20.12.2023 - 20:56 | Son Güncellenme:
DHA
Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Naci Ünal "Her hangi bir şey çok çok ucuzsa veya ücretsizse ücret sizsiniz" dedi.
Son dönemde artan dolandırıcılık yöntemlerine bir yenisi daha eklendi. "Yurt dışına taşınıyoruz. Eşyalarımızı ucuza satıyoruz." deyip vatandaşı dolandırıyorlar. Dolandırıcılar sosyal medyada sahte hesap açıp bu hesaplardan "Yurt dışına taşınıyoruz. Eşyalarımız uygun fiyata satılık. Ya da havalimanında unutulan bagajların satışına başlanıyor" ilanlarını paylaşıyor.
1 MİLYON KİŞİYE AYNI MESAJ
Ünal "1 milyon kişiye aynı mesajı gönderiyorlar. Ve buradaki mesajlar fotoğraflar profiller tamamen sanal, gerçek kişiler değil. Ürünler de gerçek değil." dedi.
Fiyatı cazip bulan vatandaşsa alışveriş yapmak istiyor. Linklere tıklıyor. Linkler vatandaşı alışveriş sitelerinin sahtelerine yönlendiriyor. Alışveriş yaptığını düşünen vatandaşlar da paralarını gönderip bilgilerini karşı tarafa iletiyor.
O LİNKLERE AMAN DİKKAT!
Ünal "Dolandırıcılar buraya linkler koyuyorlar. Ve bu linklerde kredi kartı bilgilerini istiyorlar. Dolayısıyla siz bu linki tıkladığınız anda ya hesap numarasına yönlendiriliyorsunuz bu en azla çıkılanı, çünkü 5 bin lira 10 bin lira kaybediyorsunuz. Diğerinde ise kredi kartı bilgilerini veriyorsunuz. Hele hele de çok profesyonelce hazırlanmışsa şifrelerinizi de girmişseniz buraya kredi kartınızı karşı tarafın emrine amade etmiş oluyorsunuz." dedi.
DOLANDIRILDIKLARINI BÖYLE ANLIYORLAR
Bilgi ve paralar karşı tarafa gittikten sonra vatandaşlar ürünlerin gelmesini bekliyor. Dolandırılan kişilerin ürünleri gelmiyor. Vatandaşlar işte bu noktada dolandırıldıklarını anlıyor. Peki bu sosyal medya dolandırıcılarından nasıl korunuruz?
Ahmet Naci Ünal "Bunun çözümü şu; sosyal medya mecralarında çok dikkatli olacağız ve şu sözü unutmayacağız. Bedava peynir fare kapanında olur" dedi.