GündemDeyrizor’da çatışmalar mercek altında: Bölgenin gerçek sahipleri terör örgütüne tepkili

Deyrizor’da çatışmalar mercek altında: Bölgenin gerçek sahipleri terör örgütüne tepkili

09.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye; askeri, istihbarat ve diplomatik kanalları ile ABD üssünün de bulunduğu Suriye’nin doğusundaki Deyrizor ilinde Arap aşiretleri ile terör örgütü PKK’nın kolu YPG arasında çıkan çatışmaları yakından izliyor.

Deyrizor’da çatışmalar mercek altında: Bölgenin gerçek sahipleri terör örgütüne tepkili

AYDIN HASAN/ANKARA- Suriye’nin doğusundaki çatışmalar, Deyrizor Askeri Meclisi Komutanı Ahmet El Hubeyl ve bazı Askeri Meclis üyelerinin 27 Ağustos 2023’te bir toplantı esnasında tutuklanmasının ardından tırmanmıştı. Bölgeden gelen son bilgilere göre; Arap aşiretleri, salı gününden itibaren bazı köylerde YPG’nin sözde yol kontrol noktaları ile karargahlarına saldırı düzenledi. YPG’nin kontrolündeki DSG tarafından bölgeye yaklaşık 500 kişilik bir güç gönderildi. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona ait savaş uçağı da, Arapların yoğun olarak bulunduğu Deyrizor kırsalında alçak uçuş yaptı.

Haberin Devamı

Geri tepti

Yeniden alevlenen çatışmaların, DAEŞ ile mücadeleyi gerçek amacını saklayan bir kalkan olarak kullanan terör örgütünün bölgenin dokusuna, demografisine ve yapısına uymadığını bir kez daha ortaya koyduğu belirtiliyor. Arap çoğunluğa yönelik baskıcı uygulamalar ve bölgeyi tahakküm altına alma çabalarının geri teptiği, örgütün Suriye’nin doğal kaynaklarını kendi ayrılıkçı gündemi doğrultusunda talan etmesinin de tepkiyi yoğunlaştırdığı ifade ediliyor.

ABD endişeli

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları da son çatışmalarla ilgili sorulara, “Bu çatışmalar dönem dönem alevleniyor. Çünkü Deyrizor bölgesinde terör örgütü SDG ve YPG’nin yapmaya çalıştığı işlere oranın gerçek sahipleri olan yerel halk karşı çıkıyor. ABD’nin de o bölgeye bir miktar SDG’liyi sevk ettiğine dair bilgiler var. İsrail ile İran arasında yaşanan gerginlik sonrası İran’ın bazı ABD üslerine de saldırısı olmuştu. ABD’nin yeni bir saldırı endişesiyle SDG’lileri bu bölgeye sevk ettiğini değerlendiriyoruz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Bir haftada 64 terörist etkisiz hale getirildi

MSB Basın Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk basın bilgilendirme toplantısında, son bir haftada 64 teröristin etkisiz hale getirildiğini söyledi. Böylece, 1 Ocak’tan bugüne kadar 796’sı Irak’ın, 856’sı Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere etkisiz hâle getirilen terörist sayısının bin 652’ye ulaştığını belirtti.

‘Rus üssü olumlu’

MSB kaynakları, Rusya ile Suriye rejiminin Ayn-el Arap bölgesinde ortak üs kurduğuna dair haberlerle ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Barış Pınarı Harekatı sonrasında ABD ve Rusya ile iki mutabakat imzalamıştık. Bu mutabakatlar kapsamında; terörist unsurların belli bir bölgeye çekilmesiyle ilgili tedbir alınması yer alıyordu. Bu kapsamda yapılacak her türlü çalışmayı olumlu olarak değerlendiriyoruz. Bu çalışmayı terör örgütü PKK/SDG/PYD-YPG varlığının o bölgede zayıflaması olarak değerlendiriyoruz. Bizim için esas olan sınırlarımızın, halkımızın güvenliğidir. O bölgelerden bize herhangi bir taciz, saldırı olması durumunda da gerekli karşılığı her zaman misliyle veririz.”