23.05.2018 - 10:04 | Son Güncellenme:
37 milyon kayıtlı kullanıcısına, 450 kuruma ait, 1400 tanesi mobil hizmet olmak üzere, 3200 ayrı hizmete erişim imkanı veren e-devlet kapısı, bilgisayar, internet ve mobil teknolojiler kullanılarak kamu hizmetlerinin vatandaşa daha hızlı ve kesintisiz olarak sunulduğu bir platformdur.
E-DEVLET GİRİŞİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!
E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?
E-devlet kapısı vatandaşların internet üzerinden sunulan kamu hizmetlerinden, tek noktadan ve güvenle faydalanabilmesi amacıyla kurulmuştur. Sisteme entegrasyonu tamamlanan kurumların hizmetleri, www.türkiye.gov.tr adresi üzerinden sunulur. E-devlet kapısında sunulan hizmetlerden faydalanmak isteyen kişilerin, kimliklerini doğrulaması gerekir. Kimlik doğrulaması; kimlik numarası, şifre, elektronik imza, mobil imza, TC kimlik kartı kullanılarak, kullanıcı adı ve parola, e-posta ve parola gibi değişik kombinasyonlarla gerçekleşir. Sisteme giriş yapan vatandaşlar sadece kendilerine ait bilgilere erişebilir. E-devlet kapısında kullanıcıların profil bilgilerinden başka hiçbir bilgi saklanmaz. Kişiler, e-devlet kapısı hizmetlerini kullanmak istediklerinde, her kurumun kendisine ait web sitesine yönlendirilirler. Sorgulama işlemleri anlık olarak yapılır. Tekil oturum sistemi sayesinde vatandaşlar kurumlara ait internet siteleri arasında, yeni bir kimlik doğrulama işlemine, başka bir şifreye gerek kalmadan dolaşabilir, ödemelerini tek noktadan ve güvenli bir biçimde yapabilirler.
Sisteme giriş için gerekli olan e-devlet şifresi, şahsen başvuru yapılarak, evlilik cüzdanı, nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet gibi üzerinde T.C. Kimlik numarasının yazılı olduğu fotoğraflı bir kimlik belgesi ibraz edilerek, yurt içinde PTT Merkez müdürlüklerinden ya da yetkili şubelerden alınabilir. Yurt dışında ise vatandaşların e-devlet şifrelerini almaları için, elçilik ve konsolosluklara başvurmaları gerekir.
E-devlet şifresiyle sisteme ilk kez giriş yapan kişiler, otomatik olarak “Şifre Değiştirme” sayfasına yönlendirilir. Sistem belli zaman dilimlerinde, güvenlik gereği, vatandaşların şifrelerini değiştirmelerini teklif eden uyarılar gönderir. Bu durumda isterseniz şifrenizi değiştirebilir, dilerseniz aynı şifreyle devam edebilirsiniz. Şifrenizi unutursanız ya da 3. şahıslar tarafından ele geçirildiğinden şüphelenirseniz, şifre yenileme hizmetinden yararlanabilirsiniz. Cep telefonu numarasını ve elektronik posta adresini profil bilgilerine kaydeden kullanıcılar şifre değiştirme işlemini SMS yoluyla da yapabilirler. Bunların hiçbirini yapmayanlar, PTT şube ve merkezlerinden yeniden bir şifre almayı talep edebilirler.
İnternet bankacılığı kullanan vatandaşlar ile elektronik imza ya da mobil imza sahibi olanlar, sisteme bu araçlardan birini kullanarak girebilir ve kendi şifrelerini kendileri oluşturabilirler.