GündemE-Devlet girişi nasıl yapılır?

E-Devlet girişi nasıl yapılır?

06.07.2018 - 11:24 | Son Güncellenme:

Kamu kurumlarına ait işlemlerin, online olarak yapılabilmesine imkan sağlayan ve her geçen gün hizmet ağını genişleten e-Devlet sistemi vatandaşlar tarafından en çok kullanılan online hizmetlerden biri haline geldi. Vatandaşlara e-Devlet sistemine girebilmeleri için farklı seçenekler sunulmaktadır. E-Devlet girişi nasıl yapılır?

E-Devlet girişi nasıl yapılır

E-Devlet girişi için tercih edilen bütün yöntemlerin ortak noktası her birinin kişiye özel olmasıdır. E-devlet aracılığıyla kamu kurum ve kuruluşlarına tek bir noktadan hizmet verilir. Bu sistemin amacı vatandaşların ve işletmelerin en kolay şekilde devlet hizmetlerinden faydalanabilmelerine imkan tanımaktır. Sunulan hizmetlerin çoğu ücretsiz olmakla birlikte, harç ödeme zorunluluğu olan hizmetler de vardır. Bu sisteme girmek ve işlem yapmak için giriş yöntemlerinden birini kullanmak gerekir.

Haberin Devamı

GİRİŞ YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET GİRİŞİ YAPMAK İÇİN

E-Devlet kapısı üzerinden sunulan bazı hizmetler şifre ve kimlik doğrulaması olmadan gerçekleştirilebilir. Ancak bu işlemlerin sayısı oldukça azdır. Kişisel bilgilere erişim veya kimlik doğrulama şartı olan hizmetler içinse şifre, e-imza, mobil imza, internet bankacılığı giriş seçenekleri kullanılabilir. Tek bir yöntem aracılığıyla pek çok hizmete erişmek mümkündür. Sisteme giriş yapmak için www.turkiye.gov.tr adresi kullanılır. Şifre; üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan geçerli bir kimlik kartı verilmek suretiyle PTT şubelerinden alınır. Nüfus cüzdanı, ehliyet, evlilik cüzdanı, pasaport şifre alırken kabul edilen kimlik gösteren belgeler arasındadır. Bir başkası adına şifre almak için “e-Devlet kapısı şifresi almaya yetkilidir” ibaresi olan vekalet getirilmesi şartı vardır.

Haberin Devamı

E-DEVLET İLE YAPILABİLECEK İŞLEMLER

E-Devlet kapısı üzerinden yapılan işlemler entegre elektronik hizmetler, ödeme işlemleri, kamu kurumları ile ilgili güncel bilgi ve duyuru paylaşımı, bu kurumlardan vatandaşlara mesaj aktarımı şeklinde özetlenebilir. Sisteme entegrasyonu tamamlanmış kamu kurumları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Yüksek Seçim Kurumu Başkanlığı gibi önemli devlet ekipmanları vardır.

? Bu sistem üzerinden vatandaşlar adlarına kayıtlı olan cep telefonu numaralarını sorgulayabilirler.

? Haklarında açılmış icra dosyalarını ya da diğer davaları görüntüleyebilirler.

? SGK tescil ve hizmet dökümü bilgilerine ulaşabilirler, iş göremezlik durumunda ödemelerini görüntüleyebilirler.

? Emekli vatandaşlar emekli aylığı ve aylıklarından yapılan kesintilere dair bilgilere ulaşabilirler.

? Adli sicil kaydı sorgulama, ikametgah belgesi alımı gibi önceleri kurumlara bizzat başvuru yapılmasının zorunlu olduğu işlemler gerçekleştirilebilir.

? HGS bakiye ve cezalı geçiş bilgileri sorgulanabilir.

E-DEVLET İLE ÇOK YÖNLÜ AVANTAJ

Haberin Devamı

E-Devlet kapısı vatandaşların birçok işlemi internet üzerinden yapabilmelerine imkan sağlarken vakit kazandırması açısından da bir avantaja imza attı. Vatandaşlara getirdiği fırsatın yanında, kamu kurum ve kuruluşlarının yükünün de azalması sağlandı. Geçmişte yaşanan uzun kuyruklara böylece çözüm bulunmuş oldu.