25.05.2017 - 09:31 | Son Güncellenme:
ÖSYM tarafından resmi internet sitesi üzerinden 2017 DGS kılavuzunun yayınlanması ile birlikte başvurular başladı. 23 Temmuz’da yapılacak olan sınav için başvurular 1 Haziran’da sona erecek. Adaylar DGS ile alacakları puanlar doğrultusunda puanlarının yeteceği bölümler için tercihlerde bulunacak. Geçen yıl DGS sonucunda başvuru yapan 234 bin 664 aday içerisinden 102 bin 865 tanesi değerlendirildi. Belirlenmiş olan kontenjanın 9 bin 573 tanesi ise boş kaldı.
Yükseköğretim eğitimini lisans düzeyine yükseltmek isteyen adaylar 24 Mayıs – 1 Haziran tarihleri arasında DGS’ye başvuru yapmak zorunda… Sınav ücreti 90 lira olurken başvuru hizmet ücreti ise 5 TL’dir. Ücret ödemek için son gün ise 2 Haziran…
Sınava başvurmak isteyen adaylar, 2017-DGS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler.
DGS BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?Sınav için başvuru işlemi yapacak olan adayların ilk olarak ÖSYM tarafından yayınlanmış olan 2017 DGS kılavuzunu dikkatle incelemeleri gereklidir. Kılavuz için internet dışında dağıtım ve satış yapılmayacaktır. Başvuru yapacak adayların, meslek yüksekokulları veya açık öğretim ön lisans programlarının birisinden mezun olmuş olması şartı aranır. O yıl son sınıfta olan ancak stajı dışındaki tüm mezuniyet şartlarını yerine getiren adaylar da DGS başvurusu yapabilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti meslek yüksekokullarıson sınıf öğrencileri ve mezunlarıyla aynı şartlarda yurt dışından mezun olarak denkliği kabul edilmiş adaylarda DGS başvuru işlemi gerçekleştirebilir.
Açık öğretim dahil olmak üzere öğretim süresi dört yıl ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması almış olan veya alacak olan adaylar da DGS başvurusu yapamaz.
DGS BAŞVURUSU HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
ÖSYM’nin aday işlemleri sisteminde güncel fotoğrafı ve güncel eğitim bilgileri bulunan adaylar, sınav başvurularını bireysel olarak internet üzerinden yapabilir. ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile giriş yapılarak verilen talimatlar doğrultusunda DGS başvurusu gerçekleştirilebilir. Adayın sistemdeki fotoğrafı, son 50 ay içerisinde ÖSYM sınav başvuru merkezleri tarafından çekilmişse o fotoğraf güncel olarak kabul edilir. Sistemdeki fotoğrafı ya da eğitim bilgileri güncel olmayan adaylar şahsen başvuru işlemi yapamazlar. ÖSYM’nin sınav başvuru merkezleri aracılığı ile başvuru yapmaları gereklidir. Başvuru merkezlerinden yapılacak olan işlemler için 5 TL hizmet bedeli alınır.
DGS başvuru işlemini zamanında gerçekleştiremeyen adaylar için geç başvuru günü de bulunmaktadır. Başvuru için geç kalan adaylar, 14 Haziran 2017 tarihinde başvurularını yapabilirler. Geç başvuru yapacak adaylar, normal başvuru süresi içinde alınan ücretten daha fazla bir ücret ödeyecektir. Normal sınav ücreti 90 TL iken bu adaylardan 135 TL ücret alımı yapılır. Diğer sınavdan farklı olarak da geç başvuru yapan adaylar sadece Ankara’da sınav merkezinde sınava girebilirler. Geç başvuru işlemi yapan adayların bu sınav merkezi dışında bir yerde sınava girmesi imkansızdır.
DGS ÜCRETLERİ NEREYE YATIRILACAK?
DGS başvurusu yapacak adayların, 90 TL sınav ücretini belirlenen ödeme seçeneklerini kullanarak ödemesi gereklidir. Sınav ücretinin son ödeme günü 2 Haziran 2017 tarihidir. Bankalar ile ödeme yapacak olan adaylar, bu gün içerisinde mesai saati bitimine kadar ödeme yapabilirler. ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ alanını kullanacak olan adaylar ise saat 23.59’a kadar ödeme gerçekleştirebilirler. Bankaya giderek DGS başvuru ücreti yatıracak adaylar, banka görevlisine T.C. kimlik numarasını ve sınav ücretini yatıracağını bildirmelidir. Bankadan alınacak dekont üzerinde T.C. kimlik numarası, ad, soyad ve sınav adı bilgisinin kontrolü yapılmalıdır. Dekont herhangi bir sorun ile karşılaşılabileceği ihtimaline karşılık saklanmalıdır. Adaylar isterlerse bankaya gitmeden de internet bankacılığını kullanarak bankaya ücret yatırabilirler.
Yurt dışından DGS başvuru işlemi yapan adaylar sınav ücretini ÖSYM’nin internet sayfasında bulunan ‘’Ödemeler’’ alanından kredi kartı ya da banka kartı ile ödeyebilirler.
DGS başvurusu yapıp sınav ücretini ödemeyen adayların başvuruları tamamlanmamış olacağı için başvuru kayıt bilgiler iptal edilir. Bu adaylar için sınav giriş belgesi düzenlenmez.
2017 DGS kılavuzuna göre sınav ücreti yatırılabilecek olan banka seçenekleri şunlardır;
- Akbank tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak adaylar hariç)
- Albaraka Türk Katılım Bankası tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak adaylar hariç)
- Finansbank tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak adaylar hariç)
- Halkbank tüm ATM’leri, şubeleri ve internet bankacılığı
- Türk Ekonomi Bankası tüm şubeleri ile internet bankacılığı
- Ziraat Bankası’nın yalnızca mobil bankacılık ve internet bankacılığı ile ödeme yapılabilir. Şubeler ve ATM’ler ile sınav ücreti yatırılamaz.
Bu banka seçenekleri dışında ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan ‘’Ödemeler’’ kısmından kredi kartı ya da banka kartı ile de ödeme işlemi yapılabilir.
Sınav sonrasında yapılacak ilk yerleştirme için adaylardan yerleştirme ücreti alınmaz ancak DGS sınav sonucuna bağlı olarak daha sonrasında yapılacak olan tüm yerleştirme işlemleri için adaylardan ek yerleştirme ücreti alınır. Ek yerleştirme ücretleri, ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ alanı üzerinden yapılır.
DİKEY GEÇİŞ SINAVININ UYGULANMASI
DGS başvurusunu tamamlayan adaylar, 23 Temmuz 2017 tarihinde sınava girecekler. Sınav saat 10.00’da başlayacak. Sınavın süresi 140 dakikadır. Adaylar için ÖSYM tarafından gerçekleştirilen diğer sınavlarda olduğu gibi 15 dakika kuralı uygulanacaktır. Yani adaylar sınav başlangıç saati olan 10.00’dan 15 dakika önce, 09.45 sonrasında sınav giriş binalarına giriş yapamayacaktır. Adayların gerekli güvenlik ve kimlik kontrollerinin zamanında tamamlanabilmesi için sınav başlangıç saatinden en az 1 saat önce hazır olarak beklemesi gereklidir. Sınav gününde metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafet tercihi yapılmalıdır.
Adaylar, sınav salonlarına sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanları kontrol edilerek alınacaktır ve sıra numaralarının bulunduğu yere göre oturacaktırlar. Sınavda ÖSYM tarafından kurşun kalem, silgi, kalemtıraş ve peçete verilecektir. Adayların sınava giderken yalnızca bir adet pet şişe içerisinde su götürmesi yeterli olacaktır.
Sınav salonundan, sınav süresinin ilk 105 dakikası tamamlanmadan ve son 15 dakika içine girildiği zamanda çıkılması yasaktır. Sınav süresi başladıktan sonra kısa bir süreliğine de olsa, sebebi her ne olursa olsun sınav salonundan çıkan adaylar sınav salonuna tekrar alınmazlar. Bu adaylar sınavın ilk 105 dakikası tamamlanmadan da sınav binasından çıkış yapamazlar, sınav binasında bekletilirler.
SINAVIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR
Sınav süresi boyunca ÖSYM tarafından belirlenmiş olan kurallara uyulması gereklidir. Belirlenen kurallara uymadığı tespit edilen adayların sınavları geçersiz sayılır. Sınav süresi içinde adayların konuşması, kopya çekmesi, kopya vermesi, salon görevlilerine soru sormaları, silgi alışverişi yapması, sınav düzenini bozacak şekilde davranışlarda bulunması yasaktır. Bunlar dışında salon görevlisi tarafından sınav başladı denilmeden sınav sorularını çözmeye başlayan ya da görevliler tarafından sınav bitti denilmesine rağmen sınav sorularını çözmeye çalışan adayların bu davranışlarda bulunmaları yasaktır. Bu yasaklara uymayan tüm adayların sınavlar geçersiz olarak sayılacaktır.
Aday, görevliler tarafından uyarılmış olsun ya da olmasın, kurallara aykırı bir davranış sergilemişse kimlikleri ve işledikleri kusurlar sınav görevlileri tarafından sınav tutanağına ya da görevlilerin raporlarına açık olarak yazılır ve adayların sınav sonuçları geçersiz sayılır.