GündemDışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan peş peşe kritik görüşmeler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan peş peşe kritik görüşmeler

15.02.2025 - 18:02 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın 61. Münih Güvenlik Konferansı (MSC 2025) kapsamında görüşmeleri sürüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan yaptığı açıklamada, "Şam'daki arkadaşlarımızın PKK/YPG'den kurtulmamıza yardımcı olmalarını bekliyoruz. Çünkü PKK/YPG, Suriye ve tüm bölge için büyük bir tehdit oluşturuyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidandan peş peşe kritik görüşmeler

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şeybani ile 61. Münih Güvenlik Konferansı (MSC 2025) marjında görüştü.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidandan peş peşe kritik görüşmeler

Görüşmede, Suriye'nin yeniden inşasıyla ilgili meseleler, Suriye'de devam eden hükümet kurma süreci ve DEAŞ ile PKK/YPG gibi terör örgütleriyle mücadele konusu ele alındı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidandan peş peşe kritik görüşmeler

 IKBY BAŞKANI NEÇİRVAN BARZANİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Münih Güvenlik Konferansı marjında IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü.

BOSNA HERSEKLİ VE AZERBAYCANLI MEVKİDAŞLARI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bir araya geldi. Görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra Bosna Hersek'teki gelişmeler ve Balkanlar'daki durumu ele alındı.

SUDAN DIŞİŞLERİ BAKANI EL ŞERİF İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Almanya'da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı marjında Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf El Şerif ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

'TERÖR ÖRGÜTÜ TÜM SURİYE İÇİN TEHDİT'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Almanya’da gerçekleştirilen 61. Münih Güvenlik Konferansı’nda "Şam İçin Yeni Bir Şafak: Suriye’nin Geçiş Sürecine Dair Olasılıklar" başlıklı panelde konuştu. Türkiye’nin Esad rejimi düştüğünde bölge ülkeleri ile bir araya geldiğini ve Şam yönetiminden beklentiler konusunda istişareler gerçekleştirdiğini hatırlatan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Çünkü 10 yılı aşkın bir süredir Suriye, bölgede istikrarsızlığın kaynağı haline gelmişti ve şimdi 10 yıl sonra ilk kez işleri yoluna koymak için gerçek bir fırsat elde etmiştik. O dönemde birçok ülkenin aynı prensip üzerinde anlaştığını düşünüyorum" dedi.

"TERÖRİZMİN GELİŞMESİNİ VE KENDİNE ZEMİN BULMASINI İSTEMİYORUZ"

Komşu ülkelerin artık Suriye’den kendilerine yönelik bir tehdit görmek istemediklerini vurgulayan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Terörizmin gelişmesini ve kendine zemin bulmasını istemiyoruz. Azınlıklara kötü muamele edildiğini görmek istemiyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi egemenliğinin tesis edildiğini ve orada kapsayıcı bir yönetim bulunmasını istiyoruz. Uluslararası toplum ve bölge ülkelerinin tüm talepleri göz önünde bulundurarak Suriye’deki yeni yönetimle iletişim kurduğumuzda, bu taleplere çok iyi bir tepki verdiler. O zamanlardan beri oldukça iyi bir şekilde yanıt verdiklerini düşünüyorum. Uluslararası mevkidaşlarımla, diğer dışişleri bakanları ve yetkililerle görüşmelerimde büyük bir şikayetle karşılaşmadım. Hepsi, Suriye’nin şu anda karşı karşıya bulunduğu zorlukların farkında. Bence bu zorlukları ele almak için gerçekten ciddi ve yoğun bir çalışma başlatmanın zamanı geldi" diye konuştu.

Haberin Devamı

"YENİ YÖNETİM, SİLAHI GRUPLARIN BİRLEŞTİRİLMESİ KONUSUNDA DOĞRU ADIMLAR ATIYOR"

Suriye’de meselelerden birinin de istikrarın nasıl sağlanacağı ve silahlı grupların nasıl entegre edileceği konuları olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Bana sorarsanız yeni yönetim, bu konuyu çok kapsamlı bir şekilde ele almak niyetiyle işe başladı. Zira yeni yönetimden mevkidaşım ve diğer yetkililerle uzun toplantılar yaptım ve anladığımız kadarıyla şu anda silahlı grupları birleştirme konusunda doğru adımları atıyorlar. Çünkü bizim görüşümüze göre, her ülkede yalnızca bir meşru silahlı kuvvet bulunmalıdır. Bu nedenle kendi silahlı kuvvetlerine sahip olacaklar ve tabii kendi kolluk kuvvetlerine de sahip olacaklar" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Silahlı kuvvetlerin hükümet tarafından yönetilmesi ve görevlendirilmesi gerektiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Hangi şekilde olursa olsun, silahlı milislere hoşgörü ile yaklaşamayız çünkü uzun süredir bunların bölgeye sadece kaos ve istikrarsızlık getirdiğine şahit olduk. Bu nedenle halkın düzenini, güvenliğini ve emniyetini sağlamak için milis meselesini ele alma ve bunları tek bir ulusal ordu altında toplama süreci bence şu anda ileriyor. Bu gerçekten yakından takip ettiğimiz meselelerden biri" şeklinde konuştu.

