17.02.2024 - 04:00 | Son Güncellenme:
EREN KOCA Haber Merkezi - Binlerce genç dijital oyunlar yüzünden intiharın eşiğine kadar geldi. Bunun son örneği çarşamba günü Samsun’da yaşandı. Ailesinin internette şiddet içeren PUBG adlı oyunu oynamasına izin vermediği iddia edilen 12 yaşındaki çocuk, evlerinde tabancayla kendini vurarak ağır yaralandı. Peki, çocukları tehlikeli oyunlardan korumak için neler yapılmalı? Nasıl tedbirler alınmalı? Uzmanlar Milliyet’e değerlendirdi.
Türk Psikologlar Derneği Etik Kurul Üyesi ve Klinik Psikolog Özgün Ergin: “Bir bilgisayar oyununda defalarca bir kişiyi öldürebilir, gerçek hayattaki gibi bir karşılık görmeden veya herhangi bir yaptırımla karşılaşmadan oyuna devam edebilirsiniz. Oyun bağımlılığı yaşayan çocuk ve gençlerin, sanal ortamlarda geçirdiği süre arttıkça gerçeklik algıları bozuluyor, benzer davranışları gerçek hayatta da sergilemeye başladıklarını görmekteyiz. Aşırı şiddet, korku, yanlış bilgi ve yönlendirme içeren oyunlar ve içerikler ise yaş dönemine uygun değilse mutlaka yasaklanmalı.”
Oyun öldürme odaklı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık: “PUBG, içerdiği yüksek dozda şiddetle bilinen bir oyundur. Gerçekçi grafikler ve öldürme odaklı oyun mekaniği, çocuklarda öfke, saldırganlık, kaygı ve depresyon gibi duygulara yol açabilir.”
PUBG oyunun amacı nedir?
Oyuncuların temel amacı çeşitli yerlerden buldukları çeşitli silahlarla diğer oyuncuları öldürüp ölmeden en sona kalan oyuncu olmaktır. Oyun esnasında adanın haritasındaki güvenli alan gittikçe küçülmeye başlar.