10.07.2018 - 10:45 | Son Güncellenme:
Kullanıcı sayısı her gün artan, buna paralel olarak da kamu kurumlarında yapılan işlemlerinin çeşitliliğinin giderek genişlediği bir portal olan e-Devlet sistemi, vatandaşlar ve devlet arasında bir köprü vazifesi görür. Geçmişte kamu dairelerinde yaşanan uzun kuyruklar bu sayede ortadan kalkarken, artık işlemler daha kolay yapılmaktadır. Vakitten tasarruf etmeyi sağlayan bu portala internet bağlantısı olan her yerden erişmek mümkün.
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?
E-Devlet, turkiye.gov.tr adresinden hizmet verir. Sitenin üst köşesinde sisteme giriş seçeneği vardır. Bu kısma tıklandığında ekrana giriş seçenekleri gelir. Giriş yapmak için e-Devlet şifresi, internet bankacılığı bilgileri, T.C. kimlik kartı, e-imza ve mobil imza seçenekleri mevcuttur. Giriş yapılması sırasında sistem, güvenlik kodunun da girilmesini talep eder.
E-DEVLET ŞİFRESİ ALMA
Sisteme giriş yapmak için gerekli yöntemli biri olan e-Devlet şifresi PTT şubelerinden temin edilir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan fotoğraflı bir kimlik kartı ibraz edilerek alınan şifre görevli memur tarafından kapalı bir zarf içerisinde teslim edilir. Sisteme ilk giriş sırasında bu şifrenin değiştirilmesi talep edilir. Şifrenin unutulması halinde aynı adres üzerinden şifrenin yenilenme imkanı vardır. Bu seçeneği kullanmak için sisteme giriş sırasında cep telefonu bilgilerinin girilmiş olması gerekir. Aksi halde tekrar PTT şubesine giderek yeni şifre alınması gerekir.
E-DEVLET İLE YAPILABİLECEK İŞLEMLER
Bu sistem üzerinden 2500'e yakın hizmetten faydalanılabilir. En çok kullanılan hizmetlerin başında Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan kamu çalışmaları gelir.
? SGK hizmet dökümü alma, emekli maaşı sorgulama gibi hizmetler sayesinde vatandaşlar Sosyal Sigortalar Kurumuna gitmeden işlemlerini gerçekleştirebilirler.
? İcra ve dava dosyaları da e-devlet sistemi üzerinden takip edilebilir.
? Sistem üzerinden hava durumu takip etme, Merkez Bankası günlük döviz kurlarını öğrenme imkanı da vardır.
? OGS ve HGS geçişleriyle ilgili bilgiler PTT'ye ayrılan kısmın üzerinden takip edilebilir.
? 20 yaşını dolduran erkekler askerlik bilgilerini öğrenebilirler.
? Bu sistem üzerinden yapılan işlemler, kurum tarafından harç, vergi ya da resim bedeli talep edilmemişse ücretsizdir.
ENGELLİ VATANDAŞLAR İÇİN E-DEVLET HİZMETLERİ
E-Devlet kapısının kullanımı tasarlanırken, engelli vatandaşların da hizmetlerden yararlanabilmeleri göz önünde bulundurulmuştur. Engellilerin hizmetlere rahatlıkla erişebilmesi için yapılan çalışmalar da geliştirilmeye devam etmektedir. Böylece sistem herkesin kullanımına uygun hale getirilmiştir.