16.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
Yapay zeka kullanılarak birinin taklit edildiği “deepfake” denilen sahte videolar, şimdi insanların sağlığını tehdit ediyor. Sosyal medyanın, yapay zekayla üretilen ünlü doktorların benzerleri kullanılarak hazırlanan ve çeşitli hastalıklar için tehlikeli mucizevi tedaviler tanıtılan sahte videolarla dolup taştığı bildirildi. Facebook ve Instagram’daki deepfake videoların, diyabet için denenmemiş “doğal” şurupların reklamını yapmak uğruna star TV doktorlarını suistimal ettiği belirtildi.
‘İnsanlar inanıyor’
Uzmanlar, bu tür dolandırıcılıkların özellikle bu yılın başında ölen İngiliz TV sunucusu Dr. Michael Mosley gibi popüler sağlık uzmanlarının dijital benzerlerini kullanması nedeniyle hayatları tehlikeye atabileceğini söyledi. İngiliz Dr. John Cormack, “İnsanlar, medyatik doktorların sahteleri akıl almaz iddialarda bile bulunsalar inanıyorlar” dedi. Yapay zeka uzmanı Henry Ajder, doktor deepfake’lerinin “bu yıl gerçekten popülerlik kazandığını” söyledi. Ajder, yapay zeka videolarının genellikle gündüz kuşağındaki televizyon programlarında sıkça görünen doktorları taklit ederek daha yaşlı kitlelere hitap ettiğini dile getirdi.
Gerçek olanlar sahtelerinden şikayetçi...
- Fransa’da sık sık televizyonlara çıkan Dr. Michel Cymes, imajını kullanan “dijital dolandırıcılar” nedeniyle Facebook’un sahibi Meta’ya dava açtı.
- İngiliz Dr. Hilary Jones, kendisine benzeyen deepfake videoların izini sürmek için araştırmacı tuttu. Videoda Dr. Jones yüksek tansiyona karşı esrarlı şekerler satıyor!
- Avustralyalı natüropat Barbara O’Neill, TikTok’taki deepfake videolarda damarları temizleyen hap satarken görüldü.
- Fransız dijital uzmanı Frederic Jurie, yapay zeka alanındaki son gelişmelerin, deepfake görüntü, ses ve videoların kalitesini çok daha inandırıcı hale getirdiğini açıkladı. Jurie çözümün, videonun sahte olup olmadığını bildiren bir teknoloji olabileceğini belirtti.