GündemDünya Türkiye’nin ‘denge politikasını’ konuşuyor: Batı’ya gücünü hatırlattı

Dünya Türkiye’nin ‘denge politikasını’ konuşuyor: Batı’ya gücünü hatırlattı

25.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Rus topraklarında düzenlenen en büyük uluslararası etkinlik BRICS zirvesi oldu.

Dünya Türkiye’nin ‘denge politikasını’ konuşuyor: Batı’ya gücünü hatırlattı

Batı’nın büyük bir dikkatle izlediği zirvenin öne çıkan misafiri ise toplantıdaki tek NATO üyesi ülke Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Batı medyası Erdoğan’ın katılımının yıllardır devam eden ‘denge politikasının’ bir parçası olduğunu belirtti ve Türkiye’nin BRICS’e resmen katılması durumunda bunun bir ‘dönüm noktası’ olacağını yazdı.

Haberin Devamı

New York Times ‘Putin’in ev sahipliği yaptığı zirvede bir konuk öne çıktı: Erdoğan’ başlıklı haberinde Erdoğan’ın Türkiye’yi dünya sahnesinde uzun süredir ‘kritik bir aktör’ olarak konumlandırdığına dikkat çekti. Gazete, “Türkiye’nin toplantıdaki varlığı aynı zamanda, birçok ülkenin birden fazla rakip güç arasında ilişkilerini dengelemeye çalıştığını da gösteriyor” ifadesini kullandı.

Foreign Policy ise Türkiye’nin BRICS’e başvurması durumunda bunun jeopolitik açıdan bir dönüm noktası olacağını yazdı: “Türkiye BRICS’e katılırsa, Batı’nın üstünlüğüne meydan okuyan bir oluşumda aktif rol alan ilk NATO üyesi olacak.”

Financial Times da Erdoğan ve Putin’in zirve kapsamında bir araya geldiğini belirterek Erdoğan’ın Batılı müttefiklerine ‘arabulucu’ olarak ne kadar güçlü olduğunu hatırlattığını yazdı.