Gündem‘Dünyanın en güvenli pasaportunu basıyoruz’

‘Dünyanın en güvenli pasaportunu basıyoruz’

22.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni ehliyet ve pasaport ile yerli parmak izi doğrulama programına ilişkin son gelişmeleri duyuran Soylu, “Dünyanın en güvenli pasaportunu basıyoruz. Ağustos ayında bu pasaport vatandaşımızın hizmeti ile buluşacak” dedi.

‘Dünyanın en güvenli pasaportunu basıyoruz’

ANKARA Milliyet - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,  ATO Congresium’da düzenlenen 4’üncü Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nı ziyaret etti. Ziyareti sırasında basına açıklamalarda bulunan Soylu, yeni ehliyet ve pasaport ile yerli parmak izi doğrulama programına ilişkin son gelişmeleri duyurdu. Darphane ve Damga Matbaası standında yerli pasaportu inceleyen Soylu,  “Dünyanın en güvenli pasaportunu basıyoruz. Ağustos ayında bu pasaport vatandaşımızın hizmeti ile buluşacak. Hem pasaportumuzu hem ehliyetimizi hem kimlik kartımızı hem de Türk vatandaşı olup da yabancı ülkede yaşadığı için Türk vatandaşlığından çıkanlara verdiğimiz mavi kartımızı inşallah cumhuriyetin 100’üncü yılında güvenlik önlemleri daha yüksek şekilde kullanıcılarımız ile buluşturacağız” dedi.

Haberin Devamı

Fotoğraflar renklenecek

Yeni ve yerli kaynaklarla üretilen ehliyetin çift pencereli olacağını belirten Bakan Soylu, daha önce yapılan çalışmalarla ehliyetin kimliğe yüklenebildiğini yeni geliştirilecek ehliyet ile kimliğin de ehliyete yüklenebileceği bir sürecin başlatıldığını  söyledi. Yeni geliştirilen pasaportun detaylarından da bahseden Soylu şu ifadeleri kullandı: “Pasaportta hem tarihi miraslarımız hem doğal zenginliklerimiz var hem de Cumhuriyet Türkiye’sinin eserleri var. İlk kez de ‘Türkiye’ yazacak. Yeni bir deneme yapıyoruz. Kimliğe de ehliyete de renkli fotoğraf basacağız.”

Soylu, parmak izi doğrulamada yerli programın yüzde 94,7 gibi bir oranı tutturduğunu anlatırken de şunları söyledi: “Bizim parmak izinin sayısallaştırılması algoritmamız yabancı bir ülkeden satın alma ile gerçekleşmişti. Bundan 2,5 yıl önce çalışmasına başladık ve HAVELSAN ile birlikte kurulan ortak bir şirket ile bunu sağladık. Size vereceğim rakam dünyada bu konularda hemen hemen en iyi orana ulaşmış rakam. Bizim başka bir ülkeden satın alma yaptığımız şirketle sayısallaştırdığımız parmak izi yani parmak izinin doğrulanması veya alınması, yabancı şirketten bize satılan programda yüzde 82’ydi. Şimdi bizim son 2,5 yılda geliştirdiğimiz ve yüz binlerce teyit ettiğimiz uygulamalı gördüğümüz program yüzde 94,7.”

Haberin Devamı

Soylu, parmak izi doğrulama sistemindeki geliştirilen programın; nüfus daireleri, emniyet ve jandarmada, göç ve pasaport idaresinde, noter, tapu ve kadastroda kullanılabileceğini kaydetti. Soylu, “Öyle bir olacak ki bu elektronik kimlik doğrulama sisteminin de altyapısı olan bu sistem ile üniversite imtihanı hatta ehliyet imtihanlarında da birtakım sahtecilikler söz konusu oluyor. Bunun ortadan kalkmasını temin etmek için parmak izi ve aynı zamanda kimlikleri ile girebilme imkanına sahip olacaklar. Noterdeki alım ve satımlarda, bankacılık işlemlerinde bu altyapıyı rahatlıkla kullanabilme imkanına sahip oluyorsunuz” diye konuştu.