16.11.2015 - 10:39 | Son Güncellenme:
Dijital teknoloji yaşamın her alanında önemli kolaylıklar sağladığından sık ve yoğun biçimde yaşamın her alanında kullanılıyor. İnternet hizmetlerinin kurumsal ve kamusal alanda da etkilerini gösterdiği bugünlerde Başbakanlık tarafından hizmete açılan ve vatandaşa dijital kamu hizmetleri sunan e-Devlet sistemi kamu işlemlerinde önemli bir rol üstleniyor. Modern çağın teknolojik alandaki gelişiminin şekillendirdiği dijital kamu hizmetleri, kamu kurumlarının internet teknolojisini vatandaşa sunduğu hizmetlerinde aktif olarak kullanmaya başlamasıyla birlikte daha yaygın bir hale geldi. Günümüzde vatandaş, gelişen teknolojinin sağladığı akıllı telefonlar veya bilgisayarlar aracılığı ile bulunduğu her yerden internete erişim sağlayabiliyor ve internet üzerinden pek çok kamu işlemini devlet kurumlarının online hizmet uygulamaları aracılığı ile birkaç dakika içerisinde gerçekleştirebiliyor.
Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
Vatandaşın kamu işlemlerinde bu şekilde önemli bir zaman tasarrufu sağlıyor olması aynı zamanda da kamu kurumlarındaki yoğunluğun önüne geçilebilmesine ve kurum iş yükünün azaltılarak, daha hızlı bir kurum içi işleyişin oluşturulabilmesi sağlanıyor. Bu gibi önemli avantajları ve etkileri dolayısı ile de günümüz modern Türkiye’sinde kamu kurumları tarafından vatandaşa sunulan tüm kamu hizmetlerinde internet altyapısı etkin bir rol üstleniyor. Ancak internet üzerinde kamu kurumlarının vatandaşın hizmetine açmış olduğu online hizmet uygulamalarının dağınık vaziyette bulunması vatandaşların online hizmetlere erişimini zorlaştırabiliyor ve hatta uygulamaya dair bilgisinin dahi bulunmamasına neden olabiliyor. Bu durumun dijital platform üzerinde yarattığı karmaşıklık dolayısıyla ve aynı zamanda daha güvenli online kamu işlemi standartlarının vatandaşa sunulabilmesi amacı ile Başbakanlık bünyesinde dijital platform üzerinde vatandaşlara sanal bir devlet portalı olarak hizmet verecek e-Devlet sistemi aktif olarak hizmete açıldı.
Dijital platformda bulunan e-Devlet sistemi, internet üzerinde yer alan tüm kamu kurumlarının online hizmet uygulamalarını nizami biçimde tek bir portal üzerinde topluyor. Vatandaşın turkiye.gov.tr adresinden doğrudan erişim sağlayabildiği sanal devlet portalı içerisinde kamu kurumlarının online hizmet uygulamaları listeli halde yer alıyor. Vatandaşlar bu kamu kurumları ve online hizmet uygulamaları listesinden yapacakları işlem için hizmet veren online hizmet uygulaması ekranına kolay bir şekilde erişim sağlayabiliyor. Vatandaş, e-Devlet sistemi üzerinden kamu işlemlerini dakikalar içerisinde gerçekleştirebilme gibi son derece önemli bir kolaylık ve zaman tasarrufu da sağlayabiliyor. Ayrıca vatandaşlar sanal devlet portalında kamu işlemlerini mesai saati, resmi tatil ya da hafta sonu tatili gibi mesai sona ermeleriyle karşı karşıya kalmadan günün her saatinde 7/24 işlem yapabilme imkanına sahip olabiliyor. Böylelikle vatandaşlar artık ofiste ya da evde internete erişimin mümkün olduğu her alanda sadece internette bulunan bu sanal devlet portalına erişim sağlayarak, dakikalar içerisinde işlemlerini tamamlayabilme fırsatına sahip olabiliyor.
İnternet dünyasında vatandaşların kimlik bilgilerinin yer aldığı ve kamu kurumları ile ilgili olan resmi işlemlerin gerçekleştirildiği bir sanal devlet portalı olması nedeni ile vatandaşların e-Devlet sisteminde güvenli işlem yapabilmeleri için kimlik doğrulaması yapması zorunluluğu bulunuyor. Sanal devlet portalında yapılmak istenen her işlem için kimlik doğrulamasının yapılarak, sisteme giriş yapılmış olması isteniyor. Bu kapsamda sisteme giriş sayfasında ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemleri şeklinde sunulan 4 farklı yöntemden herhangi birisini kullanarak kimlik doğrulaması yapılabiliyor. Vatandaşların e-Devlet sistemi giriş işlemlerinde en çok tercih ettiği e-Devlet şifresi ile giriş yönteminde kullanılan şifre herhangi PTT şubesinden uygun bir ücret karşılığında bir kereye mahsus olmak üzere kimlik ibrazı ile alınabiliyor. Daha sonra kişisel bir şifre ile değiştirilebilen bu e-Devlet şifresi ile sanal devlet portalında güvenli kamu işlemleri yapabilme imkanına sahip olunabiliyor.
Dijital platform üzerinde yer alan e-Devlet sistemi sayesinde artık tüm kamu işlemleri internet kolaylığında yapılabiliyor. Her geçen gün artan online hizmet ağı ve kapsamı ile vatandaşın, kamu kurumları ile ilgili olan işlemlerini çok daha hızlı ve çok daha kolay bir şekilde yapabilmesine ya da bilgi alabilmesine imkan veriliyor. Aynı zamanda da Türkiye’deki kamu hizmetlerinin daha modernize bir sisteme kavuşmasını ve çağdaş dünya standartlarına uygun koşullarda vatandaşa sunulabilmesi de sağlanabiliyor. Böylelikle Türkiye’deki kamu işleyişi içerisinde sanal devlet portalının çok daha etkin ve çok daha önemli bir rol üstlenmesi de sağlanabilmiş oluyor.