birlikte insanların bulundukları her yerden internete erişim sağlayabilmeleri, internetin yoğun olarak kullanılmasına ve dolayısı ile de yaşamın en temel parçalarından birisi haline gelmesine yol açıyor. Günümüz modern teknolojisinin sağladığı bu gibi önemli avantajlar sayesinde internet kullanımı ve yaşam içerisindeki rolü bireysel alanda sınırlı kalmayarak kurumsal alana da uzuyor. Böylelikle de günümüzde kamu kurumları da resmi devlet işlemlerinde vatandaşa internet temelinde online hizmetler sunuyor. Özellikle de vatandaşın gerçekleştireceği işlemlerini hem daha hızlı hem daha kolay hem de daha pratik bir şekilde gerçekleştirebilmesine yardımcı olması nedeni ile kamu kurumları tarafından internet hizmetlerine daha fazla ağırlık veriliyor.
Ancak internet üzerinde kamu kurumları tarafından vatandaşın hizmetine sunulan pek çok online kamu hizmetinden vatandaşın haberinin olmaması veya nereden bu hizmetlere erişim sağlayabileceğini bilmemesi, modern çağda internette bulunan kamu hizmetlerinden tam manasıyla verim alınamamasına yol açıyordu. Bu durumun ortaya çıkardığı karmaşıklığı önleyebilmek ve vatandaşların tüm kamu kurumlarının online hizmetlerine pratik bir şekilde erişim sağlayabilmesi amacı ile 2008 yılında Başbakanlık tarafından e-Devlet sistemi kuruldu. Dijital platform üzerinde bulunan tüm kamu kurum ve online hizmetlerini tek portal üzerinde bir araya getiren bu sanal devlet kapısı, Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yönetiliyor. İçerisinde tüm kamu kurumu ve online hizmetlerinin yer aldığı güvenli ve geniş kapsamlı bir sanal devlet sistemi olarak hizmet veren e-Devlet sistemi üzerinden vatandaşlar 7 gün 24 saat güvenli işlem gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor.
E-Devlet sistemi üzerinde işlem yapabilmek için 4 farklı giriş yönteminden herhangi birisini kullanarak sisteme giriş yapma zorunluluğu bulunduruyor. Bu kapsamda sisteme giriş yöntemleri olan ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak sisteme giriş yapabilir ve işlemlerinizi kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemi giriş yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden birisi olarak e-Devlet şifresi ile giriş ön plana çıkıyor. Özellikle de vatandaşların her PTT şubesinden 3 TL gibi cüzi bir ücret karşılığında alabildikleri kendilerine özel e-Devlet şifresi ile sisteme ilk giriş esnasında isteğe bağlı olarak farklı bir şifre belirlenerek, sonraki girişlerde bu belirlenen özel şifre kullanılabiliyor.
Ancak e-Devlet şifresi ile giriş yapılması durumunda sistem içerisinde bazı devlet kurumları veya bazı online hizmetler için daha yüksek güvenlik gerektiğinden işlem yapılamıyor. Bu durum genel olarak adres değişikliği gibi işlemlerde ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda E-Devlet sistemi giriş yöntemleri arasında bulunan mobil imza veya elektronik imza ile giriş yöntemleri kullanılabiliyor. Mobil imza ile giriş için GSM operatörlerine yapılan bireysel başvuru ile mobil imza yerine geçen kayıtlı özel bir şifreyle sisteme giriş yapılabiliyor. Elektronik imza ile giriş için elektronik imza tamamen modern teknolojiyi temel olarak alan bir sistemdir. Türkiye’de elektronik imza ıslak imzanın yasal geçerliliği olacak şekilde dijital platforma aktarılabilmesine olanak sağlıyor.
E-Devlet sistemine giriş yapan vatandaşlar sistem içerisinde yer alan 175 devlet kurumunun her geçen gün artan 1.162 adet online hizmetinden faydalanabilme imkanına sahip olabiliyor. Bu neden ile de günümüz modern çağının gelişen Türkiye’sinde internetin yaygın kullanımının da önemli etkileri ile sanal devlet kapsı sistemi oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılmaya devam ediliyor. Türkiye’de 18 yaşını geçen reşit vatandaşların kullanıcı olarak yer alabildiği ve işlem gerçekleştirebildiği e-Devlet sistemi üzerinde şu anda yaklaşık olarak 22 milyon vatandaş yer alıyor. Bu yüksek orandaki sayı Türkiye nüfusunun 18 yaşını geçen kişi sayısının yarısına denk geliyor. Bu şekilde son derece aktif bir şekilde kullanılan bu sanal devlet sistemi ile kamu kurumlarının online hizmetlerinden en güvenli biçimde yararlanabilme imkanına sahip olunabiliyor. Bu yüzden günümüzde vatandaşlar tarafından son derece yoğun bir şekilde kullanılıyor.