14.11.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, dünyada yaklaşık 700 milyon kişi Türk dizisi izliyor. Bu alanda Türkiye, ABD ve İngiltere’nin ardından üçüncü büyük ihracatçı. Türk dizilerinin başarısı dünyada birçok platformda konuşulurken, Northwestern Üniversitesi’nde de “Global Turkish TV Drama” (Küresel Türk Televizyon Dizileri) başlığıyla ders olarak ele alındı. Northwestern Üniversitesi Katar Kampüsü’nde görev yapan Dr. Öğretim Görevlisi Yasemin Y. Çelikkol, ABD’deki eğitim sırasında Türk dizileri üzerine doktora yaptığını ve uzun yıllar bu yapımları araştırdığını söyledi.
‘TALEBİN SEBEBİNİ ARAŞTIRIYORUZ’
Çelikkol, dizilerin etkisi ve öğrencilerinin ilgisi nedeniyle 3. ve 4. sınıf öğrencilerine bu konuda ders vermeye başladığını belirtti: “Çok fazla öğrenci katılmayı istedi. Konuya bilimsel yaklaşıyoruz. Orta Doğu’dan başlıyoruz, sonra Katar, Irak, Fas, Mısır, Filistin, Gana, Bulgaristan, İsveç, Kazakistan, Rusya, Küba, Arjantin, Brezilya, Hindistan ve Endonezya’dan Türk dizileri üzerine makaleler okuyoruz. Farklı açılardan yapımlara bakıyoruz. Mesela izleyiciler ne düşündü, neden seyrediyorlar, neden rahatsız oluyorlar ya da bu diziler neden oluşturuluyor; politik ve ekonomik açıdan...”
‘HOLLYWOOD’A MARUZ KALMAK İSTEMİYORLAR’
“Türk dizilerinin başarısı tek bir nedene bağlı değil” diyen Çelikkol “Bence dünyada artık insanlar Batı kültür hegemonyasından bıktılar, yoruldular. Hollywood her ne kadar güçlü olsa da dünyadaki birçok insan, başka ülkelerin yapımlarının da o kadar güzel, hatta daha kaliteli ve kendilerine daha yakın olabileceğini görüyor. Hollywood’un sergilediği şiddettir, cinselliktir bunlara artık maruz kalmak istemiyorlar. Aileleriyle birlikte rahatça Türk dizilerini izleyebiliyorlar” görüşünü paylaştı.
DİLDEN BARDAĞA HER ALANDA ETKİ
Çelikkol, diziler nedeniyle birçok insanın Türkçe öğrenmeye başladığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Etiyopya’da, Somali’de de Türk dizilerinden etkilenerek, ince belli çay bardaklarını tercih ediyorlardı. Bu yapımlar Afrika’ya ticareti de arttırdı. Orta Doğu’ya Türkiye’den bu anlamda çok fazla mobilya, mutfak eşyası geldiğini biliyorum. Türk dizileri hem ticari açıdan hem turizm açısından hem de bence en önemlisi yumuşak gücüyle çok çok etkiledi.”