"ÖNCELİKLE HEDEFİMİZ, YENİDEN YAPILANMAYA YARDIMCI OLMAK"

Suriye’de geçiş sürecinin devam ettiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Elbette, Suriye’de attığımız her adımı yeniden hesaplıyoruz. Şu anda Suriye ile ilgili öncelikli hedefimiz ve meşguliyetimiz, onlara yeniden yapılanmada nasıl yardımcı olabileceğimiz, ekonomiyi nasıl tekrar ayağa kaldırabileceğimiz ve ardından devlet kurumlarını yeniden inşa etme sürecidir. Bunlar, uluslararası ve bölgesel toplumla birlikte en iyi şekilde yapmaya çalıştığımız çok önemli meselelerdir" dedi.

Haberin Devamı

"ONLARI PARLAK BİR GELECEĞİN BEKLEDİĞİNİ UMUT EDİYORUM"

Türkiye’nin sadece Suriyeli muhaliflerin kontrolü altında yaşayan halkı korumak amacıyla bir angajman içerisinde bulunduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "O zamanlar, 5 milyonluk bir nüfustan bahsediyorduk. Bu, Astana sürecinin bir sonucuydu. Bence bugün, korumak için orada bulunduğumuz tüm insanlar, Allah’a şükürler olsun ki hep birlikte ülkeyi yönetiyorlar. Onları parlak bir geleceğin beklediğini umut ediyorum" diye konuştu.

"PKK/YPG, SURİYE VE TÜM BÖLGE İÇİN DEAŞ KADAR BÜYÜK BİR TEHDİT"

Güvenlik açısından Türkiye için geriye kalan tek bir mesele olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Şam’daki dostlarımızın PKK/YPG’den kurtulma meselesini ele almalarını ve bunu bize bırakmamalarını bekliyoruz. Çünkü PKK/YPG, Suriye ve tüm bölge için DEAŞ kadar büyük bir tehdit. Türkiye, Irak ve İran’dan gelen uluslararası teröristler, şu anda Suriye’nin kuzeyinde toplanmış ve DEAŞ’a karşı savaşma bahanesiyle kendilerini gizliyorlar. Ortada DEAŞ’a karşı savaş yok. ABD ordusuna DEAŞ mahkumlarını tutacak başka bir yer olmadığı için hapishane hizmeti sağlıyorlar. Burası hapishane olarak seçilmiş. Ama bu insanların ülkenin üçte birini işgal etmelerine, petrol ve gaz sahalarının üstüne çöküp ülkeyi yağmalamalarına ve merkezi hükümet ve milyonlarca Suriyelinin petrol ve gazdan yararlanmalarına engel olmalarına izin verilemez. Bu sona ermeli. Bu sadece bizim için bir ulusal güvenlik tehdidi değil, aynı zamanda bölgemiz için de büyük bir sorun" ifadelerini kullandı.

"ARTIK YENİ BİR ŞAFAK VAKTİ"

Türkiye’nin 14 yıl boyunca, en başından bu yana Suriyeli muhalifleri desteklemiş olmasının Türkiye’nin Suriye’nin egemenliği üzerinde söz sahibi olacağı manasına gelmediğini ifade eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Bu özellikle kaçındığımız bir şey. Böyle bir izlenim vermek dahi istemiyoruz. Aslında, bu bölgemizdeki büyük bir sorundur. Çünkü uzun zamandır bölgemizde ‘Bölgede kim hakimiyet oluşturacak, Türkler mi, İranlılar mı yoksa Araplar mı?’ şeklinde bir endişe ve korku mevcuttu. Bence artık bunu geride bırakmalıyız. Bölgeye iş birliği, saygı ve dayanışma kültürünü getirmeliyiz. Ve birbirimizin egemenliğine bağlı kalmalıyız. Bence artık yeni bir şafak vakti ve bunu başarabileceğimizi düşünüyorum. Bu ruh içinde, Suriye’deki kardeşlerimizle iş birliği tesis edebiliriz. Muhalefette bile olsalar böyle bir tavrımız olmadı çünkü bölgemizde yaşananlardan önemli dersler çıkardık" şeklinde konuştu.