GündemE-Devlet ekranına nasıl giriş yapılır?

E-Devlet ekranına nasıl giriş yapılır?

28.10.2015 - 21:48 | Son Güncellenme:

E-Devlet sistemi kamu kurum ve kuruluşlarını tek bir çatı altında toplayan bir devlet kurumudur. Bu kuruma giriş yapmak için E-devlet girişi seçeneklerini kullanmalısınız. Daha detaylı bilgi haberimizde.

E-Devlet ekranına nasıl giriş yapılır

Gelişen internet sistemleri ile dünya küreselleşti ve sınırların kalktığı bir yer halini aldı. Artık birçok işimizi internet üzerinden kolayca yapabilmekteyiz. Bulunduğunuz yerden, internet erişimine sahip olduğunuz her yerden birçok işleminizi zaman kaybetmeden kolayca yapabilirsiniz. Geliştirilen dijital platformlarla, ülkeler bu platformlara geçiş yaparak vatandaşlarına daha iyi hizmet vermeyi hedeflemektedirler. Ülkemizde bu gelişen internet platformlarına geçmekte geç kalmamaktadır. Bu sistemleri kullanmaya başlayarak vatandaşlarına en kolay ve en hızlı yoldan hizmet vermeyi hedeflemiştir. Eskiden, vatandaşlar kamusal işlemlerini yapabilmek için yoğun bir çaba içersine girerlerdi. Kimi işlemler saatler, günler sürebilirdi. Bu interaktif uygulamalarla işlemler oldukça hızlı şekilde yapılabilir hale gelmiştir.

Haberin Devamı

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Geliştirilen bu sistemlerden en önemlisi ve en genişi, ülkemizde E-devlet adı verilen uygulamadır. E-devlet sistemi oldukça geniş ve büyüktür. E-devlet sistemi, birçok kamu kurumunu bünyesinde barındırır. Bu sayede vatandaşlarına geniş ölçekli hizmet sağlayabilmektedir. E-devlet sistemini kullanarak vatandaşlar birçok dertten kurtuldular. Saatlerce kurumlarda sıra bekleme derdi, birçok kurumdan belge almak zorunda olma, işlemlerin hafta sonu, bayram tatili gibi resmi tatillere takılması gibi engeller E-devlet sisteminin uygulamaya koyulmasından sonra sorun olmaktan çıktı. E-devlet ile istediğiniz kamu kurumuna ait sorgulamaları internete bağlanabildiğiniz her noktadan kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu haberimizde sizlere E-devlet kapısı hakkında ve hangi sorgulamalara erişebileceğiniz hakkında bilgi vereceğiz. Sizlere sorgulama işleminin nasıl yapıldığına dair bilgi verilecek ve sorgulamalarınızı nasıl sonuçlandırabilirsiniz onu göstereceğiz. E-devlet kapısından yapabileceğiniz sorgulamalardan bazıları şunlardır;

Adalet Bakanlığı başlığından Adli Sicil Kaydı Sorgulama, Adli Sicil Belge Doğrulama,

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başlığından gelir testi sonucu sorgulama, sosyal yardım bilgileri sorgulama,

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu başlığından, IMEI sorgulama ve kaydetme,

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü başlığından üretici sorgulama, üretici destekleme sorgulama,

Doğal Afet Sigortaları Kurumu başlığından poliçe sorgulama,

Gelir İdaresi Başkanlığı başlığından vergi borcu sorgulama,

İçişleri Bakanlığı başlığından genel sağlık sigortası başvurusu,

Maliye Bakanlığı başlığından E-bordro hizmeti,

Milli Savunma Bakanlığı başlığından askerlik durum belgesi sorgulama, askerlik durum belgesi doğrulama ve birçok askerlik işlemi,

Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden 4A, 4B, 4C hizmetleri ve bunlarla alakalı birçok hizmet,

Sağlık Bakanlığı başlığından e-Nabız kişisel Sağlık Sistemi,

Haberin Devamı

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı başlığından öğrenci belge sorgulama, üniversite E-kayıt gibi pek çok işlemi kolay bir şekilde sonuçlandırabilirsiniz.

E-devlet bir interaktif ortam uygulaması olduğundan dolayı E-devlet kapısına girmeniz için şifrenizin olması gerekmektedir. E-devlet şifresini size en yakın herhangi bir PTT şubesine giderek temin edebilirsiniz. E-devlet şifresini almaya giderken üzerinde kişisel bilgilerinizin olduğu bir belge olması şarttır. Aksi durumda PTT çalışanı sizinle E-devlet şifrenizi paylaşmayacaktır. E-devlet şifresine sahip olduktan sonra internet üzerinden bağlanarak istediğiniz sorgulamaları yapabilirsiniz. E-devlet şifrenizi aldıktan sonra turkiye.gov.tr adresine girmeniz gerekmektedir.

Bu adres E-devlet kapısının resmi adresidir. Sistemin ana sayfasına girdikten sonra sağ üst köşede var olan ‘sisteme giriş’ seçeneğini kullanarak sistemde aktif olabilirsiniz. Sisteme giriş seçeneğine tıkladıktan sonra tarayıcınız sizi yeni bir sayfaya yönlendirecektir. Vatandaş Kimlik Doğrulama Sistemi ekranı gelecektir. Bu ekrandan sisteme 4 farklı yoldan birini kullanarak girebileceksiniz. Bu yollar, E-devlet şifresi, Mobil İmza, Elektronik İmza ve T.C. Kimlik Kartı seçenekleridir. Bu sistemlerden birini, gerekli kişisel bilgilerinizle doldurarak sisteme girebilir ve istediğiniz sorgulamayı yapabilirsiniz. Eğer E-devlet şifresiyle sisteme dâhil olacaksanız, E-devlet Şifresi seçeneğine tıklayarak gerekli olan T.C. kimlik numaranızı ve E-devlet şifresini girmeniz gerekmektedir.

Haberin Devamı

Ardından Sisteme Giriş Yap seçeneğine tıklayarak E-devlet kapısına girmiş olursunuz. E-devlet uygulaması birçok kamu kurumunu bünyesinde barındırdığı için evinizden çıkmadan interneti kullanarak işlemlerinizi kolayca sonuçlandırabileceksiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra isterseniz ana sayfadaki ‘arama boşluğu’ nu kullanarak hızlı bir arama yapabilir ve sorgulamalarınızı sonuçlandırabilirsiniz. Ya da E-devlet sisteminin ana sayfası üzerinde bulunan ‘E-Hizmetler’ seçeneğine tıklayarak gelen sayfa üzerinden alfabetik olarak istediğiniz sorgulamaları gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet, internet kullanımının artışı ile biz vatandaşların hizmetine sürülmüş kullanışlı ve geniş ölçekli bir uygulamadır. E-devlet kapısı ile istediğiniz sorgulamaları kolayca gerçekleştirebilirsiniz.