GündemDiplomaside ‘sıfır atık’

Diplomaside ‘sıfır atık’

13.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı tarafından Temmuz 2024’te “2024 Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu” yayınlandı.

Diplomaside ‘sıfır atık’

ASENA YATAĞAN / ANKARA - Rapora göre Bakanlığın merkez ve dış teşkilatlarında bir yandan tasarruf tedbirleri diğer yandan sıfır atık projeleri uygulanıyor.

Haberin Devamı

Bakanlık verilerine göre, dış temsilciliklerde ödenek ve evrak transferi “Dijital Dönüşüm Projesi” kapsamında dijital ortamda yürütülmeye başlandı.

Temmuz ayı itibarıyla 74 dış temsilcilikte başlayan uygulama, 2025’te tüm dış temsilciliklere yaygınlaştırılacak. Uygulama ile her yıl 350 bin sayfa ve 850 klasör evrakın dijital arşivlenmesi yapılarak fiziki arşivleme maliyetinde tasarruf sağlanacak. Proje kapsamına bakanlığın kargo/kurye yolu ile gönderilen Harcama Birimi Yönetim Dönemi Cetvelleri ile sözleşme belgeleri de alınacak. Bakanlık bu yıl kâğıt atık ihalesiyle yaklaşık 100 ton kağıdın ekonomiye kazandırılmasını da amaçlıyor.

'KAĞITSIZ OFİS'

Enerji verimliliği amacıyla dört dış temsilcilikte “Güneş Enerjisi Sistemi” (GES) Projesi pilot uygulamasına geçildi. Bakanlık ayrıca “Kağıtsız Ofis” ortamının geliştirilmesi amacıyla bireysel kullanım yerine ofis veya kat tipi çoklu kullanıma imkân tanıyan yazıcı çözümleri, e-yazışma uygulamalarının yaygınlaştırılmasını hedefliyor. Sıfır atık projesi çerçevesinde ise merkez binalarda toplanan cam/plastik/kağıt atıklar önceden belirlenmiş firmalara düzenli şekilde teslim ediliyor ve metal atıklar nakdi kaynağa dönüştürülüyor